Mitja Valenčič je sezono odprl sanjsko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mitja Valenčič je sezono odprl sanjsko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvi slalom sezone Kosteliću

5. mesto je njegov drugi najboljši izid v karieri, le januarja leta 2010 na Sljemenu je bil boljši, četrti. 33-letni slalomski veteran je presenetil z odličnimi vmesnimi časi, a si nato privoščil napako na ravnini in si na polovici tekme privozil le 12. mesto. V drugi vožnji se mu je napad izšel, tudi igra stotink je bila na njegovi strani in povsem se je približal zmagovalnemu odru (37 stotink), ki so ga slovenski slalomisti nazadnje občutili pred nekaj manj kot desetimi leti.

Nisem evforičen, počakajmo Evropo
"Pred tekmo sem si zadal le en cilj, in to je, da ne razmišljam o rezultatu, ampak da pokažem najboljše, da sem čim bolj sproščen. Mislim, da mi je to kar dobro uspelo. Je pa res, da je ta sneg čisto nekaj drugega od tistega, ki nas čaka v Evropi. Zato nisem prav nič evforičen, ampak sem srečen, da mi je uspelo narediti ta rezultat," je po uspehu v Koloradu za Val 202 povedal Valenčič.

Kljub izjemnemu rezultatu Valenčič ne spreminja mnenja, da selitev v ZDA za eno samo tekmo ni bila najboljša odločitev Mednarodne smučarske zveze: "Moram povedati, da sem bil kar malce jezen, ko sem slišal, da moram iti v Ameriko na eno tekmo. Zdaj mi je odleglo, ampak zdi se mi neodgovorno od vodilnih, ki sprejemajo te odločitve, da morajo slalomisti samo za eno tekmo hoditi na dolgo pot. V prihodnje bi si želel, da poiščejo kakšno drugo cenejšo in bolj optimalno rešitev."

Smučka lepo tekla že na treningih
Odleglo je tudi trenerju za tehnične discipline Marku Jurjecu: "Že leta in leta smo se spraševali, zakaj nam na tem snegu ne gre. Ko smo dobili informacijo, da je tekma iz Val d'isera preložena v Beaver Creek, razumljivo nismo bili najbolj veseli. Odločili smo se, da gremo v ZDA čim prej, da se privadimo na pogoje. Mitja je opravil nekaj kakovostnih treningov, smučka mu je lepo stekla, to smo takoj videli. Kazalo je, da je v dobri formi, in to se je pokazalo tudi na tekmi."

S podobnimi vožnjami kmalu prvokategornik
Valenčič je dokazal, da lahko konkurenčno smuča na strmini in ravnini, čeprav je v prvem delu tam izgubil veliko mest. Prav na ravnini je v drugi vožnji ugnal veliko tekmecev. Tudi agresiven sneg ni bil ovira, kar je dokaz vsesplošne forme. Valenčič se je na slalomski lestvici prebil na 18. mesto in s podobnimi vožnjami bi lahko kmalu postal prvokategornik.

Nadaljevanje čez teden v Italiji
Moški svetovni pokal se bo nadaljeval čez en teden s hitrimi disciplinami v Val Gardeni, nato pa sledi "tehnični" del z veleslalomom in slalomom v Alta Badii.

Prvi slalom sezone Kosteliću