Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 16 glasov Ocenite to novico!
Franci Petek
Franci Petek je 15. marca letos postal novi direktor Smučarske zveze Slovenije, potem ko je Jožko Križan ponudil odstop. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
VIDEO
Franci Petek vodja odprav...

Dodaj v

Vodja reprezentance bo Petek, Slovenija bo imela tudi olimpijsko hišo

Nekdanji skakalec je bil leta 1992 v Albertvillu zastavonoša
29. avgust 2017 ob 19:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovensko reprezentanco na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu bo vodil nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih in zdaj direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek, so določili na redni seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije.

Imenovanje Francija Petka je bilo pospremljeno z glasnim aplavzom. "Zahvaljujem se za izkazano zaupanje. Problem imam malo s fotografijo izpred 26 let, ki jo zdaj vidimo na platnu in na kateri sem zastavonoša prve samostojne slovenske olimpijske reprezentance leta 1992 v Albertvillu. Zdaj se počutim približno tako, kot sem se tedaj, ko so me izbrali za zastavonošo. Trudil se bom, da bom kot nekdanji smučarski skakalec in velik navdušenec nad hokejem dobro opravil svoje delo in da bomo na OI v Južni Koreji poslušali Zdravljico ali slavili kakšno drugo odličje," je dejal 46-letni Petek.

Petek ima uspešno kariero tudi zunaj športa. Po doktoratu iz geografije je bil kot znanstveni sodelavec zaposlen na Geografskem inštitutu Antona Melika, vodi pa tudi vrtec montessori.

V. d. generalnega sekretarja Blaž Perko
Za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja OKS-a so soglasno izbrali Blaža Perka, ki je 13 let zaposlen v OKS-u, nazadnje od leta 2015 kot namestnik generalnega sekretarja za področje športa. Operativno je vodil slovenske olimpijske reprezentance na igrah v zadnjem desetletju. Od leta 2011 je tudi član vladnega strokovnega sveta za šport in je v tem času sodeloval pri pripravi najpomembnejših dokumentov in zakonov s področja športa države. Bo šele tretji generalni sekretar slovenskega olimpijskega gibanja v zgodovini. Nasledil bo Edvarda Kolarja, ki je 15. maja postal novi predsednik uprave Športne loterije in bo to delo nastopil 1. septembra. Kolar je februarja 2015 zamenjal Toneta Jagodica, ki je to mesto zapustil po 23 letih dela.

Ustanovili Nacionalni olimpijski inštitut
Člani izvršnega odbora so potrdili tudi ustanovitev Nacionalnega olimpijskega inštituta, ki bo skrbel za ugotavljanje ravni treniranosti vrhunskih in nadarjenih športnikov, svetovanje pri njihovi vadbi in celostno obravnavo športnikov pri zdravstvenem varstvu. Ustanovili bodo tudi zbirke podatkov o meritvah športnikov, za razvoj novih metod treningov in merilnih postopkov. Delovanje bo stalo okrog pol milijona evrov letno, toliko kot do zdaj, ko bilo okrog 30 različnih podizvajalcev.

Nov arbiter pri Arbitražnem razsodišču za šport je postal odvetnik Janez Pejovnik, nov član strokovnega sveta za tekmovalni šport pa Vladimir Kevo, nekdanji trener atleta Primoža Kozmusa.

Na igrah v Pjongčangu bo imela Slovenija po nekaj OI premora tudi olimpijsko hišo. Glavni partner bo poleg OKS-a in državnih ustanov podjetje Kolektor, ki kot edino slovensko podjetje deluje tudi v Južni Koreji. Hiša bo le dva kilometra oddaljena od olimpijske vasi, v bližini pa bodo svoje imele tudi Avstrija, ZDA, Švedska in Švica.

M. R.
Prijavi napako
Komentarji
Micesar
# 29.08.2017 ob 19:59
sošolc od Kasaia
FallenLeah
# 29.08.2017 ob 22:08
Lepo. Bodimo vraževerni in recimo, da nam bo to, da je bil skakalec, pomagalo dobiti kakšno medaljo v skokih :) jaz podpišem!
Lesinar
# 29.08.2017 ob 19:08
Ehehehehehe, to ga bo Frenk vice pokal
peroaroma
# 30.08.2017 ob 09:56
tudi jaz imam teh hiš počasi že zadosti. Komu je to namen? Bi razumel da so igre v Avstriji in je potem tam neko informacijsko središče. Sedaj pa v Južni koreji ko bo mogoče 10 naših navijačev iz vrst politikov in tajkunov. Povprečen Slovenec si Koreje ne more privoščiti in je ta hiša povsem nepotrebna

Razumem pa da se morajo nekateri imeti kje mastiti
Soni
# 30.08.2017 ob 01:06
@našejenaše, kako nerazgledano razmišljanje!
Ker se bavijo s športi, ki niso tako popularni, bi jim dal kramp v roke in naj si denar služijo sami. A je to mogoče, da človek tako razmišlja? Pa si kdaj pomislil zakaj so zimski športi manj popularni od letnih? In zakaj je zimska olimpijada ločena od letne?
Jej, jej! Bi še kaj napisala, pa bom zbrisana.
7 Raul
# 29.08.2017 ob 20:49
Pri objavi novice v Športu izzivate mednarodni incident. V backgroundu Saškotu ste objavili panoramo Pjongjanga za katerega pa vsi vemo, da je v Severni Koreji... mar ne?
3010eur
# 30.08.2017 ob 04:23
Kaj "ime" dela ...
alojzr2
# 29.08.2017 ob 21:05
Čemu služijo "slovenske hiše"? Lahko nehamo s tem razmetavanjem denarja? Ali je to zato, da tja hodijo novinarji na sendviče?
našejenaše
# 29.08.2017 ob 23:05
Spet razemtavanje denarja s temi hišami. Vsem tem športnikom v športih ki jih spremlja le nekaj sto tisoč ljudi po svetu, kramp v roke in naj si zasalužijo denar sami. V bistvu so v OKS samo predstavniki športov, ki v svetu ne pomenijo nič! Funkcionarji pa seveda... mal na izlet, afne guncat, če neki rata, če ne so pa športniki krivi....
gutt
# 29.08.2017 ob 20:31
Kekec
Izbor
Kazalo