Prenovljena letalnica naj bi dovoljevala polete do okoli 250 metrov. Foto: BoBo
Prenovljena letalnica naj bi dovoljevala polete do okoli 250 metrov. Foto: BoBo
Peter Prevc
Peter Prevc, ki se bori za skupno zmago v svetovnem pokalu, je velik magnet za slovenske gledalce. Foto: EPA
Planiška letalnica pripravljena za tekme

Prireditelji si ne upajo napovedati novega rekorda, ki je trenutno pri znamki 251,5 m, a upajo, da bodo vremenske razmere takšne, da bodo zagotavljale čim več poletov prek 200 metrov.

Direktor Zavoda Planica Jelko Gros je napovedal, da bo krivulja leta v Planici nekoliko višja kot v Vikersundu, kar naj bi zagotovilo več dolgih poletov, o rekordnem letu v dolini pod Poncami pa ni želel govoriti, saj so razlike med letalnicami izredno majhne in za velike daljave bodo potrebni tudi optimalne vremenske razmere.

Gros: Počutili smo se, kot da nas imajo za banana republiko
Bolj je Grosa razjezila zahteva Planice za mednarodni certifikat, ki dovoljuje tekmo. Predstavniki FIS-a so namreč v Planico poslali svojega geometra, da je natančno izmeril napravo, kar ni v skladu s splošno prakso. "Bili smo zelo užaljeni, saj smo se počutili, kot da nas imajo za banana republiko," je dejal Gros in dodal, da je pri certifikatu pomagal tudi nekdanji podpredsednik OKS-ja Janez Kocijančič, še vedno član predsedstva Mednarodne smučarske zveze. Na koncu je vse steklo brez težav.

Bahun: Varnost pred lovom na rekord
"Letalnica je ena tehnično najlepših. Zagotavljala bo varne in dolge polete. Za nas je v ospredju varnost, zato nismo na lovu za svetovnim rekordom,"
je povedal vodja organizacije Drago Bahun in pri tem opozoril tudi na javno žrebanje številk v petek in soboto v Kranjski Gori, 21. in 22. marca, ki sicer vsako leto dodatno popestrita prireditev.

Prvi skakalec predvidoma v sredo, 18. marca, ob 10.15
Poleti v Planici se bodo začeli v sredo, 18. marca. Prvi naj bi se okrog 10.15 po novi napravi spustil Rožle Žagar ali Jaka Rus. Nato bo letalnico preizkusilo 24 predskakalcev, med katerimi jih osem prihaja iz tujine.

Prodali še enkrat več vstopnic kot leta 2013
Zares bo šlo v četrtek, ko bo Planico spet obiskalo več tisoč mladih navdušence nad skoki. Zanimivo pa bo nato v petek, soboto in nedeljo, ko prireditelji pričakujejo izreden obisk tekem, saj so v primerjavi z letom 2013 v predprodaji prodali še enkrat več vstopnic. Letos pri tem ne bo odločilna le nova letalnica, ampak tudi boj Petra Prevca za zmago v skupnem seštevku.

Pod Ponce z vlakom
Prav zaradi množičnega obiska planiški prireditelji prosijo gledalce, da v čim večjem številu na tekmo pridejo z vlakom. Slovenske železnice bodo organizirale kar pet dodatnih vlakov do Hrušice, od tam pa avtobusni prevoz do letalnice. Gledalce naprošajo tudi, da bi ob morebitnem prevozu z avtomobilom skušali najti možnost, da bo v vsakem vozilu čim več oseb.

Planiška letalnica pripravljena za tekme