Zimski športi
Jakov Fak se je povzpel na stopničke po dveh letih in pol. Foto: Reuters
VIDEO
Fak po dolgem času spet n...

Dodaj v

Velepec: Jakov Fak ima še rezerve

Fak drugi na zasledovalni tekmi na Švedskem
4. december 2017 ob 10:03
Östersund - MMC RTV SLO, STA

Vrnitev Jakova Faka pod okrilje trenerja Uroša Velepca je bila očitno zadetek v polno, saj se je najboljši slovenski biatlonec po propadli prejšnji sezoni že zavihtel na stopničke.

Velepec je bil navdušen nad Fakovo predstavo na nedeljski zasledovalni tekmi, na kateri je v finišu prepričljivo premagal Francoza Quentina Fillona Mailleta in osvojil drugo mesto. "Francoz je odličen šprinter, Jakov pa je pravi lisjak in na tekmi je napadel v pravem trenutku za zmago. Tekmecu je nakazal, da je utrujen, izkoristil zavetrje in napadel prav tam, kjer je tekmo lahko odločil v svojo korist. Sam sem vedel, da Francoza lahko prehiti, a v taki situaciji, ko se merita dva vrhunska tekmovalca, je enkrat uspešnejši eden, drugič drugi in uspeh bi bil ob tretjem mestu prav tako velik," je povedal Velepec.

Delno je bil nad hitro osvojenimi stopničkami v novi sezoni presenečen tudi Velepec. "Z Jakovom spet sodelujeva od maja. Ne glede na lansko izgubljeno sezono ni bilo nobene panike, saj je kazal stalni napredek, formo je vseskozi dvigoval in bil tik pred uvodom izredno pripravljen. Zaradi prehlada tega žal nisva mogla testirati teden dni pred tekmami na pokalu IBU, a oba sva vedela, da kaže zelo dobro. Seveda pa nisva želela tvegati z izsiljenim nastopom, saj je bilo na prvem mestu zdravje."

"Nikakor nisem presenečen, da je opravil zelo dobro, malo sem presenečen nad stopničkami. Sam sem bil prepričan, da je realna petnajsterica ali deseterica najboljših," je še dejal Velepec.

O sami tekmi pa: "Dva zgrešena strela sta v teh razmerah odlična. Veter je res ves čas spreminjal smer, a Jakov je pokazal izkušnje in dobro odreagiral na strelišču. Obenem je pokazal visoko odgovornost ob vsakem strelu. Enostavno ni tvegal. Oba veva, da se vrača na tekmovanja, zato ni šel na stoodstotno tveganje. Odločil se je, da poskuša doseči izid z natančno izdelanimi streli. Z vsemi izkušnjami se zna pravilno odločiti. Mislim, da je naredil vse tako, kot sva se dogovorila." A prav v bolj tveganem hitrejšem streljanju, pa tudi v teku, ima Fak po Velepčevem mnenju še rezervo, ki jo bo pokazal na naslednjih obračunih.

Zanimivo je tudi, da sta Fak in Velepec letos izredno hitro našla skupni jezik pri sodelovanju, pa čeprav je bil tekmovalec tisti, ki je trenerja pred leti izrinil iz slovenske reprezentance in ga prisilil, da si poišče delo v tujini. Našel ga je v ukrajinski ženski izbrani vrsti. "Od samega začetka ni bilo težav. Oba sva starejša, bolj umirjena in imava skupni cilj. Tudi zase lahko rečem, da sem dobil mednarodne izkušnje in se spremenil. Oba sva upravičila to novo sodelovanje in sva na stopnji, ko dobri nasveti padejo na plodna tla. A zdaj bo treba te dobre izide ponavljati, saj je sezona še dolga," je še dodal Velepec.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
eos
# 04.12.2017 ob 12:02
Izjava, kdo je koga izrinil, ne sodi v javnost, sploh pa ne na tak portal, kjer se bo vsul plaz neupravičenega gneva, tako na eno kot na drugo stran. A novinarji res ne premorete več kančka samocenzure??
GUESS
# 04.12.2017 ob 10:34
Dokaz, da se ne sme kuhati zamer. Jakov pa bo očitno na starih tirnicah in bo "raztural" letos.
Lesinar
# 04.12.2017 ob 10:16
Velepcu so pa pomagale ukrajinke
miha kljajic
# 04.12.2017 ob 11:08
Bravo Fakkkkk!
lookaaa
# 04.12.2017 ob 11:29
Gremo Jakov!
ajvard
# 04.12.2017 ob 14:22
meni se tudi zdi naivno razmišljanje, da trener nič ne ve.

