Ilka Štuhec je blestela v zadnji sezoni in osvojila mali globus v smuku in kombinaciji, postala pa je tudi svetovna prvakinja v smuku. Vseeno ji smučarska zveza ni dodelila statusa šampionke, kot ga je imela Tina Maze. Foto: EPA
Ilka Štuhec je blestela v zadnji sezoni in osvojila mali globus v smuku in kombinaciji, postala pa je tudi svetovna prvakinja v smuku. Vseeno ji smučarska zveza ni dodelila statusa šampionke, kot ga je imela Tina Maze. Foto: EPA
Jurij Tepeš
Bo Jurij Tepeš adrenalinske užitke še lahko iskal v dirkanju z avtomobili ali pa samo še ob nastopih na letalnicah? Foto: BoBo

Nova pravilnika bosta vključena v individualne pogodbe, ki jih zveza tekmovalcem prav v tem času ponuja v podpis pred začetkom olimpijske sezone.

Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je bil glede pravil jasen: "Ne more se oblikovati samostojna ekipa brez dogovora s SZS-jem in ne more se oblikovati samostojna ekipa brez upoštevanja pravilnika, kar pomeni, da reprezentant ne more samovoljno izstopiti iz ekipe le na podlagi tega, ker ima svoje trenerje."

Vprašanje šampionskega statusa in možnosti oblikovanja od zveze samostojnih treningekip se je pojavilo že s Petro Majdič, v celoti pa je težava izbruhnila s Tino Maze. V zadnjih dveh sezonah sicer s svojo samostojno treningekipo deluje tudi Ilka Štuhec, ki pa ni v celoti ločena od alpskih reprezentanc in med drugim z moško smukaško ekipo opravlja skupne poletne priprave na južni polobli.

V skokih doslej ni bilo samostojnih ekip. Z novim pravilnikom se oblikovanje samostojnih ekip dopušča, a le za tekmovalce, starejše od 27 let, oziroma tekmovalke, starejše do 25 let. Če tekmovalec po svoji volji preneha biti član reprezentance SZS-ja in se pred 27. (moški) oz. 25. letom (ženske) začne ukvarjati s tekmovalnim smučanjem zunaj sistema FIS, je dolžan povrniti 70 odstotkov sredstev, ki jih je zveza vložila v njegov trening v okviru reprezentanc SZS-ja v zadnjih štirih letih. Od vrnjenih sredstev dobi 70 odstotkov SZS, 30 odstotkov pa matični klub, navaja pravilnik.

"Mislim, da bodo te pobude prej ali slej tudi v skokih, zato smo oblikovali tudi nov pravilnik. Med tekmovalcem in vodstvom mora biti soglasje, da lahko tekmovalec takšno možnost izkoristi v največji mogoči meri, po drugi strani pa vemo, kakšna je naša odgovornost, če se kaj zgodi," je dejal Jasnič, ki je med morebitnimi kandidati za takšno rešitev omenil Roberta Kranjca in Jerneja Damjana.

"Takšna rešitev ni namenjena začetnikom ali mladim, temveč vrhunskim tekmovalcem, ki so že nekaj dali skokom in imajo osvojene medalje z največjih tekmovanj. V pravilniku govorimo o tem, da lahko ima reprezentant osebne pokrovitelje, da lahko posname svoje lastne spote, tudi oglasne," je pojasnil Jasnič.

Alpinci imajo lahko svojega sponzorja na čeladi
V nasprotju s skakalci, ki imajo poenotene čelade, osebne pokrovitelje pa imajo lahko na smučeh, pa alpinci lahko samostojno tržijo prostor na svojih čeladah. Iztok Klančnik, predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje, je dejal: "Prejšnji pravilnik je bil zastarel, gremo s časom naprej, upoštevamo različne oblike trženjskih dejavnosti tekmovalcev in te podrobnosti smo opredelili s pravilnikom. Želimo se izogniti temu, da bi vsak po svoje nekaj delal, želimo, da so zadeve poenotene in da so dejavnosti zapisane v pogodbi. Za tekmovalce se jasno določajo trženjske dejavnosti, pravice, teh je več kot prej, tudi dodatni osebni pokrovitelji so notri. Ta pravilnik bo podlaga za podpis novih pogodb - tudi z Ilko Štuhec."

"V skladu s tem pravilnikom ni več šampionskega statusa, kar ne spremeni tega, da se z Ilko pogovarjamo, na kakšen način bo delala in trenirala. Tako kot ima Ilka svojo ekipo, jo imata tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki sta denimo sama v ekipi za svetovni pokal za tehnične discipline. Dajemo možnost vsem, da čim bolje trenirajo. Verjamem, da se bomo dogovorili," je dejal Klančnik.

V pravilniku za alpske smučarje je med drugim zapisano, da se športnik zavezuje k delovanju v korist dobrega imena smučarske zveze in je zavezan spoštljivemu vedenju in spoštovanju splošnih etičnih in kulturnih načel, tekmovalci morajo imeti korekten odnos do medijev.

Za alpske smučarje velja, da imajo lahko tekmovalci svojega lastnega pokrovitelja na pokrivalu in osebnega pokrovitelja na bundah in oblačilih za prosti čas. Prav tako je opredeljeno vprašanje poslovnega razmerja z družbami oziroma imetniki blagovnih znamk (endorsement). Osebni pokrovitelj sicer ne sme biti konkurenčen uradnim pokroviteljem SZS-ja.

Nobenega alkohola, cigaret in nevarnih dejavnosti
V obeh pravilnikih pa je med obvezami športnika tudi spoštovanje športnega načina življenja z izrecno navedbo počitka, neuživanja alkohola, nikotina, drog.

Zanimiva je tudi določba 7. člena pravilnika za skakalce, ki pravi, da se mora tekmovalec ves čas zavedati statusa tekmovalca, v katerega SZS vlaga velika sredstva. Tekmovalec se obvezuje, da se v času dejavnega sodelovanja z reprezentanco ne bo ukvarjal z nevarnimi dejavnostmi, ki bi lahko povzročile poškodbe ali okvare zdravja, ki bi lahko onemogočale ali oteževale izvajanje treningov, doseganje optimalne pripravljenosti in nastopanje na tekmovanjih, razen če to ni v sklopu skupnih priprav.

Po tej določbi sodeč Jurij Tepeš ne bo smel več dirkati z avtomobilom. Spomnimo, da je Tepeš pred dvema letoma, ko je na gorsko-hitrostni dirki na Gorjancih nastopil kot predvoznik, razbil avtomobil, k sreči pa jo je odnesel brez poškodb.

Skakalci so s podpisom pravilnika zavezani tudi, da bodo prispevali k dobrim odnosom v reprezentanci in njeni pozitivni javni podobi.