Tina Maze - kraljica kraljeve discipline alpskega smučanja. Foto: EPA
Tina Maze - kraljica kraljeve discipline alpskega smučanja. Foto: EPA
Andrej Stare o uspehu Tine Maze
Popoln dan Tine Maze v Beaver Creeku
V Beaver Creeku zadonela Zdravljica
Odličen smukaški nastop Fenningerjeve
Vonnova zaostala debelo sekundo
Zlata smukaška vožnja Tine Maze

Mazejeva je osvojila drugo kolajno na 43. svetovnem prvenstvu. Srebru na superveleslalomu, kjer je bila Fenningerjeva hitrejša le za tri stotinke, je dodala še zlato v smuku. To je Tinin tretji naslov svetovne prvakinje (veleslalom 2011, superveleslalom 2013) in prva kolajna v kraljevi disciplini na svetovnih prvenstvih.

Olimpijskemu naslovu smukaške prvakinje iz Sočija je dodala še krono na svetovnem prvenstvu. Ob obeh velikih uspehih je Tina smučala s številko 21. Zdaj ima 31-letna Črnjanka že 12 odličij na velikih tekmovanjih (osem na svetovnih prvenstvih) in nadaljuje pohod proti zgodovinskemu dosežku – medaljam v vseh petih disciplinah.

"Najboljši so vedno na vrhu"
"Boljše ne bi moglo biti. Le želela bi si lahko takega razpleta. Če bi si zaželela, bi si za dve in ne tri stotinke. Tako da je res sladko. Lindsey Vonn je bila favoritinja, a ko sem videla vožnjo Anne Fenninger, sem vedela, da je ona tista, ki jo je treba premagati. Res sladko," je takoj po izjemnem uspehu za TV Slovenija povedala nova svetovna prvakinja v smuku. Dve stotinki, s katerima se je najboljša slovenska alpska smučarka "oddolžila" Fenningerjevi za superveleslalomski razplet, je najmanjša razlika med prvima dvema na smukih v zgodovini svetovnih prvenstev. Po Michaeli Figini je Mazejeva šele druga, ki je tako olimpijska kot tudi svetovna smukaška prvakinja. Obenem je z 31 leti in 280 dnevi kot najstarejša svetovna prvakinja prehitela Rösli Streiff.

"Tokrat je bilo drugače, saj je bila trda podlaga. Bistveno težje je bilo smučati, saj je bila že uničena podlaga. Nekaj udarcev sem dobila, ki mi niso bili všeč. Poskušala sem smučati, kar se je dalo hitro in se je super izšlo," je za TV Slovenija še povedala Mazejeva in o dvojni smukaški kroni (olimpijske igre in svetovno prvenstvo) dodala: "Sem dobra smučarka. Anni Fenninger je to uspelo doseči v superveleslalomu. Stvari se ponavljajo in najboljši so vedno na vrhu."

Le Lara Gut manj kot sekundo za prvima dvema
Tina je že na superveleslalomu in drugem treningu smuka pokazala, da je v sijajni formi. S številko 16 je najprej Fenningerjeva na začetku elitne sedmerice najboljših sedmih smukačic svetovnega pokala z izvrstnim nastopom za več kot sekundo prevzela vodstvo. Avstrijka je bila v zgornjem delu sicer bolj zadržana, blestela pa je v srednjem delu, predvsem v treh tehnično zahtevnih zavojih pred četrtim vmesnim časom, ki so se na koncu tudi izkazali za odločilne.

Z izjemo Lare Gut - Švicarka je edina, ki je za prvima dvema zaostala za manj kot sekundo - so tekmovalke ena za drugo v cilj prišle z visokim zaostankom za svetovno prvakinjo v superveleslalomu, s številko 21 pa je na progo Raptor šla Tina Maze. V zgornjem delu sta bili s Fenningerjevo poravnani, nato pa je bila na tretjem vmesnem času slovenska šampionka za štiri desetinke hitrejša. Sledila je manjša napaka, a vseeno je tudi omenjene tri zavoje izpeljala odlično in v cilju z dvema zlatima stotinkama prednosti pred Fennningerjevo zaokrožila fantastičen nastop.

V ponedeljek naskok na kombinacijsko medaljo
Takoj za Mazejevo se je na progo podala za mnoge glavna favoritinja smuka, Lindsey Vonn, ki je v superveleslalomu zasedla tretje mesto. Američanka je trenutno tudi vodilna v specialni smukaški razvrstitvi, toda na progi Raptor je za Tino zaostala kar za 1,05, za medaljo pa 71 stotink in domači navijači so ostali razočarani.

Nastopili sta še dve Slovenki. Ilka Štuhec je zaostala dobri dve sekundi in bila 20., Vanja Brodnik pa še poldrugo sekundo za Mariborčanko in končala na 30. mestu. Dekleta se bodo za nov komplet kolajn borila v ponedeljek, ko je na sporedu kombinacija, kjer Tina Maze velja za glavno favoritinjo za zlato medaljo.

Končni vrstni red:                    
 1. T. MAZE            SLO     1:45,89
 2. A. FENNINGER       AVT       +0,02
 3. L. GUT             ŠVI        0,34
 4. N. SCHMIDHOFER     AVT        1,03
 5. L. VONN            ZDA        1,05
 6. E. GÖRGL           AVT        1,06
 7. N. JNGLIN KAMER    ŠVI        1,08
 8. D. MERIGHETTI      LIE        1,25
 9. F. SUTTER          ŠVI        1,29
10. V. REBENSBURG      NEM        1,35
11. T. WEIRATHER       ZDA        1,38
12. N. FANCHINI        ITA        1,45
13. E. MIKLOS          MAD        1,64
14. L. YURKIW          KAN        1,76
15. C. HÜTTER          AVT        1,98
20. I. ŠTUHEC          SLO        2,17
30. V. BRODNIK         SLO        3,66



Andrej Stare o uspehu Tine Maze
Popoln dan Tine Maze v Beaver Creeku
V Beaver Creeku zadonela Zdravljica
Odličen smukaški nastop Fenningerjeve
Vonnova zaostala debelo sekundo
Zlata smukaška vožnja Tine Maze