če pogledam primerljiv šport, atletiko:
sam sem se v mladosti (skoraj 30 let je že tega) ukvarjal z atletiko, sem bil kar Ok (v mladinski reprezentanci). že tedaj je trener vedel za vsak pir, ki smo ga spili, vsako ponočevanje, nesrečno zaljubljenost, učinke nažiranja na dopustu s starši .. skratka, trenerja si videl vsaj 6 x tedensko, pa je šlo za skoraj amaterski, mladinski nivo.

že na tem nivoju pa se je začelo usmerjanje v prehrano (v pozitivnem smislu) in v dodatke (pogosto v negativnem smislu). to se je izkazalo že v "moji" generaciji, z Jolando, Srdjanom Djodrjevićem (spomnimo se samo izjave atletinje Saše Prokofjev)....

zato me nihče ne prepriča, da trener na vrhunskem nivoju, v kateremkoli profesionalnem športu, ne ve ničesar o dopingu svojega varovanca. pa zaboga, saj skorja živita skupaj!
hkrati on sprotno spremlja rezultate treninga, spremlja regeneracijo, analizira vse skupaj,..... tega ni mogoče spregledati!

saj doping ni neka čudežna tabletka, ki jo zaužiješ in je potem vse par % bolje. je potrebno v času dopingiranja tudi prilagodi trening, delati na tem, da se tisto, kar je bilo vnešeno v telo, sploh učinkovito prenese v boljšo telesno pripravljenost. kdor misli, da športnik, ko se dopingira, ne "gara" po točno zastavljenem načrtu, se moti.

in to naj bi počel vrhunski športnik tako, da trener sploh ne bi opazil?

lepo vas prosim. če je kje tak trener, bi ga morali odpustiti že zato, ker je tako slep, da ni ugotovil, da se njegov varovanec dopingira!
hellraiser
# 04.12.2017 ob 12:56
cestitke jakov-zelim ti odlicno olimpijsko sezono brez bolezni in poskodb!!
kon
# 04.12.2017 ob 14:17
Bi se lahko Slovenci kj naučil iz tega! :)
Čestitke obema! Skupaj smo močnejši. Pa čeprav zato potrebujemo Hrvata in trenerja Ukrajinske ženske reprezentance, da nam pokažeta. :)
Voly
# 04.12.2017 ob 13:51
lenoritis
Ja, res sem narobe napisal, si ugotovil, da sem mislil nordijsko kombinacijo, glede Bjoergnove pa, manjkala je ena črka, malo preveč si malonkosten, pri tipkanju se človek hitro zatipka...
Drugače pa, ravno to, da trenerja dopingiranca pustijo povsem pri miru, je največja napaka. Tako lahko trenerji lepo spodbujajo svoje varovance, da uživajo doping, potem se pa sprenevedajo, da nič ne vedo o tem. Ja, seveda, nič ne vedo! A si res tako naiven in res misliš, da se je Gregorinova dopingirala na svojo roko? Verjetno je leta in leta niso ujeli, torej moraš biti res "zverziran" v tem poslu in osebno sem prpričan, da Gregorinova sama tega ne bi zmogla.
Glede dopinga sem pisal o zimskih športih, zelo redki so grešniki v alpskem smučanju, ali skokih ali pa recimo umetnostnem drsanju, so pa v hitrostnem drsanju, torej tam, kjer je potrebna vzdržljivost ali pa moč in eksplozivnost, kot pišeš ti, pri 100 metraših ali dvigovalcih uteži recimo.
Voly
# 04.12.2017 ob 15:26
ajvard
No, končno je nekdo napisal tisto, kar razlagam jaz! Še enkrat, enostavno ne verjamem, da trener ne ve, da se njegov varovanec dopingira! Zato pa pravim, da je povsem zgrešeno, da na koncu potegne kratko samo športnik (ki pa je seveda kriv), trener se pa lepo spreneveda in mirno trenira naprej.
Nekateri tu gor mislijo, da je dopingiranje samo to, da vzameš tabletko, ali karkoli že in konec. To je cela znanost, za dopingiranci ponavadi stoji cela ekipa ljudi, vsaj trener pa definitivno.
prizemljen
# 04.12.2017 ob 15:13
Soni
Eno samo vprašanje v izogib dvoumnosti: Je Velepec proizvedel kakšnega vrhunskega tekmovalca ali ne?
Nekaj mi ni čisto jasno tule, pa ne ne mislim soditi ne o kvaliteti ne o dopingu.
Če je Gregorinova dosegala rezultate pred njim, je (mogoče) bila dopingirana že prej. Sicer pa je njegov proizvod, pa čeprav z dopingom.
pa še ena pripomba: Mogoče mi spomin nagaja, ampak zdi se mi, da ni pobegnil, ampak so ga "odgnali".
kislec
# 04.12.2017 ob 14:51
"že na tem nivoju pa se je začelo usmerjanje v prehrano (v pozitivnem smislu) in v dodatke (pogosto v negativnem smislu)."

