Tini Maze je narava preprečila zmago v smukaškem seštevku. Foto: EPA
Tini Maze je narava preprečila zmago v smukaškem seštevku. Foto: EPA
Lenzerheide
V zgornjem delu proge je bilo vreme primerno za tekmo, kritičen pa je bil spodnji del, vključno s ciljnim iztekom. Foto: EPA

Zdaj filozofirati, kje je izgubila točko, ni treba. Na začetku smo bili malo "zarjaveli" v hitrih disciplinah. Nato pa je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo v superveleslalomu, in to v disciplini, v kateri v Sloveniji ni mogoče trenirati. Tako gledam na to, ne kot da je kozarec napol prazen, ampak da je napol poln.

Andrea Massi

Zaradi vremenskih težav so organizatorji ves čas prestavljali štart tekme, malo pred petnajsto pa dokončno obupali. Po pravilih Mednarodne smučarske zveze ga ne bodo nadomestili.

Lindsey Vonn je tako še šesto leto osvojila smukaški globus. Zaradi poškodbe na zadnjih dveh tekmah ni mogla nastopiti, po odpovedi pa ji je pred Tino Maze ostala ena sama točka prednosti.

Vlada premierja Janeza Janše, ki se je sešla na svoji najverjetneje zadnji seji, je za vse uspehe v tej sezoni nagradila Tino Maze s 44.000 evri. Sredstva bo zagotovila iz proračunskih sredstev ministrstva, pristojnega za šport. "Sam to odločitev komentiram zelo pozitivno. Vem, da bo marsikdo najprej pogledal na denar. Toda na to gledam predvsem kot na priznanje Mazejevi. Kot je bilo to že pred leti, ko ji je takratni minister za šolstvo Milan Zver, ko še ni bilo rezultatov, namenil denar. Bil je kritiziran, toda če tega vložka takrat ne bi bilo, tudi ne bi bilo takih rezultatov. Zato sem mu še vedno hvaležen, čeprav se sam ne ukvarjam s slovensko politiko. Tako gledam tudi na današnjo odločitev vlade - kot na priznanje izrednih dosežkov Mazejeve," je odločitev vlade komentiral Andrea Massi.

Mazejeva čestitala Vonnovi
"Smukaški globus pripada nekomu drugemu. Čestitke, Lindsey! Stvari se postavijo na pravo mesto!" je na Twitterju zapisala Mazejeva. "Čivknila" je tudi Vonnova: "O, moj Bog. Osvojila sem kristalni globus v smuku!!!!! Šestič zapored s polomljenim kolenom! Vse v življenju se povrne ..."

Korošica brani 55 točk prednosti
Črnjanka lahko tretji globus v letošnji sezoni osvoji v četrtek, ko bo ob 11.30 na sporedu zadnji superveleslalom, na katerem bo Mazejeva štartala 16. V seštevku discipline ima pred Julio Mancuso 55 točk prednosti.

Vonnova je pred dvema sezonama zaradi odpovedi dveh tekem na finalu za las prepustila veliki kristalni globus Nemki Marii Höfl Riesch.

Massi: Pravil se je treba držati
"Tina je danes razočarana, gotovo ni zadovoljna. Vendar so bile razmere nemogoče za izvedbo tekme in to je treba sprejeti. Tini se je danes zgodila športna krivica, pred tremi leti pa se je to primerilo Vonnovi. Že tedaj sem dejal, da to ni dobro v športnem pogledu. Toda določena pravila so in se jih je treba držati. Je pa treba razmisliti o spremembi. V petek bi bil lahko rezervni dan, vendar so se držali pravilnika. V pogovoru z drugimi trenerji sem dejal, da bi morali imeti v urniku rezervni dan. Dan po slalomski zmagi ali pa po prihodu iz ZDA je bil takoj naslednji dan smukaški trening. Tudi to ni dobro za naš šport, je tudi nevarno. Tina je rekorderka v svetovnem pokalu, zato mislim, da lahko Slovenija tudi zato dvigne glavo prek svojih predstavnikov v mednarodni zvezi," meni Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

"Danes je sicer za nami v ekipi novo razočaranje, na kar nismo bili pripravljeni. Toda že v četrtek je na programu pomembna tekma, kjer bo treba doseči nov vrhunski izid v boju s tekmicami. Prepričan sem, da se bo Mazejeva znova zbrala. Gotovo se bo dokazala in dobro nastopila tudi na superveleslalomu, ki poteka po smukaški progi. Ta ji zelo ustreza in je bila hitra tudi v prejšnjih letih. Bo pa treba ohraniti koncentracijo do konca. Velik boj bo tudi na slalomu, kjer je Američanka Mikaela Shiffrin tudi zelo dobra in bo pred nami težek boj," je še napovedal Massi.

Smuk (7/7):                          
 1. L. VONN            ZDA        340
 2. T. MAZE            SLO        339
 3. M. HÖFL RIESCH     NEM        272
 4. S. COOK            ZDA        244
 5. L. GUT             ŠVI        228
 6. T. WEIRATHER       LIE        224
 7. D. MERIGHETTI      ITA        216
 8. A. FENNINGER       AVT        209
 9. J. MANCUSO         ZDA        202
10. A. MCKENNIS        ZDA        198
...                                  
25. I. ŠTUHEC          SLO         64

Skupni vrstni red (33/36):           
  1. T. MAZE           SLO    * 2.254
  2. M. HÖFL RIESCH    NEM      1.065
  3. A. FENNINGER      AVT        984
  4. J. MANCUSO        ZDA        835
  5. L. VONN           ZDA        740
  6. V. REBENSBURG     NEM        737
  7. K. ZETTEL         AVT        709
  8. M. SHIFFRIN       ZDA        698
  9. F. HANSDOTTER     ŠVE        615
 10. L. GUT            ŠVI        602
 ...                                 
 56. I. ŠTUHEC         SLO        115
 61. A. DREV           SLO        104
 97. V. BRODNIK        SLO         16
111. M. FERK           SLO          5
SUPERVELESLALOM (Ž)
Štartna lista (prenos TVS 2/MMC):
1 M. MARCHAND-ARVIER FRA 2 S. KOEHLE AVT 3 V. HRONEK NEM 10 L. ROSS ZDA 11 L. SMITH ZDA 12 L. GUT ŠVI 13 D. GISIN ŠVI 14 T. WEIRATHER LIE 15 E. GÖRGL AVT 16 T. MAZE SLO 17 F. SUTER ŠVI 18 N. SCHMIDHOFER AVT 19 M. HÖFL-RIESCH NEM 20 V. REBENSBURG NEM 21 J. MANCUSO ZDA 22 A. FENNINGER AVT 23 T. WORLEY FRA

Zdaj filozofirati, kje je izgubila točko, ni treba. Na začetku smo bili malo "zarjaveli" v hitrih disciplinah. Nato pa je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo v superveleslalomu, in to v disciplini, v kateri v Sloveniji ni mogoče trenirati. Tako gledam na to, ne kot da je kozarec napol prazen, ampak da je napol poln.

Andrea Massi