Miha Verdnik je bil v prejšnjih dveh sezonah vodja moške ekipe za evropski pokal (na fotografiji z Jakobom Špikom in Žanom Grošljem) in dobro ve, kaj potrebujejo tekmovalci in trenerji. Foto: Facebook Miha Verdnik
Miha Verdnik je bil v prejšnjih dveh sezonah vodja moške ekipe za evropski pokal (na fotografiji z Jakobom Špikom in Žanom Grošljem) in dobro ve, kaj potrebujejo tekmovalci in trenerji. Foto: Facebook Miha Verdnik
Andrea Massi
Andrea Massi je v lanski sezoni moški reprezentanci pomagal pri kondicijski pripravi, morda pa bo letos še bolj vpleten v delo ekipe. Foto: Aleš Fevžer
Verdnik optimistično zre v smučarsko prihodnost

Odbor panoge za alpsko smučanje pri SZS-ju je prejšnji teden razpravljal o lanski uspešni sezoni in obravnaval načrt dela za prihodnjo sezono. Na trenerski ravni večjih sprememb ne bo: Klemen Bergant ostaja trener za tehnične discipline, Peter Pen za hitre, Denis Šteharnik pa vodja ženske ekipe. Novost je ta, da je vodenje panoge za alpsko smučanje prevzel Miha Verdnik, ki je bil v prejšnjih dveh sezonah vodja moške ekipe za evropski pokal, v sezoni 2010/11 pa je nekaj časa že opravljal naloge vodje panoge. Njegovo imenovanje mora potrditi še zbor panoge za alpsko smučanje, kar se bo najverjetneje zgodilo konec meseca. Z Mihom Verdnikom se je pogovarjal Aleš Smrekar (Radio Slovenija).


Položaj je povsem drugačen kot v sezoni 2010/11, ko ste nekaj časa bili vodja panoge. Verjetno je odločitev tudi posledica uspešne sezone 2015/16?
Res je, drugače je. Odločitev ni bila težka, saj to predstavlja zame velik izziv. Hitro sem se odločil in že zavihal rokave.
Ne boste pogrešali te vloge, ki ste jo imeli v zadnjih dveh sezonah? Zdelo se mi je, da dobro delujete kot vodja moške ekipe za evropski pokal ...
Bom pogrešal, gotovo. Dobro smo delali v zadnjih dveh letih, dobro sodelovali, kar smo potrdili tudi z rezultati. Moje delo bo vezano na teren, v podporo bom tako trenerjem kot tekmovalcem, tako da prekinitve dela s trenerji ne bo. Še bomo povezani.
Kje vidite dodano vrednost, ki jo prinašate kot vodja panoge za alpsko smučanje? V vseh teh letih, tudi v najtežjih časih za naše smučanje, se je pokazalo, da imate ta šport radi in da čutite pripadnost do SZS-ja, tako da niste bili kot podgana, ki bi zapustila ladjo. A to najbrž ni edina vaša odlika ...
Res je, da vidim določeno dodano vrednost predvsem v tem, da sem alpskemu smučanju zvest že vse življenje, a večjo prednost vidim v tem, da sem vpet v to trenutno dogajanje, tako da razmere na terenu dobro poznam, predvsem pa dobro vem, kaj naši trenerji in tekmovalci potrebujejo. Boril se bom za to, da jim prinesem to, kar potrebujejo, da čim prej zmanjšamo to razliko v primerjavi s konkurenco.
Proračun sicer še ni potrjen, a denarja za prihodnjo sezono bo nekoliko več. Vsak evro bo verjetno prišel še kako prav!
Malenkostno izboljšanje je, tudi zaradi vseh zvestih pokroviteljev in proizvajalcev, ki nam kljub takšni situaciji, kot je, stojijo ob strani. Naš proračun je skromen, a na tem moramo graditi. Navsezadnje so trenerji že dokazali, da se da tudi s tem narediti dobre rezultate. Se pa ne moremo ves čas zanašati na njihovo iznajdljivost, ampak jim moramo pomagati, da bodo razmišljali le o tem, kako čim bolje pripraviti tekmovalce.
Kakšno vlogo bo imel Andrea Massi? Vemo, da je strokovni sodelavec SZS-ja in da ima veljavno pogodbo. Vendar če gledamo trenerske štabe, nikjer ni prav posebej vključen ...
Z Andreo smo se pred kratkim usedli, ima še veljavno pogodbo in pravi, da jo bo spoštoval. Povedal je, da lahko računamo na njegovo pomoč. Sodeloval bo predvsem z moško ekipo v svetovalni vlogi, torej kot do zdaj, pravi pa, da se je pripravljen v nekaterih stvareh še bolj vključiti. Pogovori med Petrom, Klemnom in njim potekajo in mislim, da bo to dobro zaživelo.
Ker prihajate iz stroke, zelo dobro poznate trenutne razmere. Se je letos sezona končala drugače kot lanska, ko je nastal "vakuum" po koncu tekmovalne sezone, ko je treba opraviti še veliko, da je prehod v novo sezono lažji. Je letos drugače kot lani?
Je drugače. Sezono smo končali tako, kot je potrebno. Glavni trenerji so ostali isti, programe so izpeljali do konca in so že začeli nove programe. Točno vedo, kaj jih čaka v novi sezoni. Delamo že naprej s polno paro.
Verjetno zaradi vsega povedanega optimistično zrete v prihodnost?
Drži. Vedno sem bil in vedno bom optimist. Borili se bomo, da razmere še izboljšamo, in mi je v veselje, da lahko delam s sodelavci.

Verdnik optimistično zre v smučarsko prihodnost