... in slednje je preraslo v biznis (Borut Bilač)...
Soni
# 04.12.2017 ob 13:57
12sonček34
No, no, seveda so klubi prvi, vendar ko pride biatlonec enkrat v reprezentanco, bi pa v nekaj letih že moral pokazati kak napredek. In kdo od mladih je napredek v zadnjih letih pokazal?
Pusti ti rezultate teh nekaj starejših, v redu, so bili dobri. Jaz pišem o tem, da niti eden v zadnjih 10 letih, ki je prišel v reprezentanco ni pokazal nič. In kdo je za to kriv? Klubi?
12soncek34
# 04.12.2017 ob 13:30
Soni

Ne vem ali te malo spomin zapušča ali pa si bil še v planicah. Pa malo pomešaš biatlonski sistem in članskega trenerja državne reprezentance. Imeli smo vrhunske štafete, moške, ženske, da o mešanih niti ne govorim. In tudi članske rezultate. Malo odpri rezultate za nazaj. Kaj imamo danes ? Samo v zadnjih dveh letih je nehalo čez 20 recimo temu perspektivnih mladincev, pa še kar nekaj deset mladink. Sistem ustvarjajo klubi, potem so selekcije in potem šele članska reprezentanca. Tudi trenerji gredo po teh stopnicah. Ti pa posplošuješ, mešaš jabolka in hruške, pa še malo dopinga zraven. Politiko razvoja športa pa vemo kdo vodi, Zbor za biatlon.
lenoritis
# 04.12.2017 ob 13:24
Voli Voli...
Se ne cudim, da te minusirajo. Kot trener imas lahko, tako kot ti pravis, prste v igri pri dopingu ali pa tudi ne. Kako je to v slovenski reprezentanci, vedo le insiderji, kar pa ti zagotovo nisi. Sicer bi vedel kako se pise najboljsa smucarska tekacica vseh casov. Se mi zdi, da si tudi pri alpski kombinaciji malce zgresil, oziroma tisto kar si hotel napisat. V pomoc: obstaja tudi nordijska kombinacija. Opazam tudi, da se nagibas k temu, da je najvec krsitev dopinskih pravil v vzdrzljivostnem sportu. Poletje se ni tako dalec, da se ne bi mogel spomnit na kaksne stometrase, dvigovalce... Ce tvojega sportnika testirajo pozitivnega na nedovoljene snovi, ti kot trener sploh nisi obvescen s strani SLOADE, ampak to izves od stricev iz ozadja , medijev... Zelo redko se zgodi, da ti to pove oz. prizna sportnik sam.
nordnung
# 04.12.2017 ob 11:57
Tako je. Fak je prilil olje na plamen, ko je šel na svoje. Ob skrhanih odnosih takrat Velepcu ni bilo več pomoči...

Vrnitev Velepca v reprezentanco bi pomenilo avtomatsko boljše rezultate. To trobim že par let...
12soncek34
# 04.12.2017 ob 14:14
Soni

