Marit Björgen je znova deklasirala vse tekmice. Foto: Reuters
Marit Björgen je znova deklasirala vse tekmice. Foto: Reuters

Tekma je bila zelo težka, zelo sem se mučila, bilo je vroče. Tudi pogoji so bili zelo zahtevni, palice so se kar udirale.

Anamarija Lampič
Anamarija Lampič
Anamarija Lampič je osvojila 34. mesto. Foto: Reuters
Anamarija Lampič 34. na 10 km klasično

Veteranka Björgnova je še povečala svoj komplet zlatih medalj s svetovnih prvenstev. Drugo mesto je osvojila Švedinja Charlotte Kalla, ki je za zmagovalko zaostala za 41 sekund, 55 sekund in pol je za Björgnovo zaostala tretjeuvrščena rojakinja Astrid Uhrenholdt Jacobssen.

"Danes sem znova uživala na progi. Sicer ne vem, zakaj to še počnem, zakaj tečem na vseh teh tekmah, posebej zato, ker sem pred vsako zelo živčna. A očitno me tudi to spodbuja in potiska naprej," je po novi zmagi dejala Bjoergnova.

Četrta je bila še ena Norvežanka, Heidi Weng (+1:13,8). To je bila za Björgnovo že 16. zmaga na svetovnih prvenstvih! Prvo je osvojila davnega leta 2003 v Val di Fiemmeju.

Lampičeva 34., Čebaškova odstopila
Tekme so se udeležile tudi štiri slovenske tekačice. Najbolje se je odrezala Anamarija Lampič, ki je osvojila 34. mesto z zaostankom treh minut, sekunde in sedem desetink. Katja Višnar je bila 46. (+4:04,6), Vesna Fabjan 59. (+5:20,7). Alenka Čebašek je odstopila, za odstop je bilo krivo slabo počutje. "Zelo mi je žal, že dolgo nisem odstopila. Danes sem se borila sama s sabo že od štarta naprej. Poizkušala sem z ritmom, ki bi ga lahko držala, a nisem mogla, nisem mogla teči hitro. Mišice sem imela laktatne, videla sem, da ne morem teči in potem sem se odločila, da nima smisla nadaljevati in sem stopila stran," je dejala Čebaškova.

"Tekma je bila zelo težka, zelo sem se mučila, bilo je vroče. Tudi pogoji so bili zelo zahtevni, palice so se kar udirale. Čeprav smo oprijem dobro namazali, je šlo vseeno večino poti precej na roke," pa je po prihodu v cilj povedala Lampičeva.

V sredo bodo ob 12.45 nastopili tekači na 15 kilometrov klasično.

SP v nordijskih disciplinah, Lahti

Klasično (Ž), 10 km:                  
 1. M. BJÖRGEN        NOR      25:24,9
 2. C. KALLA          ŠVE        +41,0
 3. A.-U. JACOBSEN    NOR         55,5
 4  H. WENG           NOR       1:13,8
 5  A. HAAG           ŠVE       1:22,7
 6  K. NISKANEN       FIN       1:23,7
 7. K. PARMAKOSKI     FIN       1:31,4
 8  I.-F. ÖSTBERG     NOR       1:34,5
 9. J. KOWALCZYK      POL     isti čas
10. S. BÖHLER         NEM       1:35,8
...                                   
34. A. LAMPIČ         SLO       3:01,7
46. K. VIŠNAR         SLO       4:04,6
59. V. FABJAN         SLO       5:20,7
                                      
Alenka Čebašek je odstopila.          
                                      

Tekma je bila zelo težka, zelo sem se mučila, bilo je vroče. Tudi pogoji so bili zelo zahtevni, palice so se kar udirale.

Anamarija Lampič
Anamarija Lampič 34. na 10 km klasično