Jaka Hvala je letos navdušil številne. Kot pravi, je njegov vzornik finski šampion Janne Ahonen. Foto: EPA
Jaka Hvala je letos navdušil številne. Kot pravi, je njegov vzornik finski šampion Janne Ahonen. Foto: EPA
Peter Prevc in Jaka Hvala (desno)
Hvala v teh dneh predvsem skrbi za fizično pripravo, saj se zaveda, da ga čaka še dolga sezona. Če bi mu ob tem uspelo še opravljati študijske obveznosti, bi bil še toliko bolj zadovoljen: "A za zdaj bolj slabo kaže glede tega," v smehu prizna in doda: "Da ne razmišljam le o skokih, si krajšam čas z računalnikom, velikokrat pa se skupaj usedemo s kolegi iz reprezentance in 'kakšno rečemo', da se malo sprostimo." Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac

"Dozdajšnji del sezone je zagotovo nad pričakovanji. Že proti koncu poletja sem si želel, da bi dobil nekoliko več 'konstante', da bi imel v zimski sezoni čim manj nihanj. Raven skakanja sem tik pred zimo še dvignil, tudi na tekmah svetovnega pokala prikazal dobre skoke, a za zdaj mi še ni uspelo, da bi naredil dva res super skoka na eni tekmi. Jaz upam in mislim, da če bo šlo tako naprej, se mi bo kmalu ena tekma že izšla tako, kot je treba in kot si želim," napoveduje simpatični študent prvega letnika fakultete za organizacijske vede v Kranju.

Na TV Slovenija si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali vse štiri tekme novoletne turneje (prva bo v nedeljo v Oberstdorfu) in tudi vse štiri kvalifikacijske serije.

"V takšnem vzdušju mi bo v veselje skakati"
Hvala je letos postal stalni član prve ekipe in osupnil številne. Trenutno je v skupnem seštevku svetovnega pokala na devetem mestu, največji uspeh pa je dosegel na tekmi v Engelbergu, ko je bil peti. Na znameniti turneji štirih skakalnic, ki se začenja v v nedeljo v Oberstdorfu, bo nastopil kot najvišje uvrščeni od slovenske skakalne reprezentance, s tem pa bo izpolnil tudi eno od otroških želja: "V takšnem vzdušju, kot je tam na vsaki tekmi, mi bo v veselje skakati. Gre za eno največjih tekmovanj v smučarskih skokih, kar jih je. A vseeno grem na turnejo sproščeno. S tem, da sem trenutno najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, se ne obremenjujem preveč in si ne nalagam večjega pritiska. Na tekmah predvsem poskušam čim bolj uživati, se zbrati na svoj skok in odmisliti vse drugo."

Preizkusil ni le naprave v Garmischu
Doslej je v karieri preizkusil že vse skakalnice novoletne turneje, razen olimpijske v Garmisch-Partenkirchnu. "Največ sem skakal in treniral v Oberstdorfu, preizkusil sem tudi napravi v Innsbrucku in Bischofshofnu, samo v Garmischu do zdaj še nikoli nisem skakal. Skakalnice so mi všeč, nobena ni takšna, da se ne bi dalo dobro skočiti. Morda je malo posebna le tista v Bischofshofnu, ker ima zelo dolg in precej položen nalet," napoveduje Hvala in dodaja.

Turnejo končati med dvajseterico
"Zadovoljen bi bil, če bi skoke z zadnjih tekem in treningov prenesel tudi na turnejo. Ne glede na rezultat. Je pa moj cilj, da bi turnejo skupno končal med najboljšo dvajseterico. Zadal sem si realen cilj z namenom, da si ne bi s tem preveč belil glave, da se ne bi obremenjeval na tekmah. Vem pa, da imaš na voljo le štiri tekme, na vseh štirih moraš dobro odskakati in vsaka napaka te lahko veliko stane. Tako da, četudi mi ne bi uspelo doseči tega cilja, se ne bom preveč sekiral."