Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 18 glasov Ocenite to novico!
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je blestela v zadnji sezoni in osvojila mali globus v smuku in kombinaciji, postala pa je tudi svetovna prvakinja v smuku. Vseeno ji smučarska zveza ni dodelila statusa šampionke, kot ga je imela Tina Maze. Foto: EPA
Jurij Tepeš
Bo Jurij Tepeš adrenalinske užitke še lahko iskal v dirkanju z avtomobili ali pa samo še ob nastopih na letalnicah? Foto: BoBo

Dodaj v

Štuhčeva brez statusa, Tepeš brez adrenalinskih doživetij

Nov pravilnik SZS-ja o dolžnostih reprezentantov
19. junij 2017 ob 22:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Smučarska zveza je objavila pravilnik o pravicah in dolžnostih reprezentantov. Šampionskega statusa ni več, bodo pa lahko imeli najboljši svoje ekipe, tudi v smučarskih skokih.

Nova pravilnika bosta vključena v individualne pogodbe, ki jih zveza tekmovalcem prav v tem času ponuja v podpis pred začetkom olimpijske sezone.

Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je bil glede pravil jasen: "Ne more se oblikovati samostojna ekipa brez dogovora s SZS-jem in ne more se oblikovati samostojna ekipa brez upoštevanja pravilnika, kar pomeni, da reprezentant ne more samovoljno izstopiti iz ekipe le na podlagi tega, ker ima svoje trenerje."

Vprašanje šampionskega statusa in možnosti oblikovanja od zveze samostojnih treningekip se je pojavilo že s Petro Majdič, v celoti pa je težava izbruhnila s Tino Maze. V zadnjih dveh sezonah sicer s svojo samostojno treningekipo deluje tudi Ilka Štuhec, ki pa ni v celoti ločena od alpskih reprezentanc in med drugim z moško smukaško ekipo opravlja skupne poletne priprave na južni polobli.

V skokih doslej ni bilo samostojnih ekip. Z novim pravilnikom se oblikovanje samostojnih ekip dopušča, a le za tekmovalce, starejše od 27 let, oziroma tekmovalke, starejše do 25 let. Če tekmovalec po svoji volji preneha biti član reprezentance SZS-ja in se pred 27. (moški) oz. 25. letom (ženske) začne ukvarjati s tekmovalnim smučanjem zunaj sistema FIS, je dolžan povrniti 70 odstotkov sredstev, ki jih je zveza vložila v njegov trening v okviru reprezentanc SZS-ja v zadnjih štirih letih. Od vrnjenih sredstev dobi 70 odstotkov SZS, 30 odstotkov pa matični klub, navaja pravilnik.

"Mislim, da bodo te pobude prej ali slej tudi v skokih, zato smo oblikovali tudi nov pravilnik. Med tekmovalcem in vodstvom mora biti soglasje, da lahko tekmovalec takšno možnost izkoristi v največji mogoči meri, po drugi strani pa vemo, kakšna je naša odgovornost, če se kaj zgodi," je dejal Jasnič, ki je med morebitnimi kandidati za takšno rešitev omenil Roberta Kranjca in Jerneja Damjana.

"Takšna rešitev ni namenjena začetnikom ali mladim, temveč vrhunskim tekmovalcem, ki so že nekaj dali skokom in imajo osvojene medalje z največjih tekmovanj. V pravilniku govorimo o tem, da lahko ima reprezentant osebne pokrovitelje, da lahko posname svoje lastne spote, tudi oglasne," je pojasnil Jasnič.

