Trener Gracer ne pričakuje veliko od novoletne turneje

Nastopili bosta Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek, nastop Vesne Fabjan pa je odvisen od njenega zdravstvenega stanja. Slovenska reprezentanca se na težko turnejo odpravlja brez visokih ciljev. Realen domet tekačic je trenutno uvrstitev med dobitnice točk. V devetih dneh jih čaka kar sedem tekem. Novoletna tekaška turneja se bo tudi letos končala z znamenitim in izjemno težkim vzponom na Alpe Cermis.

Trener tekačic Marko Gracer je realno opisal trenutno stanje v slovenski reprezentanci: "Težko je reči, da so to skromni cilji, vendarle to pomeni uvrstitev v prvo tretjino svetovnega pokala. Če gledamo iz perspektive najboljših tekmovalk, ali pa včasih, ko smo imeli Petro Majdič v samem vrhu, se zdi 30. mesto zelo skromno, ampak moramo to prenesti na to generacijo, ki zdaj tekmuje. Ocena je, da so se realno sposobne uvrščati med 20. in 30. mestom. Kaj več pa bo ta trenutek nadgradnja in bomo zelo veseli, če bo uspelo. Da bo pa to stalnica, bo pa treba še veliko dela."

"Imam načrte A, B in C. Zaenkrat so Alpe Cermis del C-načrta, torej le v primeru, da mi gre zares izjemno dobro. Tako da je osnovni načrt nastop na petih tekmah," je svoj načrt za Tour de Ski razkrila Čebaškova, Jezerškova pa je povedala, kako se je treba spopasti z zadnjim vzponom Toura: "Na Alpe Cermis je treba na začetku previdno, nato pa kolikor 'duša' da do vrha. Mislim, da se forma vzpenja, kar je bilo tudi v naših načrtih. Grem iz tekme v tekmo, a cilj je priti med 30 in do točk."

Na novoletno tekaško turnejo le dve Slovenki
Na novoletno tekaško turnejo le dve Slovenki