Primož Ulaga je prevzel zahtevno nalogo. V bogati karieri je z devetimi zmagami za svetovni pokal drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Primožem Peterko (15 zmag), osvojil je ekipno srebrno olimpijsko medaljo v Calgaryju (1988) in bil drugi na svetovnem prvenstvu v poletih leta 1988 v Oberstdorfu. Foto: BoBo
Primož Ulaga je prevzel zahtevno nalogo. V bogati karieri je z devetimi zmagami za svetovni pokal drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Primožem Peterko (15 zmag), osvojil je ekipno srebrno olimpijsko medaljo v Calgaryju (1988) in bil drugi na svetovnem prvenstvu v poletih leta 1988 v Oberstdorfu. Foto: BoBo
Ulaga predstavil načrte po izvolitvi
Vogrinec o izvolitvi Ulage
Znano novo vodstvo Smučarske zveze Slovenije
Ulaga predsednik Smučarske zveze

Za omenjeno funkcijo je kandidiral še Tomaž Kunstelj, ki je prejel 75 glasov, Ulaga pa 179. Oba sta bila že vpeta v delovanje smučarske zveze.
Prvi predsednik, ki prihaja iz nordijskih disciplin
Ulaga je šele sedmi predsednik smučarske zveze po njeni ustanovitvi leta 1948 ter prvi, ki ni neposredno prišel iz alpskega smučanja, temveč iz nordijskih disciplin. Za svoj mandat ne obljublja ničesar revolucionarnega, temveč bo zvezo v skladu z razpoložljivimi finančnimi viri skušal mirno popeljati do konca olimpijskega ciklusa in Sočija 2014.

Le Peterka je bil uspešnejši
Ulaga je z devetimi zmagami za svetovni pokal drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Primožem Peterko (15 zmag), osvojil je ekipno srebrno olimpijsko medaljo v Calgaryju (1988) in bil drugi na svetovnem prvenstvu v poletih leta 1988 v Oberstdorfu. Po končani športni poti je šel v podjetniške vode in bil tudi nordijski direktor ter pozneje poslovni direktor nordijskih disciplin, direktor trženja SZS-ja, končal pa kot zunanji sodelavec.

Delegati klubov so na skupščini, ki je potekala v ljubljanskem centru BTC, najprej formalno razrešili nekdanjega predsednika Lovšeta, ki je sredi svojega mandata odstopil zaradi dogodkov, povezanih s kongresom Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji.

Zelo podobna programa kandidatov
Proti pričakovanjem se po predstavitvah programskih smernic obeh kandidatov ni razvila debata, delegati kandidatoma niso namenili niti enega vprašanja. Delegati so takoj po predstavitvah prešli k glasovanju. Kandidata sicer v svojih programih nista predložila korenitejših sprememb, v veliko točkah pa sta bila dokaj enotna, poleg tega, da oba izhajata oziroma sta bila vpeta v delovanje smučarske zveze skozi nordijske discipline, Ulaga kot športnik in funkcionar, Kunstelj, sicer generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, pa kot športni funkcionar.

Ulaga: Šport me je naučil trdega dela
"Vse življenje sem športnik, v športu sem dosegal vrhunske uspehe, za kandidaturo pa sem se odločil, ker želim izboljšati ugled smučarske zveze, nikakor mi ni bilo lahko v zadnjih letih gledati, kako se vse bolj pogreza največja športna panožna zveza v Sloveniji. Prepričan sem, da lahko s trdim delom popeljem zvezo na višjo raven, trdega dela me je naučil tudi šport," je predstavitev začel Ulaga, ki ga mnogi pozitivni zgledi v tujini utrjujejo v prepričanju, da je lahko tudi nekdanji športnik več kot primeren za vodenje takšne organizacije. Na koncu je dobil večinsko podporo delegatov klubov na skupščini.

Po mnenju Ulage sta k padcu ugleda zveze prispevala neustrezna organizacija in poslovanje zveze, zato se bo zavzemal za spremembe v načinu vodenja organizacije, pri čemer se bo oprl na dolgoletne pozitivne izkušnje, ki si jih je pridobil pri uspešnem vodenju nordijskih disciplin in prav ta uspešen model želi prenesti tudi na krovno zvezo. Med drugim mu je uspelo štirikrat povečati proračun panoge.

Najprej bo preveril finančno stanje na zvezi
"SZS bom vodil kot dober gospodar in skušal izboljšati njen ugled, kar bo odvisno tudi od dobrih sodelavcev," je napovedal Ulaga, ki se bo zavzemal za to, da se "šport vrne športnikom in tistim, ki v športu delajo". Zavzemal se bo za izboljšanje odnosov znotraj zveze, njene javne podobe, racionalizacijo vodenja, zmanjšanje administrativnih stroškov, večjo tudi trženjsko samostojnost panog. Meni, da obstajajo v zvezi še mnoge rezerve, zato je kot eno izmed obljub napovedal tudi odpravo zdajšnjega med tekmovalci zelo osovraženega modela samofinanciranja oziroma participacije. Želi si tudi, da bi se domači trenerski strokovnjaki, ki so uspešni v tujini, vrnili in delali doma. Ulaga si želi biti "aktiven predsednik, ki bo deloval 24 ur na dan". Najprej pa bo po prevzemu nalog preveril začetno stanje na zvezi, na podlagi tega pa bo sprožil tudi ukrepe.

Diplomat Tomaž Kunstelj, ki se je pred skupščino otepal očitkov o povezanosti z aktualno vladno politiko, je v svojem programu med prednostnimi nalogami omenil, da bi v primeru izvolitve najprej opravil inventuro stanja na zvezi, preden bi se odločil za prevetritev stanja. "Nisem pristaš horuk akcij in nepremišljenih potez, zanimajo me dejstva. Ne pristajam na tezo, da je v smučanju vse narobe. So se pa v zadnjih 20 letih zgodile spremembe, na katere nismo bili pripravljeni," je dejal Kunstelj.

Smučarska zveza Slovenije je na današnji izredni skupščini imenovala tudi nadzorni odbor zveze. Novi člani so postali Matjaž Kranjc, Dejan Ladič, Viktor Vauhnik, Drago Bahun in Gregor Pilgram.
A. G.

Ulaga predstavil načrte po izvolitvi
Vogrinec o izvolitvi Ulage
Znano novo vodstvo Smučarske zveze Slovenije
Ulaga predsednik Smučarske zveze