Takšna je bila podoba Planice pred nekaj dnevi. Jelko Gros je prepričan, da je letalnica dobro pripravljena in da bomo videli veliko poletov med 230 in 240 metrov. Foto: BoBo
Takšna je bila podoba Planice pred nekaj dnevi. Jelko Gros je prepričan, da je letalnica dobro pripravljena in da bomo videli veliko poletov med 230 in 240 metrov. Foto: BoBo
Robert Kranjec
Robi Kranjec je v lanski zimi v Planici na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala dosegel edine slovenske stopničke v sezoni. Zaostal je le za Poljakom Kamilom Stochom. Foto: Reuters
Jelko Gros in Andrej Stare
Jelko Gros v Planici ne bo strokovni komentator TV Slovenija, ampak vodja tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jurij Tepeš in Robert Kranjec
V postavi za sobotno ekipno tekmo bosta gotovo Jurij Tepeš in Robert Kranjec, preostala skakalca pa bo trener Goran Janus določil po petkovi individualni tekmi. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Organizatorji pričakujejo veliko obiskovalcev v Planici

Gros, nekdanji trener slovenskih skakalcev, ki ga širša javnost zdaj pozna kot strokovnega komentatorja na TV Slovenija, bo v Planici spet vodja tekmovanja. Upa, da bo imel čim manj dela in da bo v Planico prišlo veliko gledalcev. Obisk naj bi v soboto in nedeljo presegel število 30 tisoč.

V sredo ob 18.30 ste na TVS 2 in MMC-ju vabljeni k ogledu posebne skakalne oddaje, ki bo posvečena poletom pod Poncami in finalu svetovnega pokala.
Kako in kdaj v Planico?
Spremljajte Planico 2012 tudi na Facebooku!

V točkovanju poletov je po štirih tekmah v vodstvu Daiki Ito, ki ima 15 točk prednosti pred Robijem Kranjcem, tretji pa je Anders Bardal, ki bo najverjetneje postal skupni zmagovalec svetovnega pokala. Čeprav Martin Koch na 5. mestu za Kranjcem zaostaja 53 točk, mu Gros pripisuje možnosti, da se vključi v boj za mali globus.


V Planici boste vodja tekmovanja. Kakšno delo pravzaprav opravljate?
Peto leto zapored bom vodja tekmovanja. Kadar ni veliko dela, sem najbolj srečen človek, saj to pomeni, da vse funkcionira. Resda smo že dobro utečeni, še vedno pa z vodjo letalnice Iztokom Pergarcem in mojim pomočnikom Aljošo Dolharjem ves čas komuniciramo in ohranjamo tekmovanje na nivoju. V nasprotnem primeru se lahko hitro zgodi, da ko misliš, da imaš vse v oblasti, te tudi ob lepem vremenu marsikaj preseneti. Med tekmovanjem je moja naloga sodelovanje v žiriji, določanje zaletišča, poskrbeti moram tudi za predskakalce ...

Kakšen razplet pričakujete v boju za mali globus v poletih?
Glede na vremensko napoved in formo najboljših treh letalcev sezone Daikija Ita, Martina Kocha in Robija Kranjca pričakujem ne boj, ampak mesarsko klanje, če se pošalim. No, vsekakor pričakujem lepo tekmovanje v teh štirih dneh letenja. Sem štejem tudi trening, ki je zelo pomemben, saj potrebuješ dober skok, da dobiš nekaj samozavesti.

Kaj pa boj za veliki kristalni globus? Ima Anders Bardal že preveliko prednost?
Nikoli ne veš, ne gre za takšno prednost, da se je ne bi dalo izničiti, ampak bi pa moral Gregor Schlierenzauer narediti miselni preskok. Bardal v zadnjem obdobju vsekakor greši manj kot "Schlieri".

Kateremu izmed skakalcev, ki se borijo za skupno zmago v poletih, bi dali prednost?
Ne bi bil Slovenec, če ne Robiju Kranjcu. Dejstvo je, da si nihče ne bo smel privoščiti napake. Če bi gledali po zadnjih rezultatih, je Ito v najboljši formi, če pa gledamo letošnje svetovno prvenstvo v poletih, menim, da bomo videli boj med Kranjcem in Kochom.

Toda Robi je v Oslu s tretjim mestom dokazal, da je v odlični formi in da sta dva slabša nastopa že pozabljena ...
V Lahtiju je imel smolo, ker je pihal premočan veter in je bila tekma na srednji skakalnici. Če bi bila na veliki skakalnici, te krize sploh ne bi bilo. Na srednji skakalnici mu enostavno ta prehod ni uspel, ni zbral pravih občutkov. Tudi on zna sicer dobro skakati na mali skakalnici, ampak potrebuje več priprave kot kakšni "razbijači", kot je Ito, torej skakalci, ki bolj eksplozivno odskočijo.

In Robiju v prid govori tudi njegova ljubezen do poletov in množica, ki bo bučno navijala zanj.
Res je, Robi že od nekdaj živi za polete, ne za skoke. Na letalnicah postane drug tekmovalec. Spomnimo se, da se je tudi v prejšnjih sezonah po morebitnih slabših dosežkih na običajnih skakalnicah potem na poletih uvrščal v vrh. O njegovi kakovosti ne gre dvomiti, kot sem rekel, je pomembno le to, da si v teh štirih poskusih ne bo privoščil napake.

Kakšna je letalnica pod Poncami, kako dolge polete bomo gledali?
Ko sem spremljal pripravo letalnice, sem bil zelo zadovoljen, saj je res lepo pripravljena. Zelo gladka, spodnji radius je tekoč, kar bo omogočilo tekmovalcem varne doskoke pri dolgih daljavah. Menim, da bomo videli veliko skokov med 230 in 240 metrov.

Potem ko je mladi val na čelu z Jakom Hvalo in Nejcem Dežmanom poskrbel za odmevne dosežke ne le na mladinskem svetovnem prvenstvu, ampak tudi v svetovnem pokalu, bo verjetno Goranu Janusu kar težko določiti četverico za ekipno tekmo ...
Kot poznam Gorana, bo petkovo tekmovanje odločilo, kdo bo v soboto skakal na ekipni tekmi. Glede Robija Kranjca ni dileme, bržkone bo tudi Jurij Tepeš zraven, saj je odličen letalec, potem pa bo odvisno od dnevne forme oziroma petkovih izidov. Goran je pragmatičen trener in bo pustil skakalcem, da se sami dokažejo.

Imate prireditelji kakšne posebne želje glede gledalcev? Ciljate celo na kakšen rekord?
Ne, vsekakor pa pričakujem velike množice, saj bo tudi vreme lepo. Naša želja je predvsem, da bi se čim bolj enakomerno porazdelili v vseh štirih dneh. Računamo, da bo v četrtek in petek po več kot 10 tisoč gledalcev, v soboto in nedeljo pa morda po 30 tisoč.

Na koncu še to: pred sezono so skakalci upali, da bodo lahko še v tej zimski sezoni trenirali na veliki skakalnici v Planici. Kdaj bo vendarle dokončana prenovljena naprava?
V načrtu je, da naj bi julija začeli skakati na "plastični" 120-metrski skakalnici in tokrat mislimo resno.

Organizatorji pričakujejo veliko obiskovalcev v Planici