Saj počasi bova prišla do konca. Članski trener reprezentance ( pustiva imena ) naj bi dobil neizbrušene diamante, ki so produkt od klubov preko selekcij. Baza za biatlon so klubi, ki trenirajo biatlon že v mlajših selekcijah in preko klubov reprezentance / Tekaška /. Problem je, da je ta baza preslaba. Članski trener je lahko še tako dober in ne bo rešil te osnove, če ni prave politike in ta politika je bila v zadnjih 10 letih zgrešena. Članski trener je samo brusilec diamantov na koncu,smetana na torti, žal jih pri nas v tako ozki bazi ni. Je pa zanimivo, pojdi malo povprašat v mlajše selekcije, koga si želijo tekmovalci za trenerja ( pa pustiva ime)
Soni
# 04.12.2017 ob 13:08
12sonček34
Velepec vrhunski trener? Po čem ti to sodiš? Razen Faka, ki smo ga uvozili, v zadnjih 10 letih ni "proizvedel" niti enega samega biatlonca, ( Gregorinova in Bauer sta stara 35 let in sta pričela dosegati rezultate precej pred Velepcem), kljub zelo lepem biatlonskem centru na Pokljuki, nimamo niti enega mladega perspektivnega tekmovalca, ko bosta odšla Fak in Bauer, ne bomo imeli tekmovalca, ki bo sposoben osvajati točke, pa jih dobi kar prvih 40, nikjer toliko!
V našem biatlonu je pustil razsulo in lepo pobegnil v Ukrajino, kjer rezultati temeljijo na sumljivih okoliščinah, saj so cel kup Ukrajink že dobili na dopingu, tako kot našo Gregorinovo, ki jo je tudi treniral velecenjeni strokovnjak...
12soncek34
# 04.12.2017 ob 12:53
Jakov vrhunski tekmovalec, Velepec vrhunski trener. Pričakovano je bilo, da bodo prej ali slej rezultati prišli. Spor Jakov Velepec, pa je bila manipulacija nekaterih v borbi za oblast. Za napolnitev lastnih žepov in zadovoljitev lastnih interesov, brez interesov športa. Zato je biatlon danes tam, kjer je.
Voly
# 04.12.2017 ob 12:28
nordnung
Vrnitev Velepca v reprezentanco bi pomenilo avtomatsko boljše rezultate. To trobim že par let...

In zakaj bi vrnitev Velepca pomenila avtomatsko boljše rezultate? Jaz sicer vem zakaj, zanima pa me tvoje mnenje.
Bregas
# 04.12.2017 ob 11:52
"pa čeprav je bil tekmovalec tisti, ki je trenerja pred leti izrinil iz slovenske reprezentance in ga prisilil, da si poišče delo v tujini."

A Fak je Velepca izrinil iz slovenske reprezentance? Malo čudno, da prišlek iz druge države, ki mu ponudijo zatočišče in okolje za trening, potem izrine tega, ki ga je sprejel. Kar ne morem verjeti. Je bilo res tako?
QUENDI
# 04.12.2017 ob 11:31
.....očitno homeopatija deluje - bolezen ozdravi sredstvo, ki v zdravem organizmu povzroči tej bolezni podobne simptome - podobno se zdravi s podobnim.....
Voly
# 04.12.2017 ob 12:04
Vem, da bom zminusiran. Gregorinava je jemala poživila, verjetno ne sama od sebe, njen trener pa je bil Velepec. Vedno, ko športnika ujamejo na dopingu, bi morali kaznovati tudi njegovega trenerja, kajti nihče mi ne bo govoril, da trener ni vedel za to. Nasprotno, trener je to vzpodbujal.
In sedaj k Faku. Bil je odličen, ko je bil njegov trener Velepec in, ko sta se sporekla, je povsem "usahnil". Le zakaj? Mislite, da je bila res kriva samo bolezen? In sedaj, ko spet sodelujeta, je vse super, rezultati so spet tu...Le zakaj?
Biatlon in smučarski teki ter alpska kombinacija so pač discipline, kjer brez dopinga ne moreš biti v vrhu! Ne moreš! Potem pa kakor se kdo znajde, nekateri se dopingirajo legalno (Bjergen in še cela kopica drugih), vsi ostali pa nelegalno, na srečo jih pa veliko tudi odkrijejo. Predvsem vzhodnjakov. Velike države zahoda Evrope in ZDA so pač nedotakljive.
Izbor
Svetovni pokal v biatlonu
link
Fourcade tudi v Sibiriji razred zase; Fak 19.
20
22. marec 2018 ob 16:07 Francoski biatlonec Martin Fourcade je zmagovalec šprinta za svetovni pokal v Tjumnu, s čimer je osvojil mali kristalni globus v tej disciplini, le velika smola pa mu lahko prepreči osvojitev ...
Več novic ...
Kazalo