Zimski meseci so bili v znamenju Petra Prevca. Foto: EPA
Zimski meseci so bili v znamenju Petra Prevca. Foto: EPA

Prejšnji teden se je končala druga sezona podkasta Številke. V poletnih tednih bomo vsak petek objavili krajši pregled vseh oddaj po področjih - začenjamo s športom. Vse pogovore aktivirate s klikom na slike ob opisu.

Vabljeni k:
-
izpolnjevanju kratkega vprašalnika, s katerim boste ocenili drugo sezono Številk in s tem pomagali k boljšim izdelkom v tretji sezoni. Ta se vrača septembra.
- Na podkast se naročite tukaj!
- Oceno in komentar lahko pustite tudi na iTunesih.


Franci Petek o smučarskih skokih in Petru Prevcu

V zimskih mesecih je Slovenijo na noge dvignil smučarski skakalec Peter Prevc, ki je nizal uspeh za uspehom - osvojil je novoletno turnejo, postal svetovni prvak v smučarskih poletih in z eno najdominantnejših sezon prepričljivo osvojil skupni svetovni pokal. O njegovem fenomenu je razmišljal prvi slovenski svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek.

Luka Petrič: Najboljši teniški igralec do zdaj
Leto 2015 je bilo leto Novaka Đokovića, ki je igral v finalih prav vseh turnirjev za grand slam in serije 1.000, na katerih je nastopil. Srb je bil prepričljivo številka ena svetovnega tenisa, s čimer je odprl večno vprašanje - kdo je najboljši teniški igralec do zdaj. Odgovor je poskušal poiskati Luka Petrič, novinar Vala 202.

Saša Jerković: Evropsko prvenstvo in spomin na Ukrajino
Nogomet je najbolj priljubljen šport na svetu in v 2. sezoni Številk je pustil zelo opazno sled. Jeseni, ko je slovenska nogometna reprezentanca z Ukrajino igrala dodatne kvalifikacije za preboj na EP, je bil gost novinar TV Slovenija Saša Jerković, ki se je spominjal dodatnih kvalifikacij iz leta 1999, ko so si varovanci Srečka Katanca priborili zgodovinsko prvo uvrstitev na veliko tekmovanje.

Nejc Mravlja: Francija 2016 in Radio GaGa
Sloveniji se nato na turnir v Franciji ni uspelo prebiti. Pred samim evropskim prvenstvom je o nogometnem turnirju leta razmišljal novinar Šport TV-ja in imitator Nejc Mravlja, sicer velik poznavalec francoskega nogometa.

Marko Simeunovič: Finale Lige prvakov
V finalu nogometne Lige prvakov sta igrala madridska Real in Atletico, v vratih katerega je stal Jan Oblak. Pred finalom je o pomenu tega tekmovanja in posebnosti vratarjev razmišljal nekdanji vrhunski vratar Marko Simeunovič, ki je tudi po koncu kariere povezan s športom, saj je direktor na Sport Klubu.

Boštjan Nachbar: O evropskem prvenstvu in podkastanju
Drugo sezono Številk je sicer odprl Boštjan Nachbar, ki je govoril o takrat prihajajočem evropskem prvenstvu v košarki, precej besed pa je namenil tudi drugim temam, kot sta humanitarna dejavnost in podkastanje.

Milan Hosta: Filozofija športa
Na šport pa smo pogledali tudi z drugih prizem. Filozof Milan Hosta je tako predstavil pogled, pomen in vrednost, ki jih prinaša filozofija športa.

Matej Tušak: Športna psihologija
Vrata v aplikativne vrednosti in pomene športne psihologije pa nam je odprl Matej Tušak.

Matija Klančar o ameriškem nogometu
Ameriški nogomet ima čez lužo dolgo in bogato tradicijo, v Sloveniji pa je to šport, ki si počasi utrjuje mesto. Položaj ameriškega nogometa pri nas je predstavil Matija Klančar.