Naj se ponovi Pjeongčang - Teja Gregorin je leta 2009 na SP-ju v Koreji na posamični 15-kilometrski tekmi dobila srebrno medaljo. Foto: EPA
Naj se ponovi Pjeongčang - Teja Gregorin je leta 2009 na SP-ju v Koreji na posamični 15-kilometrski tekmi dobila srebrno medaljo. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin ima dovolj izkušenj, da bo na strelišču mirna. V Oslu se je na preizkušnji s skupinskim štartom izkazala z brezhibnim streljanjem in s 3. mestom poskrbela za edine stopničke slovenskega biatlona v tej sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Magdalena Neuner
Izjemna nemška biatlonka Magdalena Neuner je vodilna v letošnjem seštevku svetovnega pokala in bo naredila vse, da razveseli množico domačih navijačev. Foto: Reuters
Klemen Bauer
Če bo Klemen Bauer natančen na strelišču, je lahko tudi v igri za medaljo. Foto: SZS
Biatlonci pred odhodom na SP ne napovedujejo medalj

Biatlonce je na Bavarskem pozdravilo pomladansko vreme, toda za izvedbo prvenstva se ni treba bati. Nemci so seveda že prej poskrbeli za zadostne zaloge snega. Da bo prišlo tudi ogromno gledalcev, se ni treba bati, saj je biatlon v Nemčiji najbolj priljubljen zimski šport, pa tudi sicer so evropski navijači po kar nekaj zaporednih velikih tekmovanjih, ki so bila daleč stran, lačni spektakla.
Slovenska hiša prostor za promocijo in zabavo
Lakoto, tisto pravo, jim bo poskušala potešiti Slovenska hiša, ki bo v Ruhpoldingu skrbela za promocijo tekem na Pokljuki, zvečer pa bo prizorišče proslavljanja slovenskih uspehov in novinarskih konferenc. V hiši bodo postregli s kranjsko klobaso, zaigrala bo harmonika in gledalci bodo potem še raje navijali za slovenske tekmovalce.
7. marca bodo pripravili slovenski večer, na katerega bodo povabljeni novinarji in turistični delavci. Mimogrede, Bled in Bohinj sta že pripravila posebne aranžmaje za tekme na Pokljuki med 12. in 16. decembrom 2012.
Fak je mojster velikih tekmovanj
V koledarju letošnje zime svetovnega pokala Pokljuke ni bilo, zato so slovenski tekmovalci vse moči usmerili k svetovnemu prvenstvu, vodstvo pa poskrbelo za vse malenkosti. Tudi kuharja so pripeljali s seboj na jug Nemčije, saj je imela reprezentanca že nekaj slabih izkušenj tako s kakovostjo kot s količino hrane.

Jakov Fak na lanskem SP-ju ni nastopil zaradi poškodbe prsta in je maksimalno motiviran, da spet zablesti na velikem tekmovanju. Klemen Bauer sodi med najhitrejše tekače, in če bo natančen na strelišču, lahko tudi on poseže med najboljše oziroma izboljša svoje 11. mesto iz Pjongčanga. V mokrem snegu utegneta imeti oba prednost pred konkurenco, saj tečeta bolj vzravnano in hitreje "z nogo na nogo".
V ženski konkurenci lahko največ pričakujemo od Teje Gregorin, ki je na začetku februarja v Oslu osvojila 3. mesto. Z 31-letno Gregorinovo smo opravili kratek pogovor takoj po prihodu reprezentance v Ruhpolding.


V ponedeljek ste prispeli v Ruhpolding. Kakšne so razmere?
Zelo toplo je in prav nič zimsko. Vseeno je proga dobro utrjena, prav tako strelišče. Prireditelji so pripravili tudi ogromne zaloge snega, tako da niti huda odjuga ne bi ogrozila izvedbe.

Kako so potekale zadnje priprave na prvenstvo?
Trenirali smo na Pokljuki in priprave so dobro uspele. Poudarek ni bil toliko na količini, saj se je bilo treba še spočiti po tekmah svetovnega pokala. Mislim, da mi je vse to uspelo in da sem ne le v strelski formi, ampak da sem tudi v teku naredila napredek.

Kakšne so želje pred uvodno preizkušnjo?
V četrtek je mešana štafeta (postava Slovenije: Fak, Bauer, Gregorin, Mali), in zelo si želim, da bi postavila temelje za dobro prvenstvo. Če bi se uvrstili do osmega mesta, bi bila to lepa popotnica. Vsekakor bo treba biti zbran na strelišču, to bo odločilno.
Pred tremi tedni ste s 3. mestom zablesteli v Oslu. Takrat na tekmi s skupinskim štartom niste zgrešili niti enega strela. Ste ohranili te lepe občutke?
Težko jih pozabiti, saj se zgodijo poredko, in upam, da jih bom še kdaj dočakala. Videla sem, da je mogoče tudi s povprečnim tekaškim nastopom priti na zmagovalni oder.

Velika tekmovanja so nekaj posebnega, saj pomembno vlogo igrajo tudi izkušnje. Vam jih gotovo ne manjka in se ni treba bati, da bi se vam tresla roka ...
Ne, že toliko časa sem v biatlonu, da nisem več nervozna. Znam se zbrati za vsako tekmo posebej. Tudi prizorišče mi je všeč, tu sem že bila visoko uvrščena, strelišče mi ustreza, sicer pa smo tu trenirali že lani poleti.

Tekme bodo pozno popoldne oz. zvečer. Je to lahko težava?

Ne, mislim, da to ne bo odločalo, konec koncev pa smo na Pokljuki tudi trenirali v teh terminih in bomo prilagojeni.
V katerih disciplini menite, da imate največje možnosti za vrhunski uspeh?
Ker sem malenkost napredovala v teku, vidim priložnost tudi v šprintu, sicer pa na 15 km in na tekmi s skupinskim štartom. Ne obljubljam pa, da bom domov prinesla medaljo. Upam, da nam bo dal opremljevalec smuči boljši material kot do zdaj in da bomo lahko vse pravočasno stestirali.


SVETOVNO PRVENSTVO, spored

Četrtek, 1. marca, ob 15.30:
Mešane štafete, 2 x 6+2 x 7,5 km

Sobota, 3. marca, ob 12.30:
Šprint (M), 10 km
Ob 15.30:
Šprint (Ž), 7,5 km

Nedelja, 4. marca, ob 13.15:
Zasledovalna tekma (M), 12,5 km
Ob 16.00:
Zasledovalna tekma (Ž), 10 km

Torek, 6. marca, ob 15.15:
Individualna tekma (M), 20 km

Sreda, 7. marca, ob 15.15:

Individualna tekma (Ž), 15 km

Petek, 9. marca, ob 15.15:
Štafeta (M), 4 x 7,5 km

Sobota, 10. marca, ob 15.15:
Štafeta (Ž), 4 x 6 km

Nedelja, 11. marca, ob 13.30:
Skupinski štart (M), 15 km

Ob 16.00:
Skupinski štart (M), 12,5 km

Prenosi tekem bodo na TV Slovenija 2.

Biatlonci pred odhodom na SP ne napovedujejo medalj