Martin Fourcade je v zadnjem kilometru strl Simona Schemppa in dokazal, da je veliki favorit tudi v Oslu. Foto: EPA
Martin Fourcade je v zadnjem kilometru strl Simona Schemppa in dokazal, da je veliki favorit tudi v Oslu. Foto: EPA
Martin Fourcade
Veliko veselje Francozov v ciljni ravnini. Foto: EPA
Simon Schempp, Arnd Peiffer, Franziska Preuss in Franziska Hildebrand
Simon Schempp, Arnd Peiffer, Franziska Preuss in Franziska Hildebrand so bili zelo zadovoljni s srebrno medaljo. Foto: EPA
Fourcade Francozom zagotovil zlato medaljo
Teja Gregorin: "Zaribala" sem ostali del ekipe

Po treh predajah je bilo jasno, da se bodo za medalje borile Francija, Nemčija, Norveška in Ukrajina.
Francozi so imeli v zadnji predaji največjega aduta, saj je Martin Fourcade že pet let najboljši biatlonec sveta. Po zadnjem streljanju je imel le sekundo naskoka pred Simonom Schemppom, nato pa je v zadnjem krogu sijajno tekel in Nemec se je moral zadovoljiti s srebrom. Tarjei Boe je Norvežanom zagotovil bron.
Ponesrečen nastop Gregorinove
Slovenija je nastopila v postavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak. V enaki postavi je Slovenija leta 2012 v Ruhpoldingu osvojila medaljo. Letos niso bila pričakovanja tako visoka, saj je za ekipo skromen uvod v sezono in najboljša uvrstitev je le deseto mesto Faka iz prve polovice decembra v Hochfilznu.

Tekmo na slovitem Holmenkollnu je za Slovenijo tradicionalno začela Malijeva. Na strelišču je bila leže nezgrešljiva in nadaljevala kot 15. Po drugem strelskem nastopu je napredovala na 13. mesto in Teji Gregorin brez zgrešenega strela predala na 14. mestu.

Na prvem streljanju je šla Teja naprej le z eno popravo in nadaljevala na 17. mestu, drugič pa ji na strelski preprogi ni šlo vse od rok, saj je morala po streljanju v stoje v kazenski krog, kar je pomenilo le 20. mesto, na semaforju pa se je izpisal zaostanek dveh minut in 23 sekund.

Bauer se je v počasno smučino podal kot 20. Leže je bil nezgrešljiv in Slovenijo pomaknil mesto višje. Bauer je stoje dvakrat popravljal in nadaljeval na 18. mestu, predal pa kot 16., z nekaj več kot tremi minutami zaostanka. Fak ob prvem strelskem postanku ni potreboval nobenega dodatnega naboja, nato pa je končal z eno popravo, kar je bilo dovolj za 13. mesto.

Kos: Zadnji naboj pri Gregorinovi je bil pokvarjen
"Vsi naši tekmovalci so pokazali zelo soliden nivo. Teja je imela s kazenskim krogom malo smole, ker tedaj dejansko ni storila napake, ampak je bil zadnji naboj pokvarjen in je bil ob proženju povsem drugačen zvok, naboj pa tako sploh ni dosegel tarče. To je bil edini minus na tekmi, je pa res, da smo nekaj takih premerov s pokvarjenimi naboji v preteklosti že imeli, sicer ne na tekmovanju, ampak na treningu, a ne tu. Na to žal ne moremo vplivati. Neprijetno je, da se je to zgodilo ravno na svetovnem prvenstvu. S kazenskim krogom smo izgubili stik s srednjo skupino, v kateri je prej tekla Teja. Če bi z njo ohranili stik, bi se lahko tekma za nas povsem drugače razpletla in bi bili najmanj dvanajsti," je pojasnil glavni trener Tomaš Kos.
V soboto na sporedu oba šprinta
V petek je prost dan, nato pa se bo od sobote naprej v devetih dneh zvrstilo še deset tekem. Zadnji dan, 13. marca, bo Fak branil naslov svetovnega prvaka na tekmi s skupinskim startom. Prvenstvo naj bi si po napovedih organizatorjev v živo ogledalo kar 125.000 ljudi. Ob domačih navijačih so veliko vstopnic za SP pokupili predvsem Nemci in Rusi.

Mešana štafeta:                    *   
 1. FRANCIJA           1:14:01,0 (0+8) 
 Bescond/Dorin Habert/Fillon Maillet/  
 M. Fourcade                           
 2. NEMČIJA                 +4,3 (0+7) 
    Preuss/Hildebrand/Peiffer/Schempp  
 3. NORVEŠKA                14,4 (0+10)
    Olsbu/Eckhoff/J. T. Boe/T. Boe     
 4. UKRAJINA                29,8 (0+9) 
 5. AVSTRIJA              1:07,1 (0+3) 
 6. ČEŠKA                 1:23,3 (0+5) 
 7. RUSIJA                1:32,9 (1+8) 
 8. ITALIJA               1:55,4 (0+15)
 9. BELORUSIJA            2:09,1 (0+1) 
10. ZDA                   2:19,6 (0+5) 
...                                    
13. SLOVENIJA             3:09,8 (1+7) 
    Mali/Gregorin/Bauer/Fak            
      * - kazenski streli+poprave      
Fourcade Francozom zagotovil zlato medaljo
Teja Gregorin: "Zaribala" sem ostali del ekipe