Mikaela Shiffrin je z zmago v Söldnu dokazala, da bo letos naskakovala tudi veleslalomski globus. Da je prva favoritinja za slalomski globus, tako in tako ni dvoma. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je z zmago v Söldnu dokazala, da bo letos naskakovala tudi veleslalomski globus. Da je prva favoritinja za slalomski globus, tako in tako ni dvoma. Foto: Reuters
Mazejeva pred prvim slalomom v Leviju

"Super ljudi imam okoli sebe. Me upoštevajo, razumejo, dajo mir, ko ga potrebujem. Si zaupamo. To vse vpliva na smučanje," je Črnjanka za TV Slovenija potrdila, da je v zadnjih dneh dobro trenirala in da zgolj 22. mesto na veleslalomu v Söldnu ni porušilo harmonije v njeni ekipi. Mazejeva bo imela številko 13. Razmere na severu Finske so zimske, občutno se je ohladilo in termometer se je spustil pod minus petnajst.

Shiffrinova se je pripravljala doma
Prva favoritinja sobotnega slaloma je Mikaela Shiffrin, ki je do zadnjega trenirala v domovini (Copper Mountain), kjer je bilo sicer bolj malo snega, vendar ji je vseeno uspel dober trening. V Levi je prispela šele v četrtek zvečer, medtem ko so konkurentke v Skandinaviji večinoma trenirale že od ponedeljka. V soboto bo Shiffrinova takoj spet odletela v ZDA, kjer se bo konec novembra (Aspen) nadaljeval svetovni pokal.

Avstrijke tudi po slovesu Schildove nevarne
Teren v Leviju velja za enega najlažjih v svetovnem pokalu. V prvem delu je ravnina, nato strmina. Lani je Shiffrinova zmagala z več kot sekundo prednosti pred Mario Höfl Riesch, ki je ni več v karavani. Poslovila se je še ena odlična slalomistka Marlies Schild, vendar so Avstrijke s štirimi tekmovalkami v elitni petnajsterici še vedno najnevarnejše, da ogrozijo Schiffrinovo. Po poškodbi se vrača Slovakinja Veronika Velez Zuzulova.

Tina Maze bo edina Slovenka na štartu. V nedeljo bo v Leviju še moški slalom. Nastopila bosta Matic Skube in Miha Kürner. Prenos obeh slalomov bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Začnemo ob 9.45.

Štartna lista:
 1  F. HANSDOTTER      ŠVE 
 2  M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE 
 3  B. SCHILD          AVT 
 4  M. SHIFFRIN        ZDA 
 5  M. GAGNON          KAN 
 6  K. ZETTEL          AVT 
 7  V. VELEZ ZUZULOVA  SLK 
 8  N. LÖSETH          NOR 
 9  Š. STRACHOVA       ČEŠ 
10  E. WIKSTRÖM        ŠVE 
11  M. KIRCHGASSER     AVT 
12  N. HOSP            AVT 
13  T. MAZE            SLO 
14  W. HOLDENER        ŠVI 
15  A. SWENN LARSSON   ŠVE 
                           

Mazejeva pred prvim slalomom v Leviju