Mo Dewji se je po ugrabitvi zahvalil policiji in vsem, ki so molili zanj. Foto: EPA
Mo Dewji se je po ugrabitvi zahvalil policiji in vsem, ki so molili zanj. Foto: EPA

Poslovnež, poznan pod vzdevkom Mo, se je v tvitu zahvalil tanzanijski policiji in vsem, ki so molili zanj, poroča BBC. Okoliščine njegove vrnitve niso znane. Njegova družina je sicer ponudila milijardo tanzanijskih šilingov (380.000 evrov) za informacije, ki bi lahko pripeljale do njegove osvoboditve.

Okoljski minister in Mojev prijatelj January Makamba je sporočil, da so ugrabitelji poslovneža izpustili na polju blizu mesta Dar es Salaam. Milijarder naj bi bil v dobrem stanju, zaradi vklepanja naj bi utrpel le modrice na rokah in nogah.

Lani je poslovni magazin Forbes premoženje Mohammeda Dewjija ocenil na okoli 1,3 milijarde evrov, s čimer je 43-letnik postal najmlajši milijarder afriške celine. Po poročanju BBC-ja je družinsko podjetje preoblikoval v vseafriški konglomerat. Podjetje MeTL je dejavno v tekstilni industriji, mletju moke, proizvodnji pijač in jedilnih olj v najmanj šestih afriških državah. Dewji je bil do leta 2015 tudi poslanec vladajoče stranke CCM. Leta 2016 je obljubil, da bo polovico svojega premoženja daroval v dobrodelne namene.

Ugrabitev pred hotelom
Neznani oboroženi in zakrinkani moški so pred desetimi dnevi ugrabili Dewjija po prihodu iz telovadnice v luksuznem hotelu Colosseum, kamor se je brez telesnih stražarjev odpravil na vadbo. Priče ugrabitve so povedale, da so napadalci najprej streljali v zrak, preden so ga obkolili in ga zvlekli v vozilo.