Številke
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 12 glasov Ocenite to novico!
Izdelava igrač
Ogromni delež proizvodnje igrač poteka na Kitajskem. Foto: EPA

Dodaj v

Večina igrač je izdelanih na Kitajskem

Gostja podkasta je Ljubica Marjanovič Umek
12. januar 2017 ob 06:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Leta 2010 je imel 10-letni Britanec v povprečju več kot 200 igrač. Koliko pa jih ima vaš otrok?

Eden izmed sinonimov za mesec december bi bil lahko "dobri možje". Če obdarujete otroka, med varne možnosti prav gotovo sodi igrača. A niso prav vse enako dobre, varne in poučne.


Na podkastu Številke smo tako ta teden v ospredje postavili igrače. Spodaj lahko preverite nekatera dejstva, v petek pa prisluhnite pogovoru z razvojno psihologinjo Ljubico Marjanovič Umek.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
grapar
# 12.01.2017 ob 06:53
Ko sem bil podobnih le kot moja vnukinja sem imel eno igračo in sicer lesenega konja z vozom, ki je ob vožnji poskakoval. Igračo je bila izdelana v Ribnici. Pa tudi v omari je bilo par 10x manj oblek (ene hlače za šolo in ene za nedeljo) in vrst živil. Kruh je bil polbel, jogurt navaden, mleko je bilo mleko (% maščob se takrat ni navajalo)... Poleti je bilo vroče in pozimi mraz, le da takrat nismo bilo od povsod bombardirani z vremenskim opozorilom o polarnem mrazu (pa že mora biti nevaren če ga ARSO piše v rdečem kvadratu) in so nam matere ne zavedajoč se "velike nevarnosti" nadevale volnene rokavice in kape ter nas "nagnale" v sneg.

In tudi moj oče in dedek sta imela par 10x manj stvari, kot jih imam danes sam, seveda pa nista vedela, da nimata nečesa kar v bistvu sploh ne rabita.

Smo se pa veliko pogovarjali, brali in vse konce tedna skupaj preživeli v naravi. Imel sem skromno ampak zelo srečno otroštvo. V enem dnevu je bilo več smeha kot smo ga danes deležni v tednu dni. Žal človek zelo rad podleže zvijačam materialnega sveta, ampak z nekoliko truda se kljub vsemu lahko poišče in najde bolj smiseln način življenja, kot ga trenutno "živi" večina razvitega sveta.
Janezski
# 12.01.2017 ob 08:29
Nedolgo nazaj sem bil na obisku pri družini, ki ima 5 letnega otroka, tam v dnevnem prostoru je bil en "oddelek" z nekaj igračami, no, bilo jih je najbrž kakih 100, ostale igrače so baje v otroški sobi, v škatlah na podstrešju itd..

Ima pa ta otrok najraje igračo, 40 let starega medvedka.
Ska'ara
# 12.01.2017 ob 09:04
Večina igrač je izdelanih na Kitajskem

To pa je udaren naslov...in zelo presenetljiv podatek.

No ja...otroci imajo dandanes res več kot preveč izbire, stvari so poceni (seveda ne vse, v mislih imam predvsem kake kinder jajčke, avtomobilčke, majhne paketke lego kock), doma pa se kopičijo. Ker imajo vsega že preveč, se začne nabirati prah, igrače pa po kakšnem mesecu niti ne pogleda več.
Problem so tudi igrače same. Res je poplava te plastike, se pa tudi hitro uniči vse skupaj. Kvaliteta se plača, ljudje pa raje kupijo 25 igrač po 2€, kot pa 2 za 25€.
nofix
# 12.01.2017 ob 08:14
Leta 2010, v letu 2012, 2013, leta 2009....
Dajte se no malo potrudit z novejsimi podatki.
Rolf
# 12.01.2017 ob 09:14
@Večina igrač je izdelanih na Kitajskem@

