Ali je bila enkratna uporaba kreme za opekle ustnice res usodna ali gre za nov izviren izgovor pri dopinškem goljufanju ujete športnice? Foto: Reuters
Ali je bila enkratna uporaba kreme za opekle ustnice res usodna ali gre za nov izviren izgovor pri dopinškem goljufanju ujete športnice? Foto: Reuters
Therese Johaug
Therese Johaug je bila lani brez prave konkurence v smučarskem teku, a zdaj je padla zaradi testiranja na pripravah v Italiji. Grozi ji dveletna prepoved nastopanja in s tem neudeležba na OI 2018 v Pjongčangu. Foto: EPA
Johaugova na tleh po pozitivnem dopinškem testu

V telesu prejšnjo zimo najboljše smučarske tekačice na svetu so namreč našli anabolni steroid clostebol. Razlog za pozitiven test naj bi bila uporaba kreme za zaščito opečenih ustnic, poroča norveški medij VG.

28-letna Norvežanka je dvakratna prejemnica velikega kristalnega globusa, dvakratna zmagovalka Ski de Tour, na OI je osvojila tri medalje, tudi zlato s štafeto v Vancouvru 2010, sedemkrat je slavila na svetovnih prvenstvih, v sezoni 2015/16 pa je kar 17-krat stopila na najvišjo stopničko.

"Zdi se mi nepošteno in nezasluženo"
Johaugova je ob tem za VG izjavila: "Sem uničena in popolnoma sesuta, da sem se znašla v tem povsem nerealnem položaju. To se mi zdi nepošteno in predvsem nezasluženo, čeprav se seveda kot športnica zavedam svoje odgovornosti pri vseh medicinskih pripomočkih, ki jih uporabljam."

"Therese Johaug je bila pozitivna na prepovedano sredstvo clostebol, potem ko se je namazala s kremo Trofodermin na od sonca opečenih ustnicah. Sonce jo je opeklo na višinskih pripravah norveške reprezentance konec avgusta v Italiji," so zapisali pri VG-ju.

Vso krivdo prevzema moštveni zdravnik
Ko je bila 28-letna Johaugova z reprezentanco v Livignu, ji je ekipni zdravnik Fredrik S. Bendiksen dal dve kremi za nego opečenih ustnic. Ena od teh je bila Trofodermin, ki jo je Johaugova uporabila 4. septembra. Zdravnik ni opazil, da je v kremi clostebol, ki je na Wadinem seznamu prepovedanih poživil. "Prevzamem vso odgovornost, da je Therese zaužila prepovedano sredstvo prek kreme Trofodermin," je dejal Bendiksen.

Pozitiven vzorec vzet 12 dni po uporabi
Dvanajst dni za tem, ko je Johaugova uporabila kremo, so ji odvzeli urinski vzorec (16. septembra). Johaugova je povedala za kremo, v urinu pa so našli prepovedano snov. Za zdaj še ni znano, kakšna kazen čaka nekdanjo tekmico Petre Majdič.

Johaugova na tleh po pozitivnem dopinškem testu