Tina Maze je na poti, da prva v zgodovini preseže 2.000 točk. Trenutno jih ima po 17 od 37 tekmah 1.139. Foto: Reuters
Tina Maze je na poti, da prva v zgodovini preseže 2.000 točk. Trenutno jih ima po 17 od 37 tekmah 1.139. Foto: Reuters
Mazejeva po jubilejnih 50. stopničkah v karieri

Mazejeva je v intervjuju za hrvaški Jutarnji list izrazila občudovanje legendarni hrvaški smučarki, ki je osvojila šest olimpijskih medalj: "Ko sem bila mlada, sem se spraševala, ali bom kdaj smučala tako kot Janica. Samo pri njej se je čutila moč na smučeh. Samo Janica je bila nedotakljiva. Zdaj sem tako dobra, da mi ni pomembno, ali Vonnova smuča ali je Höfl Riescheva v formi. Tako sem dobra, da mi nihče ne more nič. Prišel je moj čas, in upam, da se bo pravljica nadaljevala."

Po uradnem ogledu slalomske proge se je na nenavaden način poškodovala Nathalie Eklund. Med hojo proti sedežnici se je 21-letna Švedinja spotaknila in padla na robnik smučke. Porezala se je med grlom in čeljustjo, po hitri akciji Gorske reševalne službe pa so nesrečno smučarko odpeljali v bolnišnico. Po zadnjih podatkih jo je šokirana Ekhlundova odnesla le z lažjimi poškodbami, v spomin na nesrečen dogodek ji bo k sreči ostala le manjša brazgotina.

V Zagrebu so vedno navijali zame
Mazejeva bo na Sljemenu spodbujalo veliko slovenskih navijačev, upa pa tudi na hrvaško podporo. "V Zagrebu so vedno navijali zame," pravi Črnjanka. Njena želja je zmaga, ki se je Kostelićevi vedno izmuznila: "To bi rada naredila zanjo. Z družino Kostelić sem bila vedno v dobrih odnosih. Velikokrat se slišim z Janico, tudi zdaj v Münchnu sem bila z njimi. Lepo bi bilo, da bila jaz kraljica, Ivica pa kralj sljemenske tekme."

Organizatorji zagrebškega spektakla, ki bo v nedeljo gostil tudi najboljše moške slalomiste, so kljub visokim temperaturam zadovoljni s pripravo smučišča. Dopoldne je bilo že vse nared za petkov obračun pod žarometi. Ženski del karavane je v Zagreb prispel v sredo zvečer.

Tudi Riescheva jo primerja s Kostelićevo
Nemka Maria Höfl Riesch, ki je trenutno na tretjem mestu v slalomskem seštevku, mesto višje pa je v boju za veliki kristalni globus, se zaveda, da je slovenska šampionka trenutno v vrhunski formi: "Tina Maze trenutno smuča odlično. Uspeva ji celo to, kar ni uspevalo Janici Kostelić. Skoraj na vsaki tekmi je na zmagovalnih stopničkah. Na njeno smučanje nimam vpliva, sama lahko le poskušam smučati čim bolje. Moram biti koncentrirana na svoj nastop in doseči svoj maksimum. Ne razmišljam o skupnem seštevku, saj je sezona še dolga." Z zmago na novoletnem paralelnem slalomu v Münchenu je svojo odlično formo potrdila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, ki so jo zadnji uspehi močno razbremenili: "Odvalil se mi je kamen od srca po zmagah v Münchnu in Semmeringu, saj so me slovaški novinarji pogosto spraševali, kdaj bom končno prišla do zmage. Osvojila sem že nešteto drugih in tretjih mest, zdaj pa lahko končno smučam sproščeno."

Prva vožnja v petek ob 15.45
Prva vožnja ženskega slaloma se bo začela jutri ob 15.45 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju), druga vožnja pa je na sporedu ob 18.30. Danes zvečer bo na zagrebškem Trgu bana Jelačića tudi žrebanje štartnih številk, ob tem pa organizatorji pripravljajo bogat spremljevalni spored.

Mazejeva po jubilejnih 50. stopničkah v karieri