Prav vesel bom, ko se bodo mediji (in posledično ljudje) pričeli ukvarjati bolj s tem, iz česa so izdelane igrače, kot pa s tem, kje so izdelane.
krosnjar
# 12.01.2017 ob 08:54
Igrače potrebujejo starši, da se jim ni potrebno ukvarjati z otroci. Jaz imam zaenkrat srečo. Najraje prideta v naročje in se pogovarjata. No, včasih naredimo predstavo z plišastimi igračami.
Večina otrok se igra takrat, ko čutijo, da se zanje nihče ne zmeni. Več igrač, bolj je otrok osamljen. Nimajo zveze z otroci, ampak starši.
krosnjar
# 12.01.2017 ob 11:10
300 evrov mesečno za igrače? Za ta denar mu kupiš stanovanje do konca študija, da bo imel kje živeti . . . Moje mnenje. Ne trdim, da pravilno, samo razmišljam...
Ska'ara
# 12.01.2017 ob 09:18
Btw...na tisti sliki s paradižnikom in kartami so igrače za pse in ne za otroke.
7up
# 12.01.2017 ob 08:57
Zanimivo, da je po porabi za igrače glede na BDP/prebivalca Rusija daleč pred ostalimi drugimi.
Zamejko1
# 12.01.2017 ob 10:53
Ni prav nic slabega ce je kaj iz Kitajske. Iz Kitajske so dobre in slabe stvari. VECINA vseh izdelkov ,tudi najvisjih cenovnih razredov,so narejeni v Kitajski.
aaa
# 12.01.2017 ob 10:04
Otrok praznuje RD. Povabi 15 sošolcev in dobi 15 igrač. Več ali manj neuporabnih. Saj jih ne kupujemo starši.
johann
# 12.01.2017 ob 10:03
Dejstvo, ki ga vidim pri svojih otrocih je, da čim več igrač imajo, bolj so nezadovoljni in hočejo vedno nove...
mike_casper
# 12.01.2017 ob 09:24
Midva sva za svojega otroka ki je star 6 mesecev vecina igrac dobila od necakov, ne prevec, ravno prav, so nekoliko zguljene ampak ok, nekaj jih ne novih in potem ima na razpolago recimo 10 igrac ostale so pa pospravljene ter jih nato s casoma zamenjama in tako naprej. Ampak najboljsa "igraca" pa opazama so branje knjigic, enostavno stiskanje kaksne folije in tako naprej ter zoga. Enostavno je res najbolje, pa ukvarjanje z otrokom
Ne rabi gore igrac. Niti ni treba zapravljati premozenja. Lp
seba goričan
# 12.01.2017 ob 09:24
moj mali ma sigurno kosovno najmanj 100 igrač...pač so današnje zbirke narerejene tako, da čim več kupiš....Cars, Lokomotivček Tomaž in podobne zadeve....hiter se nabere 100 kosov....
Morning-glory
# 27.01.2017 ob 09:56
Poreklo je še kako pomembno! EU ima vsaj standarde glede vsebnosti škodljivih snovi v igračah. Najbolj smešni so mi starši, ki dajo vse na bio hrano in potem kupujejo najbolj kemijsko oporečne igrače, oblačila in je doza lahko kje večja kot pa pri hrani.
Sploh pa, že vonj po teh trgovinah...
Ska'ara
# 12.01.2017 ob 10:52
@francl, kako lahko pričakuješ, da bodo vedeli kje so narejene igrače? In potem po tvojem mnenju niso strokovni. Igrače niso hrana. Tu je izvor pomemben. Igrače pa se pripeljejo na tovornjaku, zmečejo na police približno po tematiki, ti pa izbiraš. Če bi jaz stala tam zraven, ko si spraševal prodajalke, bi te nekam poslala. Onidve te pač nista, ker ima kupec vedno prav.
FrancL
# 12.01.2017 ob 10:27
Zadnjič grem v eno 'otroško' trgovino, kjer sem želel kupiti plišasto igračko za novorojenčka, "ki ni iz Kitajske". Moram reči, da sem bil zelo razočaran tako nad ponudbo kot 'strokovnostjo' zaposlenih.

Najprej sem se sam lotil in pregledal nekaj igračk. Ker nisem ničesar našel in se mi ni dalo pregledati vseh milijon medvedkov in kužkov, sem se obrnil na prvo osebo, zelo mlado študentko in jo vprašal, če imajo kakšno igračo, ki ni kitajska. Gospodična je začela pregledovati igračko po igračko... Po kakšni minuti jo ustavim, sicer bi trajalo cel dan, in jo prosil, da vpraša kakšno bolj izkušeno prodajlko. Po nekaj minutah, pripelje starejšo kolegico, ki zopet začne gledati igračo po igračo. Tudi njo sem prekinil, saj bi to lahko trajalo cel dan. :-)

Skratka žalostno, da prodajajo samo kitajski krš. In še bolj, kako smo potrošniki nekritični, da se tako zlahkoto za par evrov podredimo kapitalističnemu vplivu. Ne gledamo pa na svoje zdravje in še posebej zdravja otrok. Sam sem zelo skeptičen do večine proizvodov iz Kitajske.
are
# 12.01.2017 ob 10:01
In potem date sliko pasjih igrač.
FrancL
# 12.01.2017 ob 14:10
@Ska'ara

Tipično ozkogledo razmišljanje.

Meni kot kupcu je zelo pomembno, kje je izdelek narejen. Ne samo, da se pojavlja pri marsikaterem izdelku vprašanje kvalitete, tukaj so še vsaj vprašanja varnosti, okoljskega vpliva (ali izdelovalci v državah upoštevajo okoljske standarde, koliko km in izpustov posamezen izdelek naredi,...) in tudi upoštevanja človekovih in delavskih pravic (plače delavcev, njihovo izkoriščanje,...).

Nekomu pa ja, je pomembno samo da je izdelek čim cenejši, če se tvoj otrok zastrupi z igračo pa itak ni pomembno. Ne rečem pa, da so vsi izdelki iz Kitajske neustrezni. Predvsem pa želim tudi v Sloveniji kvalitetne konkurence.

In ja, od trgovcev pričakujem tudi poznavanje izdelkov. Se pa strinjam, da zato niso krive prodajalke, temveč njihovi šefi.
Zamejko1
# 12.01.2017 ob 10:05
Dansanji otroci imajo sigurno ogromno vsega (ne vsi).S zeno sva dolocila mesecni budget za igrace (4 letni sin) na 300 Evrov. Cez par let pa bo prisel v igro pametni telefon,itd,itd tako da bo treba ta budget zvisat :)
Kazalo