Jakov Fak je v lanski sezoni zmagal štirikrat v svetovnem pokalu. Krona vseh uspehov pa je bila zlata medalja na 15 km na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju. Foto: EPA
Jakov Fak je v lanski sezoni zmagal štirikrat v svetovnem pokalu. Krona vseh uspehov pa je bila zlata medalja na 15 km na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju. Foto: EPA
Teja Gregorin
Najboljša slovenska biatlonka je že vrsto let Teja Gregorin. Foto: Sloski
Biatlonci se že selijo na sever
Biatlonci odštevajo dneve do nove sezone

Najmočnejša slovenska aduta Jakov Fak in Teja Gregorin se bosta skupaj s spremljevalno ekipo proti osrednji Švedski odpravila že v ponedeljek. Sklepne priprave bosta opravila v Idreju, ki je od Östersunda oddaljen 300 kilometrov. Slab teden pozneje se jim bodo pridružili drugi reprezentanti.

Ožbolt upa, da bo Fak ponovil uspešno sezono
Novi direktor reprezentanc Janez Ožbolt je med cilji ekipe izpostavil, da si v moški konkurenci želi uvrstitev med deseterico v pokalu narodov, dekleta pa naj bi sezono končala med najboljšimi 15 ekipami. "Posamično so cilji še precej višji in pri Jakovu Faku si vsi želimo, da bi letos ponovil uspehe in na svetovnem prvenstvu spet osvojil medaljo," je še dejal Ožbolt.

Kos v ekipo vrnil potreben mir
Ta je funkcijo prevzel letos in je del ekipe, ki je med sezono zamenjala staro vodstvo. Z novo strujo se je v Slovenijo vrnil tudi češki trener Tomaš Kos, ki je po Ožboltovih besedah v ekipo vrnil potreben mir za dobro delo. Visoke cilje je potrdil tudi Kos: "Želim si, da se cilji uresničijo. Napovedi so težke, a glede na pripravljenost sem prepričan, da so cilji realni. V posamezni konkurenci vemo, da imamo tekmovalce, ki so sposobni za najvišje dosežke, a svoje bo povedala tudi konkurenca, veliko pa bo odvisno od zdravja in trenutnega razpoloženja. Za mlajše si želim, da naredijo korak naprej."

Fak si želi dobre prve četrtine
Med tekmovalci je svetovni prvak Jakov Fak poudaril, da je vesel vrnitve Kosa in delne spremembe v strokovnem vodstvu: "Nove stvari in ideje dobro popestrijo trening in tega sem vedno vesel." O ciljih pa: "Mislim, da sem delal dobro, a zdaj prihaja najpomembnejši del treninga. Sam si želim, da bi bil dober v prvi četrtini tekmovanj pred novim letom. Če sem tukaj dober, lahko mirno nadaljujem sezono. Na svetovnem prvenstvu pa si želim predvsem zdravje in tisti vedno potreben kanček sreče in s tem bi lahko svojo zbirko naslovov še povečal."

Gregorin: Poletje potekalo optimalno
Drugi Slovenci so pri napovedih bolj zadržani. Teja Gregorin si želi boljšo sezono od lanske: "Razlogov, da bi bilo drugače, ni. Poletje je potekalo optimalno, brez težav, in upam, da se bo to pokazalo pozimi." Uspešno je mononukleozo prebolel tudi Klemen Bauer: "Letos je bilo zaradi bolezni drugače kot prej. A bolezen sem sprejel, se z njo uspešno spopadel in v zadnjem obdobju že normalno treniram. Upam, da so ti trije tedni pred prvimi tekmami dovolj, da bom lahko šel v novo sezono normalno pripravljen."

Slovo Janeza Mariča
Ob robu predstavitve se je od aktivne kariere poslovil 40-letni Janez Marič, ki bo odslej delal z mladinsko reprezentanco. Marič je največji uspeh dosegel v sezoni 2002/03, ko je zmagal na 20-kilometrski tekmi v Östersundu. Poleg tega ima še dve drugi in eno tretje mesto.

Biatlonci se že selijo na sever
Biatlonci odštevajo dneve do nove sezone