Uroš Velepec se poslavlja od slovenskega biatlona in najuspešnejšega tekmovalca v slovenski reprezentanci Jakova Faka. Foto: Tomaž Šušteršič
Uroš Velepec se poslavlja od slovenskega biatlona in najuspešnejšega tekmovalca v slovenski reprezentanci Jakova Faka. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak
Kdo bo prevzel Jakova Faka in slovensko reprezentanco? Foto: Tomaž Šušteršič

"Ne gre za to, da sem se naveličal ali da imam dovolj. Lani sem napovedal, da v ekipi ostajam še eno leto, in tega sem se držal," je po četrtkovi seji strokovnega sveta napovedal dolgoletni vodja slovenskega biatlona in prvi trener.

Že pred začetkom sezone 2014/15, ki je Sloveniji z Jakovom Fakom prinesla novega svetovnega prvaka, v svetovnem pokalu pa je Fak končal na tretjem mestu, je v biatlonski reprezentanci zavrelo, saj cela vrsta tekmovalcev na čelu s Fakom z Velepcem ni želela več sodelovati.

Najprej prazniki z družino, nato pa ...
"V ekipi sem imel devet tekmovalcev, kar pomeni devet ciljev, interesov, želja, in tukaj so nujni kompromisi, saj drugače ne gre. Tekmovalec reprezentance ne more voditi. Lani je bilo res kaotično in presenetil nas je Tomaš Kos, ki bi moral prevzeti reprezentanco, a na koncu požrl že dano besedo. Takrat sem samo zato ekipo prevzel za še eno sezono,"
je dejal Velepec, ki si bo najprej privoščil mirne praznike, nato pa začel iskati nove izzive. "Določeni pogovori že potekajo, najprej pa bom praznike v miru preživel doma, saj v vseh teh letih zaradi športa nisem bil z družino."

Pod njegovim vodstvom je Slovenija osvojila prve medalje na svetovnih prvenstvih. Na SP-jih se je pod njegovim vodstvom skupaj nabralo kar pet medalj, dve zlati, med vrhunce pa nedvomno sodi tudi medalja Teje Gregorin na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju.

Velepec: Svoje načrte sem izpeljal
Letošnji izkupiček tekmovalcev, če se prezre Jakova Faka, ki je treniral po lastnem programu, je bilo zelo skromen: "Sam ne vidim črne slike. Vselej sem poudarjal, da nikoli ne bomo biatlonska velesila, saj nimamo dovolj velikega nabora tekmovalcev. Tega smo se vedno zavedali in se usmerjali v talente, za katere smo menili, da zmorejo. Da smo se odločali prav, nam potrjujejo dosežki moške štafete na svetovnem prvenstvu, na olimpijskih igrah. Jaz sem zadovoljen, da sem svoje načrte izpeljal. Odvila se je nekakšna lepa zgodba. Ekipa je dobra in tudi za naprej želim tekmovalcem in novemu vodstvu, da so enako uspešni in da te dosežke še nadgradijo."

"Baza največja, kar smo jih imeli"
Velepec trdi, da ima slovenski biatlon, čeprav je rezultatska slika drugačna, trenutno zelo zdrave temelje: "Baza je trenutno največja, kar smo jih imeli doslej. Na biatlonskih tekmah na Pokljuki nastopi tudi po 140 tekmovalcev. Ko sem začenjal sam, je bila slika drugačna. Vselej je prišlo nekaj tekačev, ki so jih naučili streljati. A moramo biti realni. Imamo manj prebivalcev kot München, zime so mile in biatlonci doma težko trenirajo - ne smemo si delati utvar. A vsekakor se zadaj kažejo mladi, nerealno pa je pričakovati, da bodo ti tekmovalci v letu dni napredovali med najboljših 20 na svetu. Treba je delati."

V biatlonskih vrstah so zdaj na vrsti ugibanja, kdo bo prevzel izbrano vrsto, verjetno pa se bodo morali na Smučarski zvezi Slovenije ozreti za tujim strokovnjakom.