Veliki upornik belega cirkusa je v bogati karieri dosegel praktično vse, kar se da. Foto: EPA
Veliki upornik belega cirkusa je v bogati karieri dosegel praktično vse, kar se da. Foto: EPA
Tik pred Söldnom (na sliki s Tedom Ligetyjem in sinom Nateom) je Miller sporočil, da gre na operacijo hrbta. Foto: EPA
Za Millerja je bila lanska sezona manjše razočaranje - čeprav mu je uspelo osvojiti novo olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Američan ne skriva, da si zelo želi zmagati na smuku v Kitzbühlu, kjer mu je zmaga lani za las ušla, pred tem pa so ga najvišjega mesta večinoma stale akrobacije, po katerih je znan. Foto: EPA
Morgan Beck in Bode Miller
Čustveni Miller s soprogo po osvojenem olimpijskem bronu v Sočiju. Foto: Reuters
S soprogo Morgan Beck, profesionalno igralko odbojke, pomladi pričakujeta svojega prvega otroka. Miller ima iz kratkotrajnih zvez že hčerko Dacey in sina Nathaniela (oz. Samuela, kot ga je poimenovala njegova mama). Foto: EPA

"Lahko bi rekli, da smo še vedno malce zadržani, kar se tiče pričakovanj, čeprav na snegu napredujem kar se da agresivno, kar se tiče treninga na suhem, pa poteka na polno," je dejal 37-letni Miller na petkovi tiskovni konferenci v Beaver Creeku.


"Ne želim tvegati, če ne bom povsem prepričan, da sem lahko učinkovit in da lahko tudi kaj naredim,"
je dejal vedno brezkompromisni Miller, ki v novi sezoni, potem ko se je tik pred Söldnom odločil za operacijo v ledvenem delu hrbta, s katero so mu sprostili pritisk na "atipično" ukleščeni živec, še ni tekmoval. Američan je po operaciji 17. novembra zdaj že toliko okreval, da si lahko nabira novih moči, a hrbta še ne more povsem obremeniti, kar pomeni, da forma še ni stoodstotna, da bi lahko z gotovostjo napovedal, kdaj - če sploh - se bo lahko znova vrnil na tekmovalne steze.

Le nekaj tednov po operaciji je Miller v Park Cityju, kjer ima ameriška reprezentanca bazo, opravil prve zavoje na snegu in bil zelo zadovoljen, nato pa je na novega leta dan po dveh veleslalomskih vožnjah na progi v Beaver Creeku trening prekinil, kajti "vsega je bilo preveč, bilo je zelo strmo in zelo zavito, sneg pa je bil preveč agresiven. Hrbet pa me je že začel opozarjati, saj je bilo očitno preveč pritiska in gibanja".

Po sedmih tednih še ni pripravljen
Miller, ki po sedmih tednih od operacije še ni pripravljen za tekme, pa vseeno upa, da bo že čez dva tedna drugače in bo formo lahko preizkusil že na smukih v švicarskem Wengnu, nato pa še na slovitem Petelinjem grebenu v avstrijskem Kitzbühlu, kjer se mu je zmaga v smuku že nekaj let za las izmuznila, Američan pa ne skriva, da ga ta lovorika nadvse mika.

"Glede na to, da je od operacije minilo komaj nekaj več kot mesec, sem več kot optimističen, kako hitro sem lahko znova začel smučati. Seveda pa še ne vem, kje sem in kaj me čaka. Do takrat bom preživel dovolj časa na smučeh, ne glede na to, ali tekmujem ali ne. Moj občutek na snegu ne bo težava. Šlo bo za vprašanje kondicije in hrbta, dejanske strukturne neoporečnosti mojega telesa. To je pod vprašajem."

"Če bom lahko treniral, bom tekmoval v svetovnem pokalu. Od tega je v veliki meri odvisen tudi moj nastop na svetovnem prvenstvu. Še ne vem, kako se bo odzval hrbet na vse napore," je za ameriške medije dejal Miller, ki ima s svetovnih prvenstvih štiri zlate kolajne, z olimpijskih iger šest kolajn, dvakrat pa je tudi zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na sloviti progi Ptic roparic, prizorišču tekem svetovnega prvenstva, je štirikrat slavil zmago od skupno 33 zmag, kolikor jih ima v svetovnem pokalu.

