Slovenska reprezentanca v smučarskih tekih za sezono 2014/15. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska reprezentanca v smučarskih tekih za sezono 2014/15. Foto: Aleš Fevžer
Vesna Fabjan
Vesna Fabjan je najmočnejši slovenski adut. Foto: Aleš Fevžer
Janez Vodičar in Marko Gracer
Predsednik panoge tek na smučeh pri SZS-ju Janez Vodičar in trener tekačev Marko Gracer. "Mi smo zelo zadovoljni z zadnjimi pripravami v oktobru, speljali smo ves načrtovan višinski trening, podobno kot v pretekli sezoni. Zdaj je pred nami predtekmovalno obdobje, s prvimi tekmami v Beitostölnu med 19. in 23. novembrom, kjer bodo predvidoma vsi reprezentantje nastopili, vsaj na eni do dveh tekmah, potem bomo na podlagi rezultatov izbrali ekipo za svetovni pokal v Kuusamu," je dejal Gracer. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca se je pred odhodom na zadnje treninge v Skandinavijo predstavila na novinarski konferenci v Ljubljani.

Ekipa za sezono 2014/15 ostaja enaka. Izkušenim Vesni Fabjan, Katji Višnar in Alenki Čebašek se bosta vse večkrat pridružili Nika Razinger in Lea Einfalt, na čakalni listi je tudi Anamarija Lampič. V ekipi letos zaradi selitve v Avstralijo ne morejo več računati na Barbaro Jezeršek, ki je po sili razmer kljub izpolnjenim merilom ostala brez zaposlitve v športni enoti državne uprave. V moški konkurenci bodo Slovenijo predstavljali Domen Potočnik, Boštjan Klavžar, Luka Gostinčar in Miha Šimenc. Vsaka točka v svetovnem pokalu bo za moške uspeh.

Svetovno prvenstvo med 18. februarjem in 1. marcem v Falunu
Glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo v švedskem Falunu med 18. februarjem in 1. marcem, ki pa s klasičnim sprintom na sporedu ni najbolj pisan na kožo Slovenkam. Največje breme pričakovanj v Falunu bo na ramenih Fabjanove in Višnarjeve, ki sta pritiskov že vajeni.

Fabjanova je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila bronasto medaljo v sprintu. Tudi v prihajajoči sezoni ima visoke cilje. "Poleg SP-ja moj veliki cilj ostajajo tudi tekme svetovnega pokala. Sprint bo paradna disciplina tudi v prihodnje, tekme na distancah pa bom vzela kot dober trening. Vse prevečkrat se zgodi, da sem preutrujena, in če sam ne potegneš črte, jo potegne telo," razmišlja Fabjanova.

Višnarjeva zadovoljna s poletjem
Iz Skandinavije se je prek videokonference oglasila Višnarjeva: "Tudi pri nas še niso zimske razmere in smo še vedno na rolkah tako kot v Sloveniji. Zelo zadovoljna sem s poletjem, velik napredek kažejo testi. Upam, da bom dobila potrditev na tekmah. Ne morem reči, da ne vem, kaj počne konkurenca. Nekaj 'dvobojev' sem imela z olimpijsko prvakinjo Maiken Caspersen Falla. V ospredju so sprinti, zaradi težav z astmo težko sprinte kombiniram z distancami."

Vodičar: Proračuna ne bomo presegli niti za evro
Finančnim težavam se ni bilo mogoče izogniti, a v panogi vodstvu zveze pri varčevalnih ukrepih, ki bodo prizadeli tudi njih, ne bodo izrekli nezaupnice tako kot v alpskem smučanju. Novi predsednik panoge za tek na smučeh Janez Vodičar je navzočemu direktorju zveze Juriju Žureju zagotovil, da ne bodo presegli proračuna niti za evro. Pomanjkanje sredstev se odraža tudi na zelo veliki obremenitvi dveh serviserjev, ki skrbita tako za ženske kot moške, ki trenirajo z ženskami, ker niti nimajo svojega trenerja.