Goran Janus je odlično pripravil svoje izbrance na olimpijsko zimo. Zelo verjetno niso zadnjič v letošnji sezoni prejeli torte. Foto: Aleš Fevžer
Goran Janus je odlično pripravil svoje izbrance na olimpijsko zimo. Zelo verjetno niso zadnjič v letošnji sezoni prejeli torte. Foto: Aleš Fevžer
Jurij Tepeš
Jurij Tepeš, ki je marca dobil zadnjo tekmo lanske sezone v Planici, je tudi na začetku nove zime v odlični formi. Foto: Aleš Fevžer
Janus zadovoljen z uvodom v Klingenthalu

Prvo mesto ekipe na sobotni tekmi in tretje Jurija Tepeša na nedeljski posamični pa sta lepa obeta za nadaljevanje zime z vrhuncem v Sočiju. Skakalcem so na smučarski zvezi za dosežke čestitali tudi s torto.

"Zelo sem vesel, da nam je že takoj v uvodu uspelo doseči vrhunske rezultate. Tekme so bile zelo težke. Trenerji smo dobili podatke, kje smo v tehniki in motoriki. Stvari se zelo lepo odvijajo, ekipa za Kuusamo pa ostaja enaka kot v Klingenthalu. Občutek na začetku sezone, ko vodiš v pokalu narodov, je lep, vendar se začnem na to bolj ozirati januarja, ko so stvari že nekoliko jasnejše," je dejal glavni trener Goran Janus.

Robert Kranjec je bil vesel, da je njemu in sotekmovalcem v ekipi v soboto uspelo skočiti prav na vrh. "V soboto sem bil vesel zmage. Skok tudi v nedeljo ni bil slab, v takih razmerah se več ni dalo iztržiti. Vesel sem, da sem osvojil točke. Sezona je dolga, s prvo tekmo se nima smisla pretirano obremenjevati," je dejal Kranjec, ki je imel po tekmi danes tudi nekaj manjših zdravstvenih težav, a upa, da bo hitro spet pravi.

Tepeš: Vsi imamo rezerve, imajo pa jih tudi tekmeci
Glavni slovenski junak je bil Tepeš. Zmagi v ekipni konkurenci je dodal še posamično tretje mesto. Vesel je bil predvsem dobrega začetka sezone, ki mu je običajno povzročal težave. "Včeraj se mi je vse izšlo tako, kot je treba. Naredil sem dober skok, imel sem nekaj sreče z razmerami. Zelo sem vesel tega rezultata in upam, da bom tako skakal tudi v nadaljevanju, se pa zavedam, da se vse tekme ne bodo izšle tako. Vsi imamo rezerve, imajo pa jih tudi tekmeci," je na trdnih tleh ostal Tepeš.

Skakalcem je čestital tudi Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ter obljubil, da bodo pristojni na zvezi naredili vse, da bodo podpisane pogodbe v celoti izpolnili in tudi čim prej izplačali nagrade za lanske dosežke v vrednosti 50.000 evrov.

Schlierenzauerja v Avstriji ne obsojajo zaradi umika
Poteza avstrijskega zvezdnika Gregorja Schlierenzauerja, ki v nedeljo ni želel skočiti v Klingenthalu, še vedno deli športno javnost. A predvsem v Avstriji so mnenja o tem, ali je skakalec ravnal pravilno ali pa je bil samovoljen, dokaj enotna, svojega športnika so podprli pri tej odločitvi. Branilec lovorike skupnega seštevka svetovnega pokala nove sezone ne bi mogel začeti bolj dramatično. Tudi Norvežan Anders Bardal se je odpovedal nastopu, toda Schlierenzauer je bil tokrat bolj v ospredju.

Schlierenzauer je pojasnil, da je ob odhodu s skakalnice razmišljal predvsem o olimpijskih igrah. "Odločila sva se, da pri devetih metrih na sekundo preprosto ni treba skočiti. Pri tako močnem vetru varnost tekmovalcev ne more biti več v ospredju in zato sva se umaknila. Ni imelo pomena, da bi tvegala, razmere so bile tako ali tako neregularne in nisem želel ogroziti olimpijskega nastopa, še posebej pa ne že takoj na začetku sezone," je svojo in Norvežanovo potezo pospremil Schlierenzauer. "Spoštujem to odločitev. V takšnih razmerah je verjetno težje reči ne kot da," pa je o tem dejal tudi Bardalov trener, Avstrijec Alexander Stöckl.

Nastop Koflerja v Kuusamu vprašljiv
Schlierenzauer in njegov trener Alexander Pointner sta nezadovoljna tudi z ravnanjem odgovornih na skakalnici in Mednarodne smučarske zveze. "Moram reči, da to kaže na nespoštovanje športnikov. Občutek imam, kot da smo samo udeleženci v nekakšnem šovu in mi je neprijetno, da se je to zgodilo," je dejal avstrijski trener o odločitvi vodstva tekmovanja, ki je dolgo prelagalo začetek tekme in nato skušalo izvesti še drugo serijo, nazadnje pa tekmo končalo po prvi. Dodatno skrb je Avstrijcem povzročila poškodba Andreasa Koflerja, njegov padec se je končal z udarcem v rebra, manjšo ureznino in otečeno ramo, o tem, ali bo lahko potoval na naslednjo postajo svetovnega pokala na Finsko, pa se še niso odločili.

Janus zadovoljen z uvodom v Klingenthalu