Slovenske skakalke so v pokalu narodov trenutno na četrtem mestu. Na sliki Katja Požun, Maja Vtič, Urša Bogataj in Eva Logar s Primožem Peterko, ki je v trenerskem štabu ženske reprezentance. Foto: BoBo
Slovenske skakalke so v pokalu narodov trenutno na četrtem mestu. Na sliki Katja Požun, Maja Vtič, Urša Bogataj in Eva Logar s Primožem Peterko, ki je v trenerskem štabu ženske reprezentance. Foto: BoBo
Stane Baloh
Stane Baloh je letos prevzel slovenske skakalke in takoj poskrbel za odlične rezultate. Zdaj ga čaka še prvo svetovno prvenstvo v vlogi glavnega trenerja. Foto: BoBo
Špela Rogelj
V Falunu se največ pričakuje od najboljše Slovenke letošnje zime Špele Rogelj. Foto: BoBo

Četrtič se bodo najboljše skakalke pomerile na svetovnem prvenstvu. Debi so na tovrstnem tekmovanju dočakale pred šestimi leti, ko je bila zlata Američanka Lindsey Van, dve leti pozneje se je z naslovom svetovne prvakinje okitila Avstrijka Daniela Iraschko, pred dvema letoma pa je zlato kolajno osvojila Američanka Sarah Hendrickson.

V Falun so odpotovale Špela Rogelj, Maja Vtič, Eva Logar, Katja Požun in Urša Bogataj. Na zadnjem prvenstvu je bila najbolje uvrščena Slovenka Rogljeva, ki je bila 13., sicer pa je največ uspeha prineslo prvenstvo na Norveškem leta 2011, kjer sta Logarjeva in Vtičeva končali tik pod odrom za zmagovalke, saj sta zasedli četrto in peto mesto. "Zadovoljilo bi me, kar sem napisal v program dela. Torej, ena med šest in ena med deset, kar bo pa več, bomo pa toliko bolj zadovoljni," je apetite, ki jih je zastavil že pred sezono, pred odhodom na Švedsko še enkrat ponovil Stane Baloh, ki bo prvič na velikem tekmovanju v vlogi glavnega trenerja.

Tekma deklet bo v petek
"Celotna ekipa poskuša vsako tekmo vzeti kot normalno. To je le delno res. Na primer, Ljubno je tekma zase, saj je doma. Vsak si želi doma pokazati največ, kar zmore, ali pa celo čez to mejo. Morda je kdaj ta meja previsoka in se naredi kakšna napaka. Svetovno prvenstvo poskušaš vzeti kot navadno tekmo, a je to vendarle le na dve leti in vsak bi rad bil čim višje. Takšna je tudi naša želja,"
je dodal Baloh, ki se nadeja sproščenega skakanja svojih varovank, saj pravi, da se tako lahko cilji in želje, tudi če so visoko zastavljeni, še presežejo.

Za samozavest pred odhodom v Falun so Slovenke poskrbele z dobrim skakanjem na zadnji tekmi svetovnega pokala na Ljubnem. Rogljeva je bila tik za stopničkami četrta, Vtičeva, ki je bila s šestim mestom najboljša Slovenka na sobotni tekmi, pa sedma. V sredo bodo skakalke v Falunu trenirale, v četrtek so na sporedu kvalifikacije, v petek pa že tekma. Po treningu bo Baloh določil četverico, ki bo slovenske barve zastopala v petek.

Rogljeva na Ljubnem dokazala, da drži stik z vrhom
Posamična preizkušnja bo tudi štela za kvalifikacije za tekmo mešanih ekip. Ta bo na sporedu v nedeljo, na njej pa skačeta po dva skakalca in skakalki. Do zdaj je bila tovrstna tekma že izpeljana pred dvema letoma v Predazzu. V postavi Juki Ito, Sara Takanaši, Daiki Ito in Taku Takeuči so slavili Japonci. Srebro so si priskakali Avstrijci, bron pa Nemci. Slovenija je tedaj nastopila v postavi Urša Bogataj, Špela Rogelj, Jaka Hvala in Peter Prevc ter bila osma. Glede na dobre nastope tako slovenskih skakalcev kot skakalk so tudi pred ekipno tekmo obeti visoki. Glavni trener moške ekipe, Goran Janus, pričakuje, da se bo za vrh pomerilo pet ekip, med katerimi je tudi Slovenija.

Prvo slovensko orožje ženske ekipe bo Špela Rogelj, ki je v svetovnem pokalu tekmo pred koncem na četrtem mestu. Letos je kot prva Slovenka zmagala, po uspehu v Lillehammerju oblekla tudi rumeno majico, nato pa še trikrat stopila na oder za zmagovalke. "Poskušala bom ostati čim bolj mirna. Pripravljena sem na to, kar nas čaka. Če bodo skoki dobri, bo uvrstitev zagotovo vrhunska. S skokom, kakršnega sem pokazala na zadnji tekmi na Ljubnem, sem pokazala, da sem zraven, in to je dobra popotnica za svetovno prvenstvo," je pred že svojim četrtim prvenstvom povedala 20-letna Rogljeva, ki bo zadovoljna z uvrstitvijo med deset, še toliko bolj s prebojem med najboljših šest, želje pa uhajajo tudi k medalji. Dobre skoke skozi celo sezono kaže tudi Vtičeva, trenutno sedma skakalka svetovnega pokala, a letos ji tik pod vrh še ni uspelo skočiti.

Glavni favoritinji Iraschkova in Takanašijeva
Rogljeva zagotovo sodi v ožji krog favoritinj za medalje. To je dokazala tudi na zadnji tekmi na Ljubnem, ko je bila celo najboljša v drugi seriji in za las zgrešila stopničke. Tretje mesto ji je speljala Hendricksonova, ki bo branila naslov prvakinje. Po težki poškodbi se Američanka zdaj počasi vrača v svetovni vrh, na Ljubnem pa je dokazala, da se že prebuja.

Nesporni glavni favoritinji sta Avstrijka Daniela Iraschko Stolz, ki je tik pred osvojitvijo prvega velikega kristalnega globusa, in Japonka Sara Takanaši, ki je v karieri dobila že 29 tekem za svetovni pokal, nima pa še posamične zlate medalje na velikem tekmovanju. Srebrna je bila pred dvema letoma v Predazzu, na olimpijskih igrah v Sočiju pa je celo ostala brez kolajne. Na zadnji tekmi sta si najboljši skakali letošnje zime razdelili zmago. Olimpijska prvakinja Carina Vogt na zadnjih dveh tekmah ni skakala, Nemka pa je letos sicer odlično nastopala in je v skupnem seštevku trenutno tretja.