Jakov Fak je v nedeljo na pokalu IBU v Ostersundu že slavil v sprintu na 10 km. Foto: EPA
Jakov Fak je v nedeljo na pokalu IBU v Ostersundu že slavil v sprintu na 10 km. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin bo znova prvi adut slovenskih biatlonk. Foto: BoBo
Slovenski biatlonci
Slovenski biatlonci tokrat ne morejo računati na domače tekme v Pokljuki, kar lahko spremeni le muhasta zima. Foto: BoBo

Prvo pravo sliko o pripravljenosti na obračun s svetovno konkurenco bodo dali nastopi na Švedskem. "Ekipa je zdrava. Tudi Janez Marič je pozdravil prehlad in najpomembneje je prav to, da gremo jutri na tekmo zdravi," je dan pred začetkom svetovnega pokala povedal slovenski prvi trener Uroš Velepec, vesel tudi dejstva, da je v Ostersundu zapadlo vsaj malo snega in da bo prva tekma potekala tudi v pravi zimski idili.

Začenjajo moški na 20 km
Bistvenih novosti tik pred prvo tekmo v slovenskem taboru niso opazili. Na startu so zbrani vsi najboljši, manjka le Rus Ivan Čerezov, ki po poškodbi gležnja še ne nastopa. Kakšna so razmerja moči, pa bo delno razkrila sredna moška tekma na 20 km (17.15). "Ta bo odvisna predvsem od streljanja. Seveda bo potreben tudi odličen tek, a glede na vremenske okoliščine pričakujem zelo hitro smučino, kar bo še dodatno povečalo pomen streljanja," napoveduje Velepec.

Pokljuka v ozadju preži na kakšno odpoved
Počasi se oblikuje tudi koledar svetovnega pokala. Potem ko so bile v preteklem tednu še vprašljive praktično vse tekme v Srednji Evropi, Avstrijci, ki tekmo gostijo prihodnji teden, že zagotavljajo, da bodo imeli snega za izvedbo tekme dovolj. Nekaj so ga pripravili na deponijah, če bo treba, ga bodo pripeljali tudi z okoliških smučišč. Naslednji so v decembru na vrsti francoski prireditelji, ki imajo več težav, a kar obetavno vremensko napoved. Če bi prišlo do kakšne odpovedi tekem, bi se lahko za organizacijo tekem potegovala tudi Pokljuka, čeprav je letos zaradi rotacije z Roglo (smučarski teki) ni na sporedu svetovnega pokala.

Marca spektakel v Bavarskih Alpah
Vrhunec sezone bo marčevsko svetovno prvenstvo v nemškem Ruhpoldingu, od katerega si veliko obetajo predvsem gostitelji, ki pa ne skrivajo, da so zaskrbljeni nad kakovostjo moške ekipe, ki še ni našla priključka s svetovnim vrhom, zato pa več pričakujejo od Magdalene Neuner in sotekmovalk. V moški konkurenci so pred tekmo favoriti za prva mesta predvsem Norvežani, tudi 37-letni Ole Einar Bjoerndalen, ki napoveduje, da bo še povečal svojo zbirko 92 zmag v svetovnem pokalu, in njegova glavna tekmeca iz domačega tabora Tarje Boe in Emil Hegle Svendsen.

SVETOVNI POKAL, spored Ostersunda

Sreda ob 17.15, 20 km (M)

Četrtek ob 17.15, 15 km (Ž)

Petek ob 16.15, 10 km (M)

Sobota ob 14.30, 7,5 km (Ž)

Nedelja ob 12.15, 12,5 km zasledovalno (M)

Ob 14.30, 10 km zasledovalno (Ž)

Spored sezone:

30. 11.-4. 12.: Östersund
9.-11. 12.: Hochfilzen
15.-18. 12.: Annecy-Le Grand Bornand

4.-8. 1.: Oberhof
11.-15. 1.: Nove mesto
19.-22. 1.: Anterselva

2.-5. 2.: Oslo
8.-12. 2.: Kontiolahti

---------------------------------------
1.-11. 3.: SP, Ruhpolding
---------------------------------------

16.-18. 3.: Hanti Mansijsk