Žan Košir se je po skoraj dvoletnem premoru vrnil na tekme svetovnega pokala in osvojil tretje mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Košir se je po skoraj dvoletnem premoru vrnil na tekme svetovnega pokala in osvojil tretje mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Košir
Žan Košir je v bogati karieri osvojil dve olimpijski medalji in tudi veliki kristalni globus. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Flander
Rok Flander je končal kariero. Foto: www.alesfevzer.com
Košir polepšal deskarski praznik na Rogli
Žan Košir se je vrnil med najboljše
Vožnja Žana Koširja v boju za tretje mesto
Nastop Žana Koširja v polfinalu

32-letni Košir, dobitnik dveh olimpijskih medalj v Sočiju, je nazadnje deskal marca 2015. Ob vseh nastopih na domači tekmi na Rogli se je prebil na oder za zmagovalce. Lani je tekmo zaradi poškodbe izpustil, predtem pa je bil dvakrat drugi in enkrat tretji.

V malem finalu premagal Andreasa Prommeggerja. Deskal je na rdeči progi, ki si jo je lahko po najboljšem kvalifikacijskem času izbral. V spodnjem delu je, tako kot še nekajkrat v izločilnih bojih, imel malo težav, a se je odlično znašel in zadržal prednost pred Avstrijcem. Zmagal je Švicar Nevin Galmarini, ki je v polfinalu premagal Koširja, drugi pa je bil Bolgar Radoslav Jankov. V ženski konkurenci je zmagala Čehinja Ester Ledecka, ki je v finalu premagala Nemko Carolin Langenhorst.

Na poti do tretjega mesta premagal tri Avstrijce
V osmini finala je Košir zanesljivo napredoval. Njegov tekmec Avstrijec Alexander Payer je napravil tudi napako. Nekaj težav je imel Tržičan tik pred ciljem, a je vseeno zadržal več kot sekundo prednosti. Rok Marguč, ki je imel deveti čas kvalifikacij, se je kot edini Slovenec še prebil v izločilne boje. Imel je zelo težkega tekmeca, Avstrijca Benjamina Karla. Po izenačenem začetku je Marguč v srednjem delu napravil napako in štirikratni svetovni prvak, ki je pred prihodom na Roglo v skupnem seštevku na drugem mestu, se je zanesljivo odpeljal med najboljših osem, medtem ko je Marguč osvojil končno deseto mesto.

Karl je bil nato nasprotnik Koširja v četrtfinalu. Kljub težavam je bil slovenski deskar boljši od Avstrijca. Dobro je Tržičan začel tudi polfinalni dvoboj in je imel manjšo prednost pred Galmarinijem, toda Košir je tik pred ciljem z manjšo napako izgubil nekaj hitrosti, ki pa jo je Švicar ohranil in za las, z osmimi stotinkami prednosti, napredoval v finale. Galmarini je Koširja na primer izločil v polfinalu paralelnega veleslaloma tudi na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Košir: Zdravniki nekatere dele mojega telesa primerjajo s 60-letnikom
"Presenetil sem sebe in druge. Ne morem reči, da sem do uspeha prišel na svežino, ampak z odločnostjo in občutkom. Na tej progi to odloča, tu ni potrebna ne vem kakšna moč. Med vožnjami nisem čutil bolečine, na njih nisem mislil. Bomo videli, kako bo, ko se telo shladi. Vseeno pa moram reči, da mi je uspelo nekaj velikega. S takim telesom, zdravniki nekatere moje dele telesa primerjajo s 60-letnikom, sem razveselil te fantastične navijače. Nisem se šparal, nikoli se ne, vseeno pa me je vse tukaj zelo presenetilo. Upam, da mi ne bo treba poslušati, da je deskanje v dveh sezonah, ko me ni bilo, toliko napredovalo, da ne morem več na vrh. Še zdaleč pa moje vožnje niso bile brez napak, prav nasprotno, a očitno sem bil hiter,"
je dejal Košir, ki se je na Rogli četrtič uvrstil na stopničke, manjka mu le še zmaga. Kot že nekajkrat tudi tokrat ni bil daleč od nje, a ljubitelji deskanja bi bili s tem najbrž z zmago manj zadovoljni, kot so bili s tretjim mestom.

Glavni cilj še vedno olimpijske igre
Košir še ne ve, kako naprej: "Med tekmo sem razmišljal, kaj bom naredil, če zmagam. Najbrž bi kar končal kariero. Zdaj pa ne vem, kako naprej. Bomo videli, kako bo telo odreagiralo. Ali bom letos še nastopal, se bom odločil, ko bo adrenalin malo popustil. Moram paziti na zdravje, zato mi ni žal, da sem imel tako dolg odmor. Tako kot mi ni žal, da sem danes nastopil. Lahko pa rečem, da so moj glavni cilj še vedno olimpijske igre."

Marguč se preveč ukvarja s "postranskimi" stvarmi
Košir je med vožnjami povsem odmislil, kaj se dogaja okoli njega, to pa ni uspelo Marguču, devetemu v kvalifikacijah in desetemu na koncu. "Očitno mi domača tekma res ne ustreza, očitno podležem pritisku. Preveč se ukvarjam s stvarmi okoli sebe. Ves dan me ljudje ustavljajo, se hočejo z mano slikati, pogovarjati, vsem ustrežem. A to mi jemlje zbranost, kar se je danes videlo," je povedal Marguč, ki je dosegel lep rezultat, svoj drugi najboljši letos, a ni skrivnost, da na domačem hribu že dolgo želi narediti še korak naprej in se zavihteti na stopničke.

Rok Flander končal kariero
Rok Flander
je finale zgrešil le za desetinko sekunde, zasedel je 17. mesto, Jure Hafner je bil 19., Tim Mastnak 38., Črt Ikovic pa 45. Pri dekletih je Iva Polanec zasedla 22., Gloria Kotnik pa 30. mesto. 37-letni Flander je s tem končal kariero. Vrhunec je dosegel pred desetimi leti, ko je postal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu, v paralelnem slalomu pa je osvojil bron. V karieri je zbral tudi štiri zmage za svetovni pokal. Na olimpijskih igrah je njegov najboljši rezultat šesto mesto na paralelnem veleslalomu v Sočiju.

Flander: Morda uvrstitev v finale ne bi bila poštena
"Malce grenkega priokusa je, lepo bi se bilo posloviti s finalom. A slabe volje zaradi tega ni, saj od tekme nisem pričakoval ničesar. Bolj kot rezultat me je zanimalo zakulisje. Ne morem sicer reči, da sem prišel popolnoma nepripravljen, saj ogromno deskam na vodi, pa tudi štirje dnevi treningov na deski so mi pomagali, da sem dobil potrebne občutke. Bil sem blizu finala, toda mogoče moja uvrstitev vanj niti ne bi bila poštena,"
so bile zadnje besede Flandra kot aktivnega tekmovalca.

Košir polepšal deskarski praznik na Rogli
Žan Košir se je vrnil med najboljše
Vožnja Žana Koširja v boju za tretje mesto
Nastop Žana Koširja v polfinalu