Tina Maze sezone ni začela dobro, saj je bila na tekmi svetovnega pokala v Söldnu le 18., a ko bo našla prave občutke, bo najbrž spet v igri za najvišja mesta. Foto: Reuters
Tina Maze sezone ni začela dobro, saj je bila na tekmi svetovnega pokala v Söldnu le 18., a ko bo našla prave občutke, bo najbrž spet v igri za najvišja mesta. Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn je bila na zadnjih olimpijskih igrah zlata v smuku in bronasta v superveleslalomu. Foto: Reuters
Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)
Hokej je na olimpijskih igrah vedno zelo priljubljen, in med tistimi, ki bi lahko bili zvezdniki turnirja, je gotovo Kanadčan Sidney Crosby. Foto: Reuters
Gregor Schlierenzauer
Gregor Schlierenzauer, skakalec z največ zmagami v svetovnem pokalu, ima eno olimpijsko zlato, vendar z moštvene tekme. Seveda si želi še posamični naslov. Foto: Reuters
Marit Björgen
Marit Björgen je pred slabimi štirimi leti osvojila pet olimpijskih medalj, od tega tri zlate. Foto: EPA

Francoska tiskovna agencija AFP je pripravila seznam mogočih zvezdnikov olimpijskih iger, ki bodo februarja v Sočiju. V alpskem smučanju se je med elito znašla tudi Tina Maze, in sicer v družbi Američanov Lindsey Vonn in Teda Ligetyja ter Avstrijca Marcela Hirscherja.

Mogoči zvezdniki olimpijskih iger v Sočiju po izboru AFP-ja
Alpsko smučanje:
- Tina Maze (SLO): V prejšnji sezoni je osvojila skupno zmago v svetovnem pokalu ter slavila v skupnih seštevkih veleslaloma, superveleslaloma, in kombinacije. Tridesetletna smučarka, ki je v prostem času tudi pevka in oblikovalka nakita, je na SP-ju februarja letos osvojila tri medalje. Na igrah leta 2010 v Vancouvru je bila dvakrat srebrna.

- Lindsey Vonn (ZDA): Najbolj glamurozna zvezdnica smučanja se bori za vrnitev na tekmovanja po februarski operaciji kolena. S štirimi skupnimi zmagami, 13 kristalnimi globusi in dvema zlatima medaljama na svetovnih prvenstvih bo 29-letna Američanka v Sočiju branila smukaško zlato olimpijsko medaljo.

- Ted Ligety (ZDA): Olimpijski prvak je tudi štirikratni skupni veleslalomski zmagovalec svetovnega pokala, tudi v prejšnji zimi. Devetindvajsetletni Američan je osvojil neverjetne tri zlate medalje na letošnjem SP-ju. Tudi letošnjo sezono je začel v velikem slogu, z zmago na nedeljski uvodni tekmi v Söldnu.

- Marcel Hirscher (AVT): Edini pravi tekmec Ligetyja je 24-letni Hirscher, ki je v prejšnji zimi ubranil skupno zmago v svetovnem pokalu. Na 19 slalomskih in veleslalomskih nastopih prejšnje sezone je le enkrat končal pod zmagovalnimi stopničkami. Potem ko je v slalomu osvojil mali globus in svetovni naslov, bo šel v Soči po svojo prvo medaljo na OI.

Hokej na ledu:
- Sidney Crosby (KAN): Crosby je v podaljšku zabil odločilni gol Američanom za olimpijsko zlato Kanade na domačih igrah leta 2010. Kapetan Pittsburgh Penguinsov je izvrsten strelec in je v letošnji sezoni na 10 tekmah dosegel osem golov ter skupno 18 točk, pri čemer je bil najboljši v ligi.

- Aleks Ovečkin (RUS): Ovečkin v tej sezoni Lige NHL vodi po številu golov; zabil jih je deset na prav toliko tekmah. Osemindvajsetletni kapetan Washington Capitalsov je v sezoni 2007/08 kot prvi in do zdaj edini dobil štiri posamična priznanja za najboljšega v golih in točkah ter najboljšega po izboru igralcev lige, v kateri je bil izbran tudi za najkoristnejšega hokejista (MVP).

Smučarski skoki:
- Gregor Schlierenzauer (AVT): Dobitnik zlate medalje na ekipni tekmi v Vancouvru, kjer je na OI osvojil še dve posamični bronasti medalji. Schlierenzauer je do zdaj osvojil že šest naslovov svetovnega prvaka in je januarja letos izenačil rekordnih 46 zmag v svetovnem pokalu Mattija Nykanena; zdaj je sam lastnik rekorda s 50 zmagami.

- Sarah Hendrickson (ZDA): Američanka je na letošnjem SP-ju osvojila zlato medaljo, vendar je Japonko Saro Takanaši prehitela le za 2,7 točke. Avgusta si je poškodovala koleno, vendar po rehabilitaciji pričakuje, da to ne bo vplivalo na njeno formo v olimpijski sezoni.

Tek na smučeh/biatlon
- Marit Björgen (NOR): Triintridesetletna Norvežanka je s 24 zmagami najuspešnejša tekačica v sprintih v zgodovini teka na smučeh in je bila tudi najboljša udeleženka olimpijskih iger v Vancouvru. V Kanadi je osvojila pet medalj, od tega tri zlate.

Umetnostno drsanje:
- Patrick Chan (KAN): Trikratni zaporedni svetovni prvak lahko postane prvi Kanadčan z zlato olimpijsko medaljo v umetnostnem drsanju, je pa na domačih igrah pred štirimi leti v Vancouvru osvojil šele šesto mesto. Dvaindvajsetletni drsalec je dolgo trdil, da za zlato ni treba imeti četvernih skokov, a ima zdaj dva v zgolj prvi minuti svojega kratkega programa.

- Mao Asada (JAP): Triindvajsetletna japonska zvezdnica je bila svetovna prvakinja leta 2008 in 2010, na OI v Vancouvru pa je bila druga za Kim Ju Na iz Južne Koreje. Zadnja je tudi aktualna svetovna prvakinja, vendar je sezono začela poškodovana. Asada je tudi edina, ki suvereno izvaja trojni aksel.

Deskanje na snegu/prosti slog:
- Shaun White (ZDA): Z olimpijskima zlatima medaljama v snežnem kanalu na dveh zaporednih igrah je 27-letni Američan zaokrožil 13 zlatih medalj na zimskih in dve na poletnih X-Games, saj je tudi izvrsten skejter. Navijače navdušuje z dvojnim McTwistom 1260, kar je sam poimenoval tomahavk.

Kaya Turski (KAN): Velika zvezdnica prostega sloga, imenovanega slope style, je avgusta doživela hudo poškodbo kolena, vendar pa je ostala v boju za olimpijski nastop. To ji je omogočila revolucionarna metoda pridobivanja sintetične vezi. Aktualna svetovna prvakinja je leta 2010 na zimskih X Games v Aspnu zlato osvojila z rekordnim točkovnim izkupičkom (96,66).

Sankanje/bob:
- Felix Loch (NEM): Na igrah v Vancouvru je postal najmlajši olimpijski zmagovalec v zgodovini sankanja. Zdaj štiriindvajsetletni športnik ima že osem naslovov svetovnega prvaka.

Hitrostno drsanje/kratke proge:
- Shani Davis (ZDA): Enaintridesetletni športnik iz Chicaga bo skušal osvojiti še tretje olimpijsko zlato, je pa lastnik svetovnih rekordov na 1.000 in 1.500 m.

Curling:
- Kanada/Švedska: Kanadčani in Švedinje so po dvakratni olimpijski zmagovalci.