Tina Maze bo v torek branila zlato medaljo v superveleslalomu iz Schladminga. Foto: EPA
Tina Maze bo v torek branila zlato medaljo v superveleslalomu iz Schladminga. Foto: EPA
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je na uvodnem treningu smuka zasedla 12. mesto. Foto: EPA
Mazejeva osma na uvodnem treningu smuka
Maze: Imam možnost za kolajno v vseh disciplinah

Vodilna smučarka v svetovnem pokalu se ni posebej naprezala, v spodnjem delu ni vseskozi peljala v smukaški preži in zaostala je sekundo in 18 stotink za najhitrejšo Američanko Stacey Cook. Ilka Štuhec je zaostala še štiri desetinke več, kar je bilo dovolj za 12. mesto. Precej več sta zaostali Vanja Brodnik (+4,62) in Ana Bucik (+11,38).
Tudi Vonnova ni vozila na polno
Cookova je za devet stotink ugnala Švicarko Laro Gut in Norvežanko Ragnhild Mowinckel. Prva favoritinja Lindsey Vonn, ki je v zadnjem mesecu v sijajni formi, je končala na četrtem mestu, v cilj je prišla zelo rezervirano, zaostala pa je le 62 stotink. Anna Fenninger je naredila napako v spodnjem delu, zato je izgubila več kot sekundo in pol. Še najsrečnejša je bila Nicole Hosp, ki je za enajst stotink ugnala Nicole Schmidhofer v internih avstrijskih kvalifikacijah.
Smučanje s treningov želi prenesti na tekme
Mazejeva si je opomogla po bolezni. "Sem bistveno bolje, kašlja sem se znebila. Spet se gradim. Dobro se počutim in funkcioniram na treningih," je že dan pred začetkom SP-ja povedala novinarju Radia Slovenija Alešu Smrekarju.

Kot vsestranska smučarka ima visoke načrte v vseh disciplinah: "Vse tekme na SP-ju želim narediti maksimalno dobro in izkoristiti svoj potencial. Merim na vrh, na zmage, na smučanje, ki ga kažem na treningih. To želim prenesti na tekme, nič drugega. Mislim, da imam vse možnosti osvojiti medalje v vseh disciplinah. Ohraniti moram samo mirno in hladno glavo."

Speče jo, ko Vonnova zmaga, ona pa je zanič
V zadnjem času zelo uspešna Vonnova ji predstavlja dodatno motivacijo. "V športnem smislu gotovo. Vse klofute, ki jih dobiš, ko ona zmaga, jaz pa sem zanič, te gotovo spečejo in ti dajo dodatno željo in motivacijo. Smuk in superveleslalom imata poseben čar prav zaradi tega," pravi Črnjanka.

Največji izziv ji sicer predstavlja slalom: "Gotovo mora smučar za rezultat največ vložiti v slalomu. Tam pridejo do izraza tvoje telo, sposobnosti, hitrost, iznajdljivost ... Slalomski uspeh vidim kot zame najtežji. Medalja v slalomu je tista, ki mi manjka, in si je najbolj želim."

Prve kolajne bodo v Vailu podelili v torek, ko bo ob 19.00 na sporedu ženski superveleslalom.

Izidi prvega treninga:               
 1. S. COOK            ZDA    1:48,16
 2. L. GUT             ŠVI      +0,09
  . R. MOWINCKEL       NOR       0,09
 4. L. VONN            ZDA       0,62
  . F. SUTER           ŠVI       0,62
 6. T. WEIRATHER       LIE       0,80
 7. L. ROSS            ZDA       0,94
 8. T. MAZE            SLO       1,18
 9. N. HOSP            AVT       1,25
10. N. SCHMIDHOFER     AVT       1,36
11. A. FENNINGER       AVT       1,56
12. I. ŠTUHEC          SLO       1,58
...                                  
32. V. BRODNIK         SLO       4,62
45. A. BUCIK           SLO      11,38

A. G., M. R.

Mazejeva osma na uvodnem treningu smuka
Maze: Imam možnost za kolajno v vseh disciplinah