V Alžiriji vse bolj vre. Foto: Reuters
V Alžiriji vse bolj vre. Foto: Reuters

V izgredih, ki so izbruhnili po protestih, je bilo ranjenih več kot 100 civilistov in več kot 100 policistov, so sporočile alžirske varnostne sile.
Nekateri so utrpeli poškodbe zaradi gumijastih nabojev in kamenja, drugi pa so imeli zaradi solzivca težave z dihanjem.

Da bi oblasti zajezile vse večje proteste, na čelu katerih so študenti, so zdaj dva tedna pred načrtovanimi šolskimi počitnicami zaprle vse univerze po državi, poroča Al Džazira.

Ministrstvo za šolstvo ni navedlo razloga za predčasno zaprtje, temveč je zgolj sporočilo, da bodo pomladne počitnice letos deset dni prej.

Protesti zoper vladavino 82-letnega Buteflike so vse množičnejši. Foto: Reuters
Protesti zoper vladavino 82-letnega Buteflike so vse množičnejši. Foto: Reuters

Buteflika le redko v javnosti

82-letni Buteflika, ki je na oblasti 20 let, po možganski kapi leta 2013 pa se v javnosti le redko pojavi, je prav zdaj v bolnišnici v Švici, kjer naj bi opravljali le "rutinske zdravstvene teste". Alžirce je razjezila njegova namera o ponovni kandidaturi za še peti predsedniški mandat.

V pismu, ki ga je objavila alžirska tiskovna agencija APS, je Buteflika protestnike sicer pohvalil za "mirno izražanje svojih mnenj", obenem pa je pozval k "opreznosti" zaradi "domačih in tujih sil, ki bi se lahko infiltrirale med protestnike". Buteflika je še opozoril, da bi protesti državo lahko potisnili v "kaos", poroča BBC.

Zadnji protesti proti predsedniku so bili največji do zdaj, potekali pa so tudi v drugem največjem mestu Oran in drugod. V petek je shod sovpadel z mednarodnim dnevom žena, tako da je bilo udeležencev in udeleženk še več. Po nekaterih ocenah se je zbralo več kot 100.000 ljudi.

Podporo protestnikom je izreklo tudi nekaj poslancev vladajoče stranke FLN, kar naj bi bil znak razpok znotraj vladajoče elite, ki je dolgo veljala za nepremagljivo. Nekateri poslanci naj bi celo odstopili in se pridružili protestnikom, je poročala alžirska zasebna televizija Ašuruk.

Policija je uporabila solzivec. Pridržala je 195 ljudi. Foto: Reuters
Policija je uporabila solzivec. Pridržala je 195 ljudi. Foto: Reuters

Policija uporabila solzivec, pridržala 195 ljudi

Protest je bil do poznejših izgredov večinoma miren, policija pa je zoper protestnike uporabila solzivec, da bi jim preprečila prihod do ceste, ki vodi k predsedniški palači. Nad Alžirom so leteli helikopterji, javni prevoz pa je bil pred shodom zaustavljen, kot poroča Al Džazira, brez obrazložitve. Policija je pridržala 195 ljudi, kot razlog pa je med drugim navedla ropanje.

Protesti v Alžiriji so najmnožičnejši izraz nezadovoljstva v kakšni severnoafriški državi po t. i. arabski pomladi leta 2011, vstajah, ki so zajele velik del regije.

Alžirski politični aktivist Nasim Bala je dejal, da se "ljudje končno izražajo zoper vlado, ki je desetletja krčila njihove pravice", poroča Al Džazira.

Nekateri protestniki so dejali, da so na ulicah z željo, da zagotovijo "boljšo prihodnost" za svoje otroke. "Želