Stotinke so ločile Marcela Hirscherja od hude katastrofe. Foto: Twitter
Stotinke so ločile Marcela Hirscherja od hude katastrofe. Foto: Twitter
Uporaba letalnikov je vse pogostejša, a s tem prihajajo tudi nevarnosti. Foto: BoBo

"Nisem vedel, za kaj gre, ampak nekaj sem začutil za sabo. Mislil sem, da je delavec na progi ali pa kakšna vratca, zato sem ostal miren in osredotočen," je povedal štirikratni zmagovalec svetovnega pokala. Šele ko je v ciljni areni videl posnetek, je doumel, kaj se je zgodilo: "To je popolnoma nezaslišano. Ne želim si niti predstavljati, kaj bi se lahko zgodilo. Tistim, ki so odgovorni, bi rad sporočil le: Bodite previdni."

Zgrožen je bil tudi direktor tekmovanja Markus Waldner: "Kar se je zgodilo, je nezaslišano. To je svinjarija, ki bo imela posledice. Za las smo se izognili katastrofi. V prihodnje letalniki zagotovo ne bodo več v uporabi."

V Avstriji in Švici so preleti z brezpilotnimi letalniki na javnih prireditvah prepovedani, v Italiji so dovoljeni, a ne smejo leteti nad ljudmi. "Dogovorjeno je bilo, da se letalnik pomika le po določenem koridorju. Tam ga je v prvem teku pilot tudi upravljal. V drugem teku se je vedno bolj pomikal na stezo. Tega nismo imeli pod nadzorom," je priznal Waldner.

Predsednik organizacijskega odbora v Madonni di Campiglio Lorenzo Conci je bil pretresen: "Osebno sem šokiran, da se je zgodilo kaj takega. Imeli smo veliko, veliko srečo. Organizacijski odbor ni imel na to nobenega vpliva. Odgovoren za letalnik je bil nosilec TV-pravic Infront. Govoril sem s Hirscherjem in se mu opravičil."

Kristoffersen, ki je nastopil takoj za Hirscherjem, je vedel, kaj se je pripetilo, a ga to ni zmedlo. Na koncu je slavil z več kot sekundo naskoka. "Na štartu sem slišal, da je padel letalnik na progo tik za Hirscherjem. To je neverjetno."

Benjamin Raich, ki je bil prvič strokovni komentator na avstrijski televiziji, ni mogel verjeti svojim očem. "Šok. To je neverjetno in nezaslišano. Letalnik ga je skoraj zadel med smučanjem. Ne smem niti pomisliti, kaj bi se zgodilo, če bi mu padel na glavo," je bil ogorčen Raich.

Je uporaba dronov zadovoljivo urejena?
Dron na smučišču buri duhove
Dron skorajda padel na Hirscherja
Je uporaba dronov zadovoljivo urejena?
Dron na smučišču buri duhove
Dron skorajda padel na Hirscherja