Tina Maze je letos v St. Antonu dosegla prvo in edino zmago v superveleslalomu. Foto: EPA
Tina Maze je letos v St. Antonu dosegla prvo in edino zmago v superveleslalomu. Foto: EPA
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn pred dvema letoma v Garmischu ni stopila na najvišjo stopničko, zato bo tokrat motiv še večji. Foto: Reuters

To ji je spodletelo na uvodni preizkušnji v Lake Louisu, ko je zasedla četrto mesto. V St. Moritzu je bila druga, v St. Antonu je zmagala, na zadnjem v Cortini d'Ampezzo pa je osvojila tretje mesto. Slovenska šampionka, ki bo imela številko 18, je na štirih tekmah zbrala 290 točk, štiri več od dvakratne zmagovalke Lindsey Vonn (štartna številka 19), ki je bila najhitrejša v Lake Louisu in St. Moritzu. Poleg Mazejeve in Vonnove se je na najvišjo stopničko v super-G-jih povzpela še Viktoria Rebensburg (štartna številka 16).

Prav Nemka je na prizorišču torkove tekme zmago slavila lani na finalu svetovnega pokala. Vonnova je bila šesta, Mazejeva pa sedma. Poleg omenjene trojice je v ožjem krogu za odličje še Julia Mancuso, ki je bila lani v Schladmingu druga, na štirih tekmah v letošnji sezoni pa ni bila nikoli slabša kot peta. Krog največjih favoritinj zaključuje Avstrijka Ana Fenninger.
Okrog Tine se zares veliko dogaja
"Vem, da sem prav v vseh disciplinah zelo močna. In vem, da lahko osvojim pet medalj, a potrebovala bom tudi srečo. Zelo sem zadovoljna, da sem prihajam v izvrstni formi. Upam, da se mi bo vse izšlo tako, kot načrtujem. Okrog mene se res veliko dogaja, a imam okrog sebe ljudi, ki mi pomagajo, da najdem čas zase in se lahko umirim tako, kot si to pred prvo tekmo želim," je povedala 29-letna smučarka, ki v letošnji sezoni kraljuje v belem cirkusu.

Massiju telefon zvoni vsako minuto
Zmagovalka sedmih letošnjih tekem ima ob sebi svojo izkušeno ekipo in največje breme je na njenem trenerju Andrei Massiju. "Njegov telefon zvoni prav vsako minuto. On usklajuje vse za mojo ekipo in tudi on bi potreboval več miru in nekaj časa zase. Marca bova oba potrebovala premor," je še dejala tekmovalka, ki jo na SP-ju čaka praktično zadnji vrhunec sezone, saj veliki kristalni globus, glede na veliko prednost pred tekmicami, lahko izgubi le še teoretično.

Pred tekmo se Mazejeva posveča le nastopu, medalje so drugotnega pomena: "Upam, da bom hitra in da bodo enakovredni tudi vremenski pogoji. Ti bi bili lahko odločilni. Če bom sama vozila tako kot vso sezono, lahko pridem tudi do medalje. A pokazati bom morala prav vse svoje znanje. Proga v St. Antonu je bila tehnično zahtevna in bolj podobna veleslalomu, kar mi je ustrezalo. Tukajšnja proga je precej drugačna in ne vemo, kakšna bo jutri na dan tekme."

Vonnova močna kot še nikoli
Vonnova ne skriva, da si želi uspeh, a se noče primerjati z Mazejevo. "Razloga za tekmovalnost ni. Tina ima za sabo izjemno sezono, kar je dobro za smučarski šport. Sama se z njo niti ne morem primerjati, saj sem letos izpustila veliko tekem. Sama od tekem veliko pričakujem, predvsem od superveleslaloma in smuka, saj sem tako močna kot še nikoli in štele bodo le medalje," pravi Američanka.
Med 59 tekmovalkami bo nastopila še ena Slovenka, Ilka Štuhec bo imela štartno številko štiri.

Stavnice na prvo mesto postavljajo Vonnovo (količnik 2,5), ki ji sledita Mazejeva (4,5) in Fenningerjeva (8). Vse ostale imajo količnik, s katerim se množi vložek, od 15 naprej.

Tekma se bo začela ob 11. uri. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Štartna lista: 
 1  N. SCHMIDHOFER     AVT      
 2  J. LINDELL VIKARBY ŠVE      
 3  M. MARCHAND ARVIER FRA      
 4  I. ŠTUHEC          SLO 
... 10 E. GÖRGL AVT 11 A. FISCHBACHER AVT 12 T. WEIRATHER LIE 14 L. GUT ŠVI 13 L. SMITH ZDA 15 F. AUFDENBLATTEN ŠVI 16 V. REBENSBURG NEM 17 F. SUTER ŠVI 18 T. MAZE SLO 19 L. VONN ZDA 20 M. HÖFL RIESCH NEM 21 A. FENNINGER AVT 22 J. MANCUSO ZDA