Alpinci imajo lahko svojega sponzorja na čeladi
V nasprotju s skakalci, ki imajo poenotene čelade, osebne pokrovitelje pa imajo lahko na smučeh, pa alpinci lahko samostojno tržijo prostor na svojih čeladah. Iztok Klančnik, predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje, je dejal: "Prejšnji pravilnik je bil zastarel, gremo s časom naprej, upoštevamo različne oblike trženjskih dejavnosti tekmovalcev in te podrobnosti smo opredelili s pravilnikom. Želimo se izogniti temu, da bi vsak po svoje nekaj delal, želimo, da so zadeve poenotene in da so dejavnosti zapisane v pogodbi. Za tekmovalce se jasno določajo trženjske dejavnosti, pravice, teh je več kot prej, tudi dodatni osebni pokrovitelji so notri. Ta pravilnik bo podlaga za podpis novih pogodb - tudi z Ilko Štuhec."

"V skladu s tem pravilnikom ni več šampionskega statusa, kar ne spremeni tega, da se z Ilko pogovarjamo, na kakšen način bo delala in trenirala. Tako kot ima Ilka svojo ekipo, jo imata tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki sta denimo sama v ekipi za svetovni pokal za tehnične discipline. Dajemo možnost vsem, da čim bolje trenirajo. Verjamem, da se bomo dogovorili," je dejal Klančnik.

V pravilniku za alpske smučarje je med drugim zapisano, da se športnik zavezuje k delovanju v korist dobrega imena smučarske zveze in je zavezan spoštljivemu vedenju in spoštovanju splošnih etičnih in kulturnih načel, tekmovalci morajo imeti korekten odnos do medijev.

Za alpske smučarje velja, da imajo lahko tekmovalci svojega lastnega pokrovitelja na pokrivalu in osebnega pokrovitelja na bundah in oblačilih za prosti čas. Prav tako je opredeljeno vprašanje poslovnega razmerja z družbami oziroma imetniki blagovnih znamk (endorsement). Osebni pokrovitelj sicer ne sme biti konkurenčen uradnim pokroviteljem SZS-ja.

Nobenega alkohola, cigaret in nevarnih dejavnosti
V obeh pravilnikih pa je med obvezami športnika tudi spoštovanje športnega načina življenja z izrecno navedbo počitka, neuživanja alkohola, nikotina, drog.

Zanimiva je tudi določba 7. člena pravilnika za skakalce, ki pravi, da se mora tekmovalec ves čas zavedati statusa tekmovalca, v katerega SZS vlaga velika sredstva. Tekmovalec se obvezuje, da se v času dejavnega sodelovanja z reprezentanco ne bo ukvarjal z nevarnimi dejavnostmi, ki bi lahko povzročile poškodbe ali okvare zdravja, ki bi lahko onemogočale ali oteževale izvajanje treningov, doseganje optimalne pripravljenosti in nastopanje na tekmovanjih, razen če to ni v sklopu skupnih priprav.

Po tej določbi sodeč Jurij Tepeš ne bo smel več dirkati z avtomobilom. Spomnimo, da je Tepeš pred dvema letoma, ko je na gorsko-hitrostni dirki na Gorjancih nastopil kot predvoznik, razbil avtomobil, k sreči pa jo je odnesel brez poškodb.

Skakalci so s podpisom pravilnika zavezani tudi, da bodo prispevali k dobrim odnosom v reprezentanci in njeni pozitivni javni podobi.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
kopibrejk
# 19.06.2017 ob 22:55
Ni statusa, ni panike.
dule95
# 19.06.2017 ob 22:49
Iz leta v leto večji idoitizem na SZS. Kmal nobeden nebo smel več na wc ne da bi prej SZS obvestil.
KiNgKoNg
# 19.06.2017 ob 22:43
SZS cirkus: 2017/18 Edition
softundsicher
# 20.06.2017 ob 00:35
Zanimivo bo videti kako bo prepoved ukvarjanja z nevarnimi dejavnostmi vplivala na Filipa Flisarja. Tipu se bo verjetno zmešalo.

