Michal Šlesingr, Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova in Ondrej Moravec so se veselili zlata. Foto: EPA
Michal Šlesingr, Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova in Ondrej Moravec so se veselili zlata. Foto: EPA
Jakov Fak
Jakov Fak bo konec tedna naskakoval visoka mesta v šprintu in na zasledovalni tekmi. Foto: SZS
Mešani štafeti se je poznala odsotnost Gregorinove
Mešana štafeta SP začela s 15. mestom

Andreja Mali in Anja Eržen sta precej zaostali, Klemen Bauer in Jakov Fak pa sta nato malce pridobila. V štafeti zaradi bolezni ni bilo Teje Gregorin, ki je za zdaj še vedno v Sloveniji. Na Finsko bo najboljša slovenska biatlonka odpotovala v petek.
Za prvega izmed enajstih kompletov odličij se je borilo 26 reprezentanc, ki so tekmovale v precej zahtevnih razmerah, vsaj kar zadeva tekaški del, saj so bile temperature na Finskem v zadnjih dneh precej visoke, kar je pomenilo, da je bila snežna podlaga precej mehka.
Ekipa Češke je zmagala v postavi Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Michal Šlesingr in Ondrej Moravec. Pokrili so vse tarče, imeli pa so osem poprav. Srebro je osvojila Francija, ki so jo zastopali Anis Bescond, Marie Dorin Habert, Jean Guillaume Beatrix in Martin Fourcade, bron pa so osvojili Fanny Horn, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Tarjei Boe iz Norveške.

Erženova v stoje kar trikrat v kazenski krog

Slovenija je po zaslugi Malijeve začela odlično, saj je na prvem streljanju zadela vse strele in nadaljevala tek na četrtem mestu. Na postaji stoje je zgrešila četrti in peti strel, a ju nato popravila, tako da se je v zadnji krog opravila 13., z dobrim tekom pa predala štafeto na 10. mestu. Erženovi je v uvodu uspel zelo dober strelski nastop, saj je morala narediti le eno popravo, stoje pa se ji je nastop ponesrečil, saj je morala pred zadnjim tekaškim delom v kar tri kazenske kroge.

Bauer in Fak brez možnosti za vidno uvrstitev
Na polovici preizkušnje je vodila beloruska ekipa, ki je imela 20 sekund prednosti pred Finsko, še slabih šest sekund pozneje pa je štafeto predala Češka. Bauer je nastop začel na 21. mestu s precejšnjim zaostankom štirih minut in 24 sekund. Na prvem streljanju je uporabil en dodaten naboj, na drugem pa se odrezal z odliko, tako da je zaostanek za vodilno ekipo zmanjšal za skoraj pol minute in napredoval za dve mesti. Odlično formo je nato prikazal tudi Fak, ki je po vsakem streljanju, ki je bilo brezhibno, Sloveniji priboril dve mesti, čez ciljno črto pa je pritekel na 15. mestu.

Fak: Svetovno prvenstvo ni samopostrežba
"Na strelišču sem bil brez napake, a na progi ni bilo tako, kot sem želel, bo pa po mojem mnenju v soboto. Kakor sem bral medije, sem zasledil, da sem pripotoval sem po medaljo. Takšni naslovi mi res niso všeč, ker svetovno prvenstvo ni samopostrežba, v kar gremo po nekaj. Seveda si jo želim, ampak bolj pri sebi iščem neki popoln nastop, se pravi, če bi bilo na strelišču tako kakor danes in seveda še hiter tek na progi - to je tisto, kar iščem. Medalje so samo nagrada za kakovosten nastop. Kakor sem govoril z vodjo tekmovanja, bo proga bolj utrjena, kompaktna za posamične tekme. Velikokrat je že bila takšna situacija in potrudil se je, da so pogoji res idealni. Jutri je neki lažji dan z raztekom," je pojasnil Fak.

Velepec: Anji nimamo česa očitati
"Zgodilo se je tisto, česar smo se bali. Anja je bila tista, ki je bila najbolj rizična. Vedeli smo, da če naredi res perfektno, se lahko borimo za prvih deset. Na koncu je bilo realno biti tudi kaj višje. V leže je naredila v redu, mogoče malo prepočasi. Tekla je dobro, potem pa v stoje imela težave. Prvi zgrešen strel pri takšnem tekmovalcu je že razlog za strah. Vsi streli so bili potem zamujeni in v desno dol, a noben ni bil res grd, a žal tako je. Tudi v tej štafeti imamo tekmovalce, ki so že delali kazenske kroge v štafetah, tako da nimamo Anji česa očitati. Dejstvo je, da ni zdržala pritiska, in več kot bo imela za sabo takšnih tekem, lažje ji bo," je o Erženovi povedal trener Uroš Velepec.

Mešana štafeta:                    *   
 1. ČEŠKA              1:20:27,2 (0+8) 
    Vitkova/Soukalova/Šlesingr/Moravec 
 2. FRANCIJA               +20,2 (0+8) 
    Bescond/Dorin H./Beatrix/Fourcade  
 3. NORVEŠKA                27,7 (1+3) 
    Horn/Eckoff/J. Boe/T. Boe          
 4. BELORUSIJA              31,0 (0+7) 
 5. AVSTRIJA              1:00,3 (0+3) 
 6. NEMČIJA               1:22,8 (0+6) 
 7. ITALIJA               1:24,7 (0+10)
 8. ZDA                   1:46,6 (1+8) 
 9. FINSKA                1:59,5 (0+8) 
10. RUSIJA                2:00,2 (0+2) 
...                                    
15. SLOVENIJA             3:48,2 (3+7) 
    Mali/Eržen/Bauer/Fak               
     * - kazenski krogi + poprave      



Sobota ob 13.00:
Šprint (M), 10 km
Ob 16.30:
Šprint (Ž), 7,5 km

Nedelja ob 13.15:
Zasledovalno (M), 12,5 km
Ob 16.00:
Zasledovalno (Ž), 10 km

Sreda, 11. marca, ob 17.15:
Posamična tekma (Ž), 15 km

Četrtek, 12. marca, ob 17.15:
Posamična tekma (M), 20 km

Petek, 13. marca, ob 17.15:
Štafeta (Ž), 4 x 7,5 km

Sobota, 14. marca, ob 16.30:
Štafeta (M), 4 x 10 km

Nedelja, 15. marca, ob 13.30:
Skupinski štart (Ž), 12,5 km

Ob 16.15:
Skupinski štart (M), 15 km

Mešani štafeti se je poznala odsotnost Gregorinove
Mešana štafeta SP začela s 15. mestom