Ted Ligety ima v Kranjski Gori veliko uspeha in bo letos branil veleslalomsko zmago. Foto: EPA
Ted Ligety ima v Kranjski Gori veliko uspeha in bo letos branil veleslalomsko zmago. Foto: EPA
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič, v zadnjih letih najboljši slovenski slalomist, bo še zadnjič tekmoval v Kranjski Gori. Foto: EPA

Konec prihodnjega tedna bo v Podkorenu pri Kranjski Gori potekal 53. Pokal Vitranc, tekmi za svetovni pokal alpskih smučarjev. Srečko Medven, generalni sekretar tekmovanja, je na novinarski konferenci dejal, da imajo dovolj utrjenega snega in da bo tekmovalni program ostal nespremenjen, z začetkoma prve vožnje ob 9.30 in finaloma ob 12.15. Lansko veleslalomsko zmago bo branil Američan Ted Ligety, slalomsko pa Hrvat Ivica Kostelić.

"Ne vidimo resnejše nevarnosti, da bi bila proga ogrožena - razen v primeru pravega tropskega vremena, ki pa ni napovedano. Ekipa Aleša Vidica je v ponedeljek in torek dodatno utrdila progo z vodo, kar bomo še naredili, če bo potrebno," je dejal Medven.

V soboto, 8. marca, bo vstop za ženske brezplačen. Tisti, ki bodo prišli na tekmovališče s slovenskimi zastavami večjih mer, nad 60 cm višine, bodo imeli tudi brezplačen vstop.

Ob dvorani Vitranc v Kranjski Gori so pripravili brezplačen spremljevalni program, ki se bo v soboto začel ob 18. uri, uro in pol pozneje (19.30) pa bo javno žrebanje startnih številk za nedeljski slalom.

Konec prihodnjega tedna so na Pokljuki tudi tekme za svetovi pokal v biatlonu. "Mislim, da to ne bo povzročalo težav. Organizatorji biatlona bi težko izpeljali tekmo v decembru in so si skušali zagotoviti ugodnejši termin za izvedbo. V Sloveniji bomo imeli hkrati dve vrhunski prireditvi. Organizacijsko to tudi ne povzroča težav," je navedel Medven.

Tekmovanje bo neposredno prenašalo 17 ali 18 držav, slika bo šla tudi v Kanado, ZDA, Južno Ameriko in s slaloma na Japonsko.

Za izvedbo Pokala Vitranc so zagotovili 1.260.000 evrov, predvideni stroški bodo znašali 1.229.000, skupni nagradni sklad pa je 180.100 evrov. Smučarska zveza Slovenije dobi 140.000 evrov v gotovini, skupaj pa več kot 200.000, če so všteti prostori za oglaševanje, vstopnice in druge usluge.

Zadnjo slovensko zmago na Vitrancu je 6. januarja 1999 dosegel Jure Košir, tudi letos pa slovenski ljubitelji smučanja največ pričakujejo od slaloma in zadnje domače velike tekme pred tekmovalnim slovesom Mitje Valenčiča.