Mesto si bo moral izboriti
Miller trenutno ni v najboljšem položaju, saj si bo svoje mesto v domači ekipi za svetovno prvenstvo kljub zvezdniškemu statusu moral še izboriti. Interna konkurenca je letos res zelo huda, Steven Nyman in Travis Ganong kažeta vrhunsko smukaško formo in sta že zmagala, zelo dober je tudi Marco Sullivan. "Pravo vprašanje ni, ali bom dirkal ali ne, temveč ali me bodo sploh vključili v moštvo. V Beaver Creeku sem vknjižil kar nekaj vrhunskih uspehov, kar pomeni, da imam kar nekaj argumentov, da sem del ekipe. Res pa je tudi, da imamo v tej sezoni zelo dobro ekipo, fantje so redno na stopničkah, kar pomeni, da imajo dober argument za trditev, da želijo na SP imeti le najmočnejše tekmovalce. Če bom prikazal dobre nastope, bi si morda lahko prislužil nastop," je številne če-je, povezane z njegovo letošnjo sezono, predstavil Miller.

V vsakem primeru pa eden najstarejših smučarjev v svetovnem pokalu ne namerava več smučati slaloma - čeprav je še nedavno in kljub vsem odstopom le-tega označeval za svojo najljubšo disciplino -, malodane povsem pa je izključil tudi veleslalom, v katerem je sicer vknjižil največ zmag (devet).

Američan se zaradi številnih dvomov spogleduje tudi s koncem tekmovalne poti, saj si, če se ne bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ne predstavlja, da bo moral iti skozi nov ciklus poletnih priprav, da bi se pripravil še na eno negotovo sezono. In čeprav se tak konec bogate in burne kariere zdi malce antiklimaktičen, se Miller s tem ne obremenjuje: "Ne zdi se mi, da potrebujem neko veliko slovo. Če je to to, se bom pogovoril z ženo in bova naredila načrt. Če bo moje telo zdržalo, potem bom morda še naprej smučal. Trenutno preigravava veliko možnosti. Ne izključujem možnosti, da se prihodnjo sezono vrnem, ampak bolj je verjetno, da če mi letos ne uspe, potem .... zdi se veliko. 37 sem star. Prihodnje leto bom 38. Imel sem izjemno kariero. Svoje telo sem izpostavil ogromnim naporom. Možnost, da bi naslednjo sezono še smučal na polno in zmagoval, kar je edini razlog, da bi prišel nazaj, je tvegana in verjetno ne najboljša izbira."

Ali meni, da se bo Miller vrnil, smo na MMC-ju vprašali glavnega trenerja ameriške reprezentance Sasho Rearicka. "Trudi se, da bi se. Res se trudi. Dela vse, kar lahko, da bi se," je zatrdil Rearick, ki se je v Ljubljani ustavil na poti v Zagreb. "Pred operacijo je bilo res slabo. Smučal je tri dni, nato pa ga je zagrabila huda bolečina. Pa je bilo en dan v redu, nato pa spet dva dni bolečine. Zdaj je ta težava odpravljena, gre bolj za vprašanje, ali se lahko sestavi skupaj," nam je razložil dolgoletni glavni trener moške reprezentance, ki pa dvomi o Millerjevem povratku v Wengnu, prav tako bolj ali manj izključuje, da bi se dvakratni zmagovalec Vitranca še kdaj vrnil v Kranjsko Goro.

Naše špekulacije, da bi se Miller, ki pomladi z ženo Morgan pričakuje otroka, upokojil tudi zaradi očetovstva, pa hudomušno odpravi: "Ah, ne, saj tega je že vajen." Do poroke največji plejboj belega cirkusa ima namreč že dva otroka z dvema različnima ženskama.