Tina Maze je v Beaver Creeku zbrala 57 točk. V skupnem seštevku je s 130 točkami na sedmem mestu. Za vodilno Laro Gut zaostaja za 170 točk. Foto: Reuters
Tina Maze je v Beaver Creeku zbrala 57 točk. V skupnem seštevku je s 130 točkami na sedmem mestu. Za vodilno Laro Gut zaostaja za 170 točk. Foto: Reuters
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec odhaja iz Beaver Creeka nasmejana do ušes. Foto: Reuters
Presenetljiv razplet ženskega veleslaloma

Sinočnja veleslalomska tekma je vsaj deloma odgovorila na vprašanje, ki so si ga ljubitelji alpskega smučanja zastavljali že nekaj časa: kako blizu bo po polomu v Söldnu najboljšim veleslalomistkam blizu Tina Maze na tekmi v Beaver Creeku? Odgovor je bližje, a vseeno še precej daleč.

Na treh tekmah osvojila 57 točk
Mazejeva bo morala biti očitno še zelo potrpežljiva na poti vrnitve v veleslalomski vrh, je pa pokazala vsaj boljšo formo kot na ledeniškem uvodu. Tako kot v Söldnu je bila tudi včeraj po prvi vožnji na šestem mestu in veliko bolj kot na uvodu tudi v igri za stopničke, v finalu pa je dosegla le 13. čas in višje od končnega 11. mesta ni šlo. Sedem mest boljša uvrstitev kot pred enim mesecem je statistično krepak napredek, a kaj, ko nekaj štejejo le šampionski občutki. Teh pa očitno še ni na vidiku. Na žalost nam je včeraj spet ni uspelo priklicati onkraj velike luže, vodja njene ekipe Andrea Massi pa je imel toliko dela pred selitvijo v Lake Louise, da ni imel časa za novinarska vprašanja. Pogled na točkovno bero na prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva je zgovoren - 57 točk v treh nastopih.
Za zmagovalko Jessico Lindell Vikarby je Črnjanka zaostala za slabo sekundo in pol.

Prve veleslalomske točke za Štuhčevo
Prvih veleslalomskih točk se s 23. mestom veseli Ilka Štuhec, ki lahko Beaver Creek zapušča nasmejana. "Mislim, da se lepo vidi korak naprej, ki sem ga naredila letos v veleslalomu. Zelo sem vesela, da se je poklopilo tudi danes ne glede na visoko številko. Proga je bila odlična, dalo se je napadati. Pohitela sem proti cilju in dovolj dobro je bilo za drugi tek. Drugi nastop sicer ni bil ravno idealen, bilo je nekaj manjših ali tudi večjih napak, ampak sem vseeno vesela," je povedala nasmejana 23-letnica. Je v finalu smučala tudi z mislijo na prve točke in bila tako bolj zadržana? "Ne, niti slučajno. Cilj je bil, da odpeljem še eno dobro vožnjo. Če se ne bi izšlo, se pač ne bi izšlo. Ni bilo prav nobene kalkulacije," je povedala Štuhčeva.

Iz ZDA s 4., 16. in 23 mestom ter 73 točkami
Štajerka je blestela že na treningih smuka, tako da je bila po 16. mestu v smuku v petek na koncu še malo razočarana, zato pa je zablestela s četrtim mestom v superveleslalomu. Tako visoko še ni bila nikoli. Končna ocena Štuhčeve po Beaver Creeku je razumljiva: "Vsekakor odlično. So stvari, ki se jih da popraviti, so rezerve, kar je v bistvu razveseljivo, ampak upam, da nadaljujem s takimi rezultati." Razveseljivo je tudi to, da so bili rezultati doseženi na naslednjem prizorišču svetovnega prvenstva. "Ja, to je dober napovednik. Teren mi ugaja, čeprav je težji. Veselim se nadaljnjih nastopov tukaj," je zaključila Štuhčeva, ki je skupaj v Beaver Creeku nabrala 73 točk.

Dekleta se selijo v Lake Louise, kjer se bo ameriška turneja konec tedna sklenila z dvema smukoma in superveleslalomom.

Presenetljiv razplet ženskega veleslaloma