Mitja Valenčič je v pretekli sezoni osvojil 202 točki na slalomih svetovnega pokala, kar je pomenilo skupno 14. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mitja Valenčič je v pretekli sezoni osvojil 202 točki na slalomih svetovnega pokala, kar je pomenilo skupno 14. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mitja Valenčič
"Velika želja je stopiti na stopničke tekme svetovnega pokala. Bil sem že blizu, a so se mi vedno izmuznile." Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Valenčič pred Argentino na kondicijskih pripravah

Najboljši slovenski slalomist se pred odhodom v Argentino veliko pripravlja v naravi. Težke uteži je zamenjal za lažje pripomočke, a trening zaradi tega ni nič lažji. 34-letnega smučarja iz Spodnjega Brnika, ki je v zadnjih letih pravzaprav edini Slovenec, ki se v tehničnih disciplinah uvršča med najboljše, žene misel na stopničke tekme najvišjega ranga, ki jih še nima v karieri, in olimpijski nastop. V Sočiju želi leta 2014 popraviti "napako" iz Vancouvra 2010, ko na drugi vožnji ni ubranil 2. mesta.


Kakšni so vaši suhi treningi? Ujeli smo vas v gozdu pri nordijskem teku ...
To prakticiram že dlje časa. Zdi se mi, da je to krasen trening, saj uporabljam 95 odstotkov mišic. Idealen trening za splošno moč. Veliko delam tudi vaje za trup, vse to zaradi težav s hrbtom. Večina vaj je usmerjenih v srednji del telesa ...

Pred štirimi leti ste imeli veliko težav s hrbtom in bili na operaciji zaradi zdrsa medvretenčne ploščice. Ali je to glavni razlog, da ste se odpovedali fitnesu?
Ja, res je, zadnja štiri leta ne izvajam več fitnesa, ampak kondicijo pod vodstvom moje fizioterapevtke, ki me je po poškodbi spet spravila na smučke. Ugotovila sva, da fitnes ni optimalna rešitev za mojo kondicijo in sva malce spremenila načrt. Veliko stvari opravim v naravi, veliko je poudarka na stabilizaciji telesa, na ravnotežju, koordinaciji. Pač na vseh stvareh, ki jih nudi odprti trening, sploh v gozdu in v hribih.

Tudi v ostalih reprezentancah je vedno več drugačne vadbe - boks, gimnastika, atletika, kolo, akrobatika, plavanje, športi, ki vključujejo ravnotežne in stabilizacijske vaje ... Kako vidite spremembe, ki se dogajajo na kondicijskih treningih?
Če govorim za sebe, samo s fitnesom dobim premalo funkcionalne moči, smučanje pa zahteva optimalno ravnotežje celega telesa. V fitnesu je pač zgolj premetavanje tistih "kviftov". Zato se mi zdijo ti treningi na prostem, predvsem premagovanje lastne teže, veliko bolj produktivni kot fitnes.

Tehnika smučanja se je v zadnjih letih močno spremenila in temu so sledile tudi spremembe pri kondicijski pripravi. Glede na to, da ste že veliko let v alpskem smučanju, kako lahko opišete tovrstne spremembe?
Zagotovo, smučanje se je močno spremenilo, sploh z uvedbo karvinga. Hitrost se je močno povečala, drugačne so sile v zavoju in dinamika smučanja, tako da mora biti tekmovalec maksimalno fokusiran, da vse to prenese, da lahko nadzoruje telo.

Letos spet odpotujete na južno poloblo, kajne?
Zdaj gremo tretjič v Ushuaio (Argentina), enkrat smo bili na Novi Zelandiji. Lahko rečem, da mi ta trening prinese največ. Te tri tedne imam mir, tudi sneg je že bolj zimski, zraven delajo še umetnega in ga pripravijo tudi z vodo, kar je najboljše za vrhunski trening. Sicer bi si želel iti malo pozneje, ampak enostavno velike reprezentance zakupijo najboljše termine in nam ostane le termin od sredine julija do sredine avgusta. Ampak vseeno, tja grem po kilometre smučarije, da se nasmučam, stestiram smuči, da pridem nazaj optimalno pripravljen in potem treninge le še stopnjujem.

Kakšen motiv vas žene na kondicijskih pripravah?
Velika želja je stopiti na stopničke tekme svetovnega pokala. Bil sem že blizu, a so se mi vedno izmuznile. Trdo delam za to.

Schladming, kjer bo v naslednji sezoni svetovno prvenstvo, je eden najtežjih slalomov v svetovnem pokalu. Dobro morate poznati vsak meter terena. Proga je za tiste najbolj izkušene smučarje. Glede na to, da vi ste izkušeni - se tega slaloma za naslov svetovnega prvaka že veselite?
Schladminga se že zelo veselim, mislim, da bo končno spet ena prava proga, ki mora biti na svetovnem prvenstvu. Vsekakor imam lepe spomine na Schladming in rad tekmujem tam.

Že od nekdaj veljate za najbolj prizadevnega smučarja, kar zadeva kondicijo in treninge, poleg tega ste zdravi in v dobri formi. Toda imate že 34 let. Koliko časa se še vidite v smučanju?
Moj cilj, nekakšen dolgoročen, če lahko tako rečem, je smučanje do olimpijade v Sočiju. Tam bi rad še enkrat nastopil in popravil napako, ki sem jo naredil v Vancouvru.

Valenčič pred Argentino na kondicijskih pripravah