Se pa sliši vsaj nenavadno, da prepovejo nevarne dejavnosti ljudem, ki se npr. smučajo s hitrostjo 140km/h, skačejo na letalnici, itd...
davide
# 19.06.2017 ob 22:52
bogi Jurij, še adrenalina ne sme iz sebe spravit

najbolš da ga čez poletje doma v hišo zaklenejo
KricacX
# 20.06.2017 ob 09:45
Potem je najboljše, da gre vsak na svoje... in SZS niti ne rabimo. Flisarju se bo ftrgalo, če mu bo kdo prepovedoval, kaj sme in česa ne v svojem prostem času. Tako ali tako ga nihče na SZS ni jemal resno, podpore od njih ni imel praktično nikakršne, šele po naslovu svetovnega prvaka pa so se začeli šlepat nanj.
srsly?
# 20.06.2017 ob 01:21
Flisar bo se lahko bmx vozo al bo lahk sam se zvezke prodajal?
in Bac ill
# 20.06.2017 ob 09:52
Pa pred tekmami ne smejo masturbirat
Imre
# 20.06.2017 ob 15:10
Pravilnik glede prepovedi pitja alkohola in kajenja bi moral veljati tudi za vse zaposlene na SZS!!!
kozaklamf
# 20.06.2017 ob 10:06
Če prav razumem ta pravila o adrenalinskih športih, naj jih malce poenostavljena rezimiram.
1. Štuhčeva ne sme skakat na smučarski skakalnici in/ali tekmovat v smučarskem krosu.
2. Tepeš ne sme vozit smuka in/ali tekmovat v smučarskem krosu.
3. Flisar ne sme skakat na smučarski skakalnici in/ali vozit smuka.
mikic007
# 20.06.2017 ob 09:03
Vprašanje je ali neka zveza lahko ureja življenja športnikov v prostem času. Uživanje alkohola? A jih bodo nenapovedano testirali, iskali slike na fb? Če si dober, si dober, če nisi, te pa tako ni ...
stari59
# 19.06.2017 ob 23:50
??? Eeee, kako? Moram še enkrat prebrati...
x67
# 20.06.2017 ob 10:36
budale!!!

tale szs gre 3popoldne

modeli v vodstvu, nesposobni, z neskoncno zeljo po vladanju !
KricacX
# 20.06.2017 ob 10:23
3. Flisar ne sme skakat na smučarski skakalnici in/ali vozit smuka.
Torej ne sme nastopati v smučarskem krosu :D
Lahko bi vsake toliko odpeljal kakšen smuk, bi bil tam-tam s Klinetom, če ne boljši.
mui
# 20.06.2017 ob 09:26
"...neuživanja alkohola, nikotina, drog."
tole tud ne bo šlo čez, sploh nordijce rada čebela pič tam pod nosom
severnik
# 20.06.2017 ob 07:36
Tekmovalec se obvezuje, da se v času dejavnega sodelovanja z reprezentanco ne bo ukvarjal z nevarnimi dejavnostmi, ki bi lahko povzročile poškodbe ali okvare zdravja, ki bi lahko onemogočale ali oteževale izvajanje treningov,

Torej nič več smukaških treningov :)

Kar nekaj športnikov je že umrlo pri vožnji z navadnim kolesom, medtem ko so se ukvarjali s precej nevarnim športom.
Bivši uporabnik
# 19.06.2017 ob 23:31
Najbolje, da birokrati in šport-aparatčiki na OKS in SZS kar z predpisi in pravilniki določijo naše dobitnike medalj na zimski olimpijadi.

Biseri in svinje.
in Bac ill
# 20.06.2017 ob 14:43
Ilka in ostali šampioni bi morali povedati kako in kaj bo , ne pa oni njim. Oni jih lahko edino po rokah nosijo
severnik
# 20.06.2017 ob 07:32
treningekipo

Tale slovnica močno spominja na nemško :))
DAbears
# 20.06.2017 ob 00:40
Sem do polovice prebral pa sem glavobol fasu
Se dobr da mam aspirin tle
vaza
# 20.06.2017 ob 11:09
Jaz samo čakam, da AMZS prepove Timu Gajserju smučat.
toolovaj
# 20.06.2017 ob 09:59
"Ilka Štuhec je blestela v zadnji sezoni in osvojila mali globus v smuku in kombinaciji, postala pa je tudi svetovna prvakinja v smuku. Vseeno ji smučarska zveza ni dodelila statusa šampionke, kot ga je imela Tina Maze."
Važno je, da "kontinuiteta" obvladuje Slovenijo (nekdanji predsednik ZSMS), da je on predsednik zbora....Kdo je še slišal za eno Štajerko Ilko Štuhec!
sam-zee
# 20.06.2017 ob 09:14
Predvsem zdravo pamet, veliko mero razumevanja in dobre volje vsem vključenim! ;-)
313
# 20.06.2017 ob 08:50
Po tej določbi sodeč Jurij Tepeš ne bo smel več dirkati z avtomobilom.

Svoj YT kanal lahko torej kar ukine...
miran kač
# 27.06.2017 ob 11:05
SZS je kot naš parlament , sprejemajo nove in nove pravilnike ( zakone) , s tem pa v resnici samo še poslabšujejo stanje iz slabšega še na slabs+še. Vodilni pa se skrivajo za praznimi besedami (novi pravilniki) in rezultati samostojnih ekip, ker le tako lahko prikrrijejo lastno ne-delo. Smučarska zveza v zadnjih 25 letih (torej v letih samostojne Slovenije ) ni vzgojila niti enega svetovnega smučarja.Labodji spev je bil , ko so prenehale "vražje slovenke", in od takrat smučarija temelji na uspehih individualnih ekip , takšna je resnica...vse drugo je metanje peska v oči... LP M
severnik
# 20.06.2017 ob 07:33
V skokih doslej ni bilo samostojnih ekip. Z novim pravilnikom se oblikovanje samostojnih ekip dopušča, a le za tekmovalce, starejše od 27 let, oziroma tekmovalke, starejše do 25 let.

Tole je res en velik cirkus v slabem pomenu.
Blazz
# 20.06.2017 ob 03:44
Tepeš bi še skiro razbil v stanovanju, ampak pustmo....
ajvard
# 20.06.2017 ob 01:21
skakalci in smučarji so tam zaradi SZS.
in ne obratno, kot bi si normalen človek mislil.

sponzorjem sporočam:
- če se odločite za podporo zvezi, name nima učinka;
- če podpirate konkretnega športnika, to zaznam in tudi reagiram.

seveda bi podiral tudi sponzorstvo zveze kot take, a le, če se počistijo ti stari funkcionarji s funkcij.
vinklj.kugla
# 20.06.2017 ob 00:06
ni panike. kiribati, vanuatu al pa antigva in barbuda jih takoj podpišejo in tekmujejo pod drugo zastavo! tuki jim noben slovenec nebi zameril zveza pa naj se uredi!
delnand
# 22.06.2017 ob 22:16
A ni Petek zdaj šef tam?
ajvard
# 20.06.2017 ob 01:22
*podpiral
slodroid
# 20.06.2017 ob 00:03
Pravilno.
Springbok
# 19.06.2017 ob 23:45
@ dule95 - športniki itak ne smejona WC, ne da bi to sporoči WADA, svetovni antidoping agenciji. Vedno morajo navesti, kje se jih lahko najde za odvzem urinskega vzorca.
smeško 562
# 19.06.2017 ob 23:19
Žalostno je, da morajo take stvari sploh zapisati za skakalce. A ni to samoumevno?
oggle
# 20.06.2017 ob 11:40
@KricacX samo za info... Flisar je prisel iz alpskega smucanja, kjer ni bil niti blizu Klinetu in ostalim... zato je pac sel v ski cross in ne zato, ker bi bil v alpskem smucanju predober ;)
Banban
# 19.06.2017 ob 23:19
Kranjec je mel skorpjona na celadi!? Torej je sam trzil celado...
Izbor
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Kazalo