Po prvi letošnji zmagi si je Petra Majdič v ciljni areni dala duška. Foto: Reuters
Po prvi letošnji zmagi si je Petra Majdič v ciljni areni dala duška. Foto: Reuters
Petra Majdič in Marit Björgen
S pametno taktiko je Majdičeva z veliko prednostjo ugnala tudi slovito Norvežanko Marit Björgen. Foto: Reuters
Petra Majdič
Slovensko veselje po prečkanju ciljne črte. Foto: Reuters
Vesna Fabjan
Vesna Fabjan je po 3. mestu v Düsseldorfu, v Davosu zabeležila drugo najboljšo uvrstitev v karieri. Foto: Reuters
Petra Majdič
Petra Majdič je s 17. zmagami v svetovnem pokalu najuspešnejša slovenska športnica v okviru tekmovanj FIS-a. Foto: Reuters
Arianna Follis
Najhitrejša v kvalifikacijah Arianna Follis se je v polfinalu zapletla med vzponom in ostala brez možnosti za visoko uvrstitev. Foto: Reuters
Petter Northug in John Kristian Dahl
Norveški dvojec Northug - Dahl je na koncu ločila samo desetinka. Za primerjavo: Majdičeva je Björgnovo ugnala za 1,5 sekunde. Foto: Reuters
Zmaga Majdičeve sijajna napoved za Roglo

Majdičeva in Fabjanova sta zadržano začeli finalni nastop, na vzponu je napadla Marit Björgen. Petra je Norvežanko prehitela na ravnem odseku, kjer so do izraza prišle odlična taktika in hitre smuči. V zaključku je bila 29-letnica iz Brinja pri Dolu premočna za Björgnovo in je zanesljivo prišla do prve letošnje zmage in skupno že 17. v karieri.

Za tolažbo 3. mesto v šprinterskem seštevku
V ozadje se je medtem Vesna borila za tretje mesto z Aino Kaiso Saarinen, Finka je v predzadnjem zavoju povsem izrinila Slovenko s proge in si tako zagotovila tretje mesto, Fabjanova pa je zasedla odlično, a malce nehvaležno četrto mesto. V posebnem seštevku šprinta vodi Majdičeva, pred Falkovo, Fabjanova pa je tretja.

Odločila taktika in hitre smuči
"Mislim, da je bilo prav očitno, kako se želim oddolžiti za neuspele nastope na začetku sezone. Zagotovo smo taktično dozoreli, vedela sem, kdaj je potrebno napasti in da vodstvo od štarta še ne prinaša zmage Zanalašč sem se držala v ozadju, šlo je bolj za zavetrje, kjer sem lahko izkoristila najhitrejše smuči," je taktični vidik zmage Majdičeva opisala v pogovoru za Radio Slovenija.

Z rumeno majico vodilne na Roglo
"Ponoči se vračam v Slovenijo, jutri pa se že odpeljem na Roglo, da vsaj kakšen dan preživim na treningu. Šprint je šprint, favoritinje hitro izpadejo, tako kot danes. Za napoved, bomo počakali na Roglo," je misli že usmerila na domače tekme na Rogli, ki bo naslednji konec tedna prvič do zdaj gostila tekme za svetovni pokal v smučarskih tekih.

"Lansko sezono sem jo oblekla šele proti koncu sezone, zdaj pa že na začetku. A do konca leta se bo zagotovo še marsikaj spremenilo," je Petra pospremila novico, da je z zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku.

Spored tekmovanja na Rogli:
- sobota: šprint klasično (M/Ž),
- nedelja: 15 km klasično (Ž) in 30 km klasično (M)

Hudačeva zahvala serviserjem
"Vsa tri dekleta so danes tekla odlično, velike čestitke vsem skupaj in zahvala servisu, ki je pripravil odlične smuči. Taktično smo odtekli odlično, nismo delali napak, bile so dovolj močne in že v kvalifikacijah se je videlo, da smo hitri. Na klancih so malo izkoriščale zavetrje in šle naprej takrat, ko je bilo potrebno," je po tekmi povedal trener tekačic Ivan Hudač.

"Danes sem taktično tekla zelo dobro, sem zadovoljna. Čakala sem na napake nasprotnic na klancu, kar sem znala izkoristiti, tako da mi je tek danes res dobro uspel," je po novi dobri uvrstitvi dejala Fabjanova.

Uspeh nakazan že v predtekmovanju
Majdičeva je suvereno slavila v drugi polfinalni skupini, medtem ko Fabjanova ni najbolje začela polfinala, a se ji je v pravem trenutku nasmehnila sreča. Med najstrmejšim vzponom sta se zapletli Arianna Follis in Lina Anderson, Slovenak in Marit Björgen pa sta po desni švignila mimo in se z veliko prednostjo odpeljali finalu naproti.

Četrtfinale usodno za Višnarjevo
V drugi skupini se je Fabjanova z drugim mestom prebila v polfinale, zaostala je le za Američanko Kikkan Randall. V zadnji, peti skupini, je slavila Petra Majdič. Katja Višnar je v prvi četrtfinalni skupini s Follisovo zasedla tretje mesto in je morala počakati na razplet v preostalih skupinah, a je na koncu ostala brez napredovanja in osvojila končno 15. mesto.
Slovenke blestele že v kvalifikacijah
V kvalifikacijah sta Slovenki dosegli 3. oziroma 4. čas. Majdičeva je za najhitrejšo Italijanko Arianno Follis zaostala 2,17 sekunde, Fabjanova pa 2,35 sekunde. Pred Slovenkama je bila še Nemka Claudia Nystad (+1,17). Na 20. mesto kvalifikacij se je uvrstila tretja Slovenka Katja Višnar (+7,02).

"Vikinga" pred Rusom
Norveški smučarski tekač John Kristian Dahl je zmagovalec moškega šprinta. Drugo mesto na preizkušnji v prosti tehniki je osvojil rojak zmagovalca Petter Northug, tretji pa je bil Rus Aleksej Petuhov.

Šprint prosto (Ž):                    
1. P. MAJDIČ SLO 3:20,5
2. M. BJÖRGEN NOR +1,3
3. A.-K. SAARINEN FIN 2,2
4. V. FABJAN SLO 2,9
5. M. LONGA ITA 4,9
6. H. FALK ŠVE 14,6
...
15. K. VIŠNAR SLO
 

Skupni vrstni red (6/32):             

Ženske:
1. P. MAJDIČ SLO 272 točk
2. A.-K. SAARINEN FIN 263
3. M. BJÖRGEN NOR 262
4. I. HAZOVA RUS 206
5. C. KALLA ŠVE 202
6. J. KOWALCZYK POL 192
7. N. KOROSTELJEVA RUS 189
8. H. FALK ŠVE 176
9. R.-L. ROPONEN FIN 131
10. M. LONGA ITA 128
...
12. V. FABJAN SLO 114
32. K. VIŠNAR SLO 43
 

Razdalja:                             
1. I. KAZOVA RUS 206 točk
2. A.-K. SAARINEN FIN 189
3. C. KALLA ŠVE 153
12. P. MAJDIČ SLO 72

Šprint:
1. P. MAJDIČ SLO 200 točk
2. H. FALK ŠVE 176
3. V. FABJAN SLO 114
18. K. VIŠNAR SLO 43

Šprint prosto (M):                    
1. J.-K. DAHL NOR 3:53,0
2. P. NORTHUG NOR +0,1
3. A. PETUHOV RUS 0,2
4. M. STRANDVALL FIN 0,7
5. O. PETTERSEN NOR 0,8
6. C. MIRANDA FRA 4,0
Zmaga Majdičeve sijajna napoved za Roglo