Charlotte Kalla je potrdila napovedi in olimpijskemu naslovu dodala še naslov svetovne prvakinje. Foto: Reuters
Charlotte Kalla je potrdila napovedi in olimpijskemu naslovu dodala še naslov svetovne prvakinje. Foto: Reuters
Lea Einfalt
Lea Einfalt je pred dvema letoma na velikih tekmovanjih debitirala prav na 10 km prosto in v Val di Fiemmeju osvojila 62. mesto. Foto: BoBo
Jessica Diggins (ZDA)
Izredno veselje 23-letne Američanke Jessice Diggins, ki je na posamičnih tekmah v svetovnem pokalu bila najvišje uvrščena na 5. mestu. A to sta bili tekmi v Ribinsku, kjer že tradicionalno ne nastopajo številne najboljše tekačice. Foto: Reuters

Po dnevu premora v Falunu so šle v boj za odličja smučarke tekačice. V snežnem metežu, ki se je vse bolj stopnjeval, so na 10 km v prosti tehniki odločali štartne številke in predvsem servis, ki je moral zadeti z mažami.

Kalla razred zase kljub sneženju
Olimpijska prvakinja Charlotte Kalla je s številko 49 upravičila vlogo favoritinje in pri tem kljub sneženju pometla s konkurenco, na koncu je v cilju kar za 41 sekund in več prehitela vse tekmice in Švedski pritekla prvo zlato odličje svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah.

Zgodovinski uspeh za ameriške tekačice
Če je že šlo zlato v roke preverjeni šampionki, pa pogled na preostali dve dobitnici medalj prinaša presenečenje. Srebro je osvojila Jessica Diggins (št. 37), bron pa Caitlin Gregg, obe iz ZDA, kar je zgodovinski uspeh za ameriški tek na smučeh, ki je predtem osvajal medalje le v šprintih. Medtem ko 23-letna Digginsova velja za nadarjeno tekačico, ki bi lahko posegla med deseterico, je 35-letna Greggova popolna senzacija, pri čemer ji je na roko šla izvrstna števila 3.

V dveh letih napredovala za 36 mest ...
Spodobne vremenske razmere sta imeli tudi obe Slovenki, pri čemer je Lea Einfalt (št. 13) s 26. mestom in zaostankom dobrih dveh minut izpolnila napovedi in pričakovanja, da se bo borila za uvrstitev med najboljšo trideseterico. Katja Višnar je zaostala nekaj manj kot tri minute in osvojila 36. mesto.

"Sem zadovoljna, sicer je bilo res težko zaradi sneženja. Sem se potrudila po najboljših močeh. V najstrmejša klanca je veliko pomagala tudi bučna podpora navijačev ob progi," je v prvi izjavi za TV Slovenijo po tekmi povedala nekdanja gorska tekačica, ki je na SP-ju kar 36 mest izboljšala uvrstitev iz Val di Fiemmeja.

Višnarjeva: Do sneženja odlično, potem težje
Z nastopom je bila zadovoljna tudi Višnarjeva: "Pogoji so bili danes odlični v prvem krogu, potem je začelo snežiti, smučina je bila precej počasnejša. V drugem krogu je bilo tako precej težje, smuči niso več drsele, a sem vseeno nekako prišla do cilja. Potrudila sem se in s tekmo sem zadovoljna."

... in prehitela prvi dve favoritinji
Silovito sneženje je na koncu tako pomešal razmerja moči, da je komaj 20-letna Einfaltova za nekaj sekund prehitela tudi prvi dve favoritinji za zlato: Therese Johaug (27.) in Marit Björgen (31.). Prav Norvežanke so v težkih razmerah doživele najhujši polom, pri čemer je bila še najboljša z 22. mestom Heidi Weng. Za primerjavo: vse štiri Američanke so bile v konkurenci 71 tekačic uvrščene v prvo petnajsterico.

Zvečer še treningi skokov
Skakalce Petra Prevca, Jerneja Damjana, Jurija Tepeša, Nejca Dežmana in Matjaža Pungertarja zvečer čaka še drugi trening pred sredinimi kvalifikacijami in četrtkovo tekmo na veliki skakalnici.

10 km, prosto (Ž):                   
 1. C. KALLA         ŠVE      25:08,8
 2. J. DIGGINS       ZDA        +41,0
 3. C. GREGG         ZDA         46,9
 4. M. RYDQVIST      ŠVE         48,6
 5. A. FAIVRE-PICON  FRA         55,2
 6. N.VAN SIEBENTHAL ŠVI         59,2
 7. M. IŠIDA         JAP       1:02,5
 8. K. NISKANEN      FIN       1:04,6
 9. S. BONER         ŠVI       1:05,8
10. E. STEPHEN       ZDA       1:06,4
...                                  
26. L. EINFALT       SLO       2:07,9
27. T. JOHAUG        NOR       2:14,0
31. M. BJOERGEN      NOR       2:23,6
36. K. VIŠNAR        SLO       2:50,6
                                     

Švedsko zmagoslavje, najboljša Slovenka Einfaltova
Kalla pritekla prvo zlato gostiteljem prvenstva
Švedsko zmagoslavje, najboljša Slovenka Einfaltova
Kalla pritekla prvo zlato gostiteljem prvenstva