Zimski športi
Planica bo leta 2023 gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Veselje slovenske delegacije na kongresu v Grčiji je bilo neizmerno. Foto: BoBo
       Res je v užitek, da vas bomo lahko pozdravili v Planici, v srcu Slovenije, v enem najsodobnejših smučarskih centrov na svetu. Naredili bomo vse, da vas bomo gostili s srcem. Hvala za zaupanje in vero v nas.       
 ministrica Maja Makovec Brenčič v nagovoru delegatom na kongresu v Grčiji
VIDEO
Velik dan za slovensko sm...
VIDEO
Planici le uspelo preprič...
VIDEO
Svetovno prvenstvo bo let...

Dodaj v

V četrtem poskusu le uspelo: Planici svetovno prvenstvo 2023

Edini protikandidat je bil Trondheim
17. maj 2018 ob 18:32
Costa Navarino - MMC RTV SLO, STA

Planica je na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Grčiji dobila organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023. Edini protikandidat je bil Trondheim.

Delegati so na kongresu torej podprli planiško kandidaturo, čeprav je imel tudi Trondheim z ambasadorko Marit Björgen svoje adute. Glasovalo je 16 članov predsedstva, med nimi tudi Janez Kocijančič. "Hvala za zaupanje in glasove. Zahvalil bi se slovenski vladi in celotni planiški ekipi, ki je bila tako vztrajna zadnjih osem let. Naredila je ogromno dela, da smo lahko zdaj tu. Obljubljam vam, ne bomo razočarali, organizirali bomo dogodek, ki si ga boste zapomnili," je takoj po veseli novici povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Tri neuspešne kandidature pozabljene
Planica, ki se od leta 2015 ponaša s sodobnim nordijskim središčem, je že trikrat kandidirala za svetovno prvenstvo, prvič pred šestimi leti v Južni Koreji, a jo je "premagal" Lahti, ki je lani gostil svetovno prvenstvo. Neuspešni sta bili tudi kandidaturi za SP 2019 in SP 2021. Četrtič je vendarle uspelo, s čimer je nekako pozabljen tudi visok vložek ob vseh dozdajšnjih kandidaturah (skupaj okrog 800 tisoč evrov).

Delegati držali obljubo
Slovenska delegacija v letovišču Costa Navarino je kandidaturo, pri kateri so sodelovali tudi s Furlanijo - Julijsko krajino ter občinama Trbiž in Beljak, približno 1000 delegatom iz več kot 80 držav predstavila v torek. Med drugim je poudarila lepoto alpske doline, "kjer se Triglavski narodni park stika s sodobnim nordijskim centrom", tradicijo tovrstnih tekmovanj v smučarskih skokih, teku in nordijski kombinaciji v Sloveniji, ustrezno infrastrukturo in tudi Slovenijo kot športni narod. Petnajstčlanska delegacija je bila pred glasovanjem optimistična, saj se je kandidature lotila pogumneje kot v preteklih letih. Obljube delegatov, da je res že čas za Planico, so se izkazale za verodostojne in Slovenija bo tako čez pet let gostila do zdaj najodmevnejše zimsko tekmovanje.

Kocijančič v boj za nov mandat
Naslednje leto bo svetovno prvenstvo v Seefeldu v Avstriji, leta 2021 pa bodo najboljši nordijci v Oberstdorfu. V Grčiji so potrdili še svetovno prvenstvo v smučarskih poletih 2022 (Vikersund), SP v alpskem smučanju 2023 (Courchevel) in SP v deskanju in smučanju prostega sloga 2023 (Bakuriani). Na kongresu bodo v petek volili tudi člane predsedstva oziroma sveta Fisa, kjer se za nov mandat poteguje Janez Kocijančič, ki je član predsedstva Fisa že od leta 1981.


Ministrica Maja Makovec Brenčič: "Izjemno veseli in počaščeni smo, da smo zasluženo dobili to res pomembno svetovno prvenstvo. Vsi so prepoznali, kaj vse nudi Planica, kakšen moderen center smo zgradili in predvsem kaj lahko skupaj s ponosom in srčnostjo ter predanostjo lahko ponudimo celotnemu smučarskemu svetu. V to smo verjeli tako v sami smučarski zvezi kot znotraj vlade in posebej našega ministrstva. Zato je ta dan lahko za nas vse praznik."

Predsednik SZS-ja Enzo Smrekar: "Kandidatura, ki je trajala štiri obdobja, je v četrto le bila uspešna. Verjamem, da bomo dokazali sebi, svetu in vsem ljubiteljem teh športov, da znamo organizirati dogodke na najvišji ravni in da bomo s tem še enkrat pokazali, da je majhnost le v glavah in ne v srcih ter v tem, kar delamo. Hvala vsem, ki ste bili ob strani."

Janez Kocijančič, član predsedstva Fisa: "Skoraj desetletje smo se trudili in končno dobili SP v nordijskih disciplinah. To je izjemno priznanje slovenskemu športu, ne le tekmovalkam in tekmovalcem, ampak predvsem tudi organizatorjem. To je priznanje Sloveniji. Upam, da ga bomo znali izkoristiti. Naj povem tudi to, da ko smo začeli, je bila velika večina projektov zgolj narisanih in ne izvedenih, zdaj, ko smo končno dobili prvenstvo, pa je vse nared in upam, da bomo to pot še bolj dostojno prikazali Slovenijo svetu in povedali vsem, kakšna športna nacija smo."

T. O., Foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
bojanko
# 17.05.2018 ob 18:33
Končno. Me veseli.
Awesomeness
# 17.05.2018 ob 18:33
Aleluja!
dingo
# 17.05.2018 ob 18:34
Jes, bravo, koncno.nam je ratalo tut Planica, to bo svetovna fešta.

Bravo mi.
sport manjak
# 17.05.2018 ob 19:28
Ni še dokončno. Vili se bo pritožil..
ml345
# 17.05.2018 ob 18:39
Iskrene čestitke Planica!
GUESS
# 17.05.2018 ob 18:42
Čestitke za uspešno kandidaturo. Dvakrat se obrnemo, pa bo 2023 tukaj. Zdaj zgleda še daleč, ampak ni tako. Pa še dela je veliko, čeprav imamo že odlično športno infrastrukturo v Planici (in Pokljuki).
OBENEM!! Obveščam bralce, da je Real že v Beogradu in da je imel Luka Dončić tiskovno konferenco o FF in Realu in NBA, ampak naši vrli športni novinarji nimajo o tem pojma.
rav4
# 17.05.2018 ob 18:39
Čestitamo!
Badonkadonk
# 17.05.2018 ob 18:59
BRAVOOOO!!! Sportni praznik v Sloveniji! Celoten objekt PLANICA nam je lahko v ponos! Tako pozimi, kot v drugih letnih casih!
GORILA
# 17.05.2018 ob 19:10
@kulvedno
...a t zivis v vecini sveta, ali v alpski Sloveniji?
Boli mene k. Za ves sver, jaz bom pa neizmerno uzival... ti pa uzivaj v kriketu, ki ga spremlja 2 milardi ljudi!
leond
# 17.05.2018 ob 20:00
Letos sem gledal polete iz Planice na Eurosportu in so se tudi tam konstantno spraševali kaj je ljudem na FIS-u, da ne dodelijo SP-ja Planici. Super. Če bom še v Evropi, bom definitivno v Planici kakšen dan ali dva.
rooster
# 17.05.2018 ob 19:18
Jah, ob taki novi infrastrukturi nam Nemci, Avstrijci,.. enostavno niso upali reči ne.
el kondor prevc
# 17.05.2018 ob 18:44
Bodo takrat zime sploh še obstajale?

Februarja, v Planici na 1000 m.n.v.? A se ti hecaš?
slivovica
# 17.05.2018 ob 18:42
Zasluženo...sedaj pa Izkoristite!
mato333
# 17.05.2018 ob 19:16
To bo daleč najboljše svetovno prvenstvo!
srsly?
# 17.05.2018 ob 18:47
Končno, čestitke!!!

A mogli ste pripisat to o 800 jurjih, da bodo ljudje ja takoj lahko zaceli pljuvat ...
el kondor prevc
# 17.05.2018 ob 19:46
Kdo bo gledal številne tekme v tekih in kombinaciji. Na pokalu v tekih v Planici je bilo nekaj sto gledalcev.

Nič bat, prišli bodo norveški, finski, avstrijski, nemški, poljski navijači pa naših bo ob taki priložnosti tudi polno.
DAbears
# 17.05.2018 ob 19:37
Gdo bo to placu ???
Lool ti pa zgleda ne ves prav dosti o planici aaa
Ko se bomo zbral tam slovenci poljaki norvezani nemci in avstrici bo pira zmankal trikat na dan rusi bodo pa vso vodko spil tako da to je edino SP kjer lahko slovenija ce bojo pametni profitira ene par miljonckov
bori
# 17.05.2018 ob 19:09
V četrtem poskusu le uspelo: Planici svetovno prvenstvo 2023

Skačejo pa naj politične stranke. Da vidimo, kdo bo poletel dlje.. in kdo si tu sploh upa.. 'politična odgovornost'.. pa to..
balrog
# 17.05.2018 ob 21:49
brantai, plačajo tisti, ki takšna prvenstva gledajo in ki oglašujejo. Takšna prvenstva imajo več kot le pozitivno ničlo. En svetovni pokal v alpskem smučanju v Kranjski Gori je vreden več kot milijon evrov, čistega dobička, brez prodanih vstopnic, pijače, domačih sponzorjev, samo iz naslova prodaje medijskih pravic in tv prenosov.... Skoki, nordijski športi so GLEDANI in to v za Slovenijo pravih državah. Seveda ne gre tega primerjati s svetovnim prvenstvom v nogometu ali ligo prvakov, pa vendarle je zadeva dobičkonosna. Vsaj 50 milijonov evrov bi morali iz tega potegniti. Bolj že kot neka univerzijada, ki nam jo jo nekdanji minister SDS Zver želel prodati za vrhunsko športno prireditev. No to pa je bil res stran vržen denar. Tako da ... tukaj v Planici imamo že vse naprave, montažne tribune ... dejansko bodo vložki zelo majhni.
balrog
# 17.05.2018 ob 21:38
Moram priznati, da tega nisem pričakoval. Sploh pa ne proti tako močnemu protikandidatu, kot so Norvežani s Trondheimom, pri katerih imajo nordijski športi domovinsko pravico. Sem domneval, da je boj s Trondheimom vnaprej izgubljen in da so imeli Norvežani obljubljeno prvenstvo. Bravo Slovenija ! To je pa res za čestitati. Odlično opravljeno delo vodstva SZS. Po treh klofutah končno uspeh. Mislim, da bodo celo imeli država, lokalna skupnost in šport nekaj od tega. Od medijskih pravic za prenose, sponzorskih pogodb, promocije ..., gre za tudi sicer trge, kamor gravitira slovensko gospodarstvo, Nemčija, Avstrija, Švica, Skandinavija, pa še Francija, Italija, Rusija - več milijonski trgi. Tako da naprave že imamo, infrastruktura je že preizkušena, hoteli so v Kranjski Gori, na Bledu, v Ljubljani, Kranju, nekaj bržkone bo tudi v Beljaku in Trbižu ... mogoče je za urediti kakšno cesto, parkirišče, kakšno fasado kje, .... sicer ne bi bilo slabo če bi dolino pod Poncami z Bledom ali Ljubljano (letališčem Brnik) povezali s tiri, super hitro železnico, železniško ali tirno vzpenjačo ali kaj podobnega, ampak to je bolj kot ne del znanstvene fantastike.
Lesinar
# 17.05.2018 ob 20:06
Kocijančič v boj za nov mandat

Proglašavam druga Janeza za prjedsednika bez ograničenja trajanja mandata....ej Kocka, kaj pa penzion? Lepo eno brunarico kupiš ali pa jahto pa uživaš
KiNgKoNg
# 17.05.2018 ob 18:48
Zasluženo...sedaj pa Izkoristite!

Tako, karte po 50 eur!
KiNgKoNg
# 17.05.2018 ob 18:38
Bodo takrat zime sploh še obstajale?
tobi
# 17.05.2018 ob 20:22
Držimo pesti, da bi tudi Kocijančiču uspelo. Zaslužil bi si to, je na višku svojih moči, he, he
Slovan65
# 17.05.2018 ob 19:55
En pomislek pa vendarle imam.
Okrog 90 in 120 metrske skakalnice ni prostora za gledalce, ni nobenega stadiona, ne stopnic.
Kje bodo gledalci, če jih recimo pride 40. 000 ?
FranzFerdinand
# 17.05.2018 ob 19:33
Zdaj pa hitro referendum, a sploh hocemo to...:-)
alcatraz
# 17.05.2018 ob 19:27
Bravo!
gino1981
# 17.05.2018 ob 18:48
Kej karte so že v prodaji?
hgard
# 17.05.2018 ob 18:37
Sem moral prav pogledat na koledar, da nismo 1. aprila.
rooster
# 17.05.2018 ob 20:21
kaj pa transport, hoteli, restavracije

Saj zato pa še 5 let časa. Rusi v Sočiju, Korejci, in še kdo niso imeli 5 let pred dogodkom niti športne infrastrukture, prizorišča pa bogu za hrbtom. Pa govorimo o ZOI.
el kondor prevc
# 17.05.2018 ob 19:40
Jah, ob taki novi infrastrukturi nam Nemci, Avstrijci,.. enostavno niso upali reči ne.

Samo še ta kamnolom v celotnem izteku morajo pozelenit
TCF
# 17.05.2018 ob 19:17
Super! Končno!

Že prej so nas oropali prvenstva.
1upanje
# 17.05.2018 ob 19:00
Bravooooooo! končno res, čestitke ... zelo vesel
ms-dante
# 17.05.2018 ob 18:37
Bravo Cestitke
alcatraz
# 17.05.2018 ob 22:41
junaki planice nažgan ku prasice
le kdo jih ne pozna, vsak graben jih ima :D

BRAVO PLANICA! KONČNO!
ajvard
# 17.05.2018 ob 21:28
Petnajstčlanska delegacija

LOL
Krucefix2
# 17.05.2018 ob 20:44
Metanje denarja za eksotične in nepomembne športe
cartekmedo
# 17.05.2018 ob 18:53
Čestitke!
drg
# 17.05.2018 ob 18:52
KONČNO!!!
alenko.ms
# 17.05.2018 ob 18:37
toooooooooo
lexani89
# 17.05.2018 ob 22:51
kocka kral
pingo69
# 17.05.2018 ob 22:23
Lepo se veselim pa še takrat po novem letu grem v penzijo ! Juhuu !
gruzinec
# 17.05.2018 ob 20:25
Na kongresu bodo v petek volili tudi člane predsedstva oziroma sveta Fisa, kjer se za nov mandat poteguje Janez Kocijančič, ki je član predsedstva Fisa že od leta 1981.

Ob tem sijajnem uspehu, si tovariš Kocjančič zasluži, da po trajanju mandata preseže tudi našega maršala. Kot večna skala nam s svojo trdno stalnostjo daje oporo in sigurnost, da se časi spreminjajo in so lahko vzburkani, celo revolucionarni, a vedno nam ostane On na katerega se lahko opremo in nam daje občutek domačnosti...
Franc 1952
# 17.05.2018 ob 19:50
Čudovito! Upam pa, da bom to še doživel in videl! :)
SpookyDonk
# 17.05.2018 ob 19:43
Bravo vsem, ki so sodelovali pri tem projektu.
Ghurka
# 17.05.2018 ob 19:09
bedak

bravo Planica!!!
Ni_Nicka
# 17.05.2018 ob 19:01
2023 - občutki so fantastični! :)
pobrisan
# 18.05.2018 ob 08:55
Super!

Me je pa v sinočnjem Dnevniku malo presenetilo poročanje Marjete Klemenc iz Planice. Delovala je precej "zmedeno".....

Tanja Gobec press?
naš človek
# 18.05.2018 ob 00:42
To se pri nas dela tako, da do dveh tednov pred prireditvijo ni ničesar, potem se plača, da se dva tedna žaga, teše, zbija in sestavlja, nato rse vse skupaj azbija in deske proda ali razdeli, pri naslednji priliki se pa spet plača, da se dva tedna žaga, teše, zbija in sestavlja. Tako, da je delovna sila non stop v akciji in denarčki v obtoku.

Ni to nobena slovenska posebnost, povsod po svetu se postavlja montažne tribune, v Celovcu so po EP zmanjšali štadion, drugje predelali olimpijsko vas v kaj drugega itd.
seba goričan
# 17.05.2018 ob 21:12
Pa kaj ta Kocjančić nima familije?vsepovsod se štuli že 50 let...
Izbor
Kazalo