Peter Prevc je edini izmed bratov Prevc, ki je ostal v Lahtiju. Foto: EPA
Peter Prevc je edini izmed bratov Prevc, ki je ostal v Lahtiju. Foto: EPA
Moder, zlat ali črn: Peter še izbira pravi dres

In Domen je že v torek po prvem skoku drugega treninga na veliki napravi končal nastope v Lahtiju. Doma ga čaka prvi konec tedna v letošnji zimi, namenjen umirjenemu treningu in pripravi na preostanek sezone. Cene Prevc je Lahti zapustil že v ponedeljek in tako je na prvenstvu ostal le še najstarejši izmed treh bratov Prevc. Ob njem bodo tako na posamični kot tudi moštveni tekmi skakali Jernej Damjan, Anže Lanišek in Jurij Tepeš.

Slovenskim skakalcem, ki so v prejšnjih sezonah stopnjevali pripravljenost ob koncu zime, letos ne gre po načrtih. Za nameček se je v pripravah na svetovno prvenstvo zalomilo še pri izbiri materialov. Skakalci so dobili za nastop na svetovnem prvenstvu nove drese, ki pa so vsi po vrsti neuporabni. Zakaj, razlaga strokovni komentator na TV SLO Jelko Gros. "Blago je velika penasta kocka, ki jo žagajo dobesedno na tanke rezine kot salamo. Že pri kocki proizvajalec nikoli ne more zagotoviti, da bo dobil enakomerno propustnost. Tako je lahko cela bala pene zanič. Po navadi se vse skupaj ugotovi šele v zraku," pravi Gros.

Za slabše skoke ne smemo kriviti le dresov, v razvoj katerih vlagajo reprezentance veliko energije. Pomembni so tudi kroji in šivi, ki omogočajo raztegljivost v točno določenih delih. A občutek v zraku je v dobrem dresu drugačen in ob negotovosti, ki spremlja večji del reprezentance celotno sezono, je to le še dodaten minus. "Samo eni izdelujejo material. Ena bela bala lahko pride zelo dobra, naslednja bela bala pa je lahko popolnoma drugačna, kar se je zdaj zgodilo pri nas. Če se ti to zgodi, si, po domače povedano, oplel. Nič ti ne more več pomagati," je povedal Jernej Damjan.

Pomagali bodo tako stari dresi, s katerimi so slovenski reprezentanti skakali po novoletni turneji. Kako velik vpliv imajo dresi, pa je bilo mogoče opaziti predvsem pri Avstrijcih in Nemcih, ki v tekmovalnih dresih kot za stavo letijo proti dnu skakalnice, na treningih pa ne blestijo. V malenkostih se skriva uspeh. Da bi popravili bled vtis s srednje skakalnice, pa bodo morali slovenski skakalci opraviti tudi tehnično precej boljše skoke.

Moder, zlat ali črn: Peter še izbira pravi dres