Tina Maze v lanski sezoni sicer ni zmagala na tekmi svetovnega pokala, toda nizala je sijajne uvrstitve in bila na koncu v skupnem seštevku svetovnega pokala druga. Foto: EPA
Tina Maze v lanski sezoni sicer ni zmagala na tekmi svetovnega pokala, toda nizala je sijajne uvrstitve in bila na koncu v skupnem seštevku svetovnega pokala druga. Foto: EPA

Upam, da bom imela na zadnjem treningu primerjavo s puncami. Malo sem v temi zdaj, ampak sem samozavestna, pozitivna. Pripravljena sem se boriti.

O "temi" pred prvo tekmo sezono.
Tina Maze
Mazejeva bo februarja v Schladmingu branila naslov svetovne prvakinje v veleslalomu. Foto: Reuters
Mazejeva in Kranjec že odštevata dneve do začetka

Najboljša slovenska alpska smučarka je bila že med pripravljalnim obdobjem nenehno pozitivno nastrojena in z dobro voljo pričakuje prvo tekmo v Söldnu, ki bo v soboto, 27. oktobra. Da je prav nič ne more iztiriti, dokazuje izjava, da je občutek po zadnjem treningu v Hintertuxu več kot prijeten, čeprav je bilo vreme obupno.


Že na pogled vidimo, da ste fizično zelo dobro pripravljeni. Je tudi forma na smučeh tako dobra?
Ja, fizično sem kar dobra. Mislim, da sva z Andreo (Massijem, op. a.) dobro delala. Napredovala sem, počutim se bolj fit, veliko sva delali tudi z Nežko (fizioterapevtko Nežko Poljanšek, op. a.) - stvari, ki so mi manjkale in mi rušile ravnotežje na smučeh. Pri smučanju je najpomembneje, da si v ravnotežju trupa in s tem korigiraš vse telo. Skratka, s pripravami sem zadovoljna, počutim se močno in čas je za tekme.

Kakšna je vaša veleslalomska forma ta trenutek?
Težko vprašanje, ker so bili na zadnjem treningu v Hintertuxu ekstremne razmere. Vratca so bila zaradi vetra nagnjena za 30 stopinj. Bilo je vse: dež, sneg, megla, veter ... Razmere, ko tekme ne bi bilo, ampak vseeno smo trenirali, in čeprav je bilo vreme katastrofalno, je bil občutek več kot prijeten. Smučanje je bilo v redu, potrebujem pa še ta zadnji trening na snegu, ki bo pravi pokazatelj pripravljenosti.

Večkrat trenirate v takšnih ekstremnih razmerah. Ali to prinese širši repertoar znanja, ki vam pride prav na tekmah, ki potekajo v različnih vremenskih razmerah?
Pravijo, da kar te ne ubije, te okrepi. Malo se držim tega načela, poskušam biti močna, ko je težko. Takšni treningi gotovo niso lahki, se pa pokaže tvoj ego, pripravljenost, želja ...

Med pripravljalnim obdobjem ste bili mirni, kar je razbrati tudi pri vaših zapisih na družabnih omrežjih. Boste znali tudi v stresni sezoni obdržati mirnost?
Seveda, moj cilj je, da ostanem mirna in sproščena. Družabna omrežja, ki so na voljo, so super stvar, saj ohranjam svojo noto, svojo mirnost. Napišem, kar mislim, in to mi daje določeno mirnost, jasno pa, da je včasih težko, ko gre ves cirkus tako hitro naprej.

Sölden je za vas zanimivo prizorišče. Tam ste že zmagali, doživeli pa tudi nekaj porazov ...
To je posebna preizkušnja. Nekatere imajo primerjavo, ker imajo ekipo. Jaz tega nimam, kar malo progrešam. Upam, da bom imela na zadnjem treningu primerjavo s puncami. Malo sem v temi zdaj, ampak sem samozavestna, pozitivna. Pripravljena sem se boriti.

Že razmišljate o Lindsey Vonn in preostali konkurenci?
Lindsey Vonn je najboljša smučarka zadnjih let in seveda je posredni cilj, da jo premagam, neposredni cilj pa, da zgradim sebe in delam tisto, kar znam in da napredujem. Na progi sem sama, ob meni ni Lindsey.

Vas je presenetilo, ker je zaprosila, da bi tekmovala na moškem smuku v Lake Louisu?
Ja, malce sem bila presenečena. Ni mi bilo jasno, zakaj. Potem sem razmišljala, da bi bila Lindsey v prednosti in da tega ne morejo dovoliti.

Na zadnjem treningu v Hintertuxu ste se spet povezali z Ivico Kostelićem in trenirali z njim. Je to uspešen recept za vas?
Z Ivico se je vedno užitek pogovarjati. Vedno mi je bil kot nekakšen idol, če vemo, kako je prebrodil vse poškodbe. Je izjemen športnik in oseba. Užitek je poslušati tako njega kot njegovega očeta. Zdi se mi, da ga vsi gledajo in da vsi požirajo njegove besede.

Kako ste zadovoljni s smučmi in serviserjem?
Novi serviser je z nami od konca lanske sezone. Super oseba je, mislim, da bo tudi super opravil svoje delo. S Stöckliejem je ves čas na zvezi. Ob koncu sezone smo se s Stöckliejem pogovarjali, kaj se lahko še izboljša, in smo zaključili, da je to večja ekipa, tako da bodo tri ali štiri punce iz Švice ob meni na smukih in bo več komunikacije med ekipo.

Upam, da bom imela na zadnjem treningu primerjavo s puncami. Malo sem v temi zdaj, ampak sem samozavestna, pozitivna. Pripravljena sem se boriti.

O "temi" pred prvo tekmo sezono.
Mazejeva in Kranjec že odštevata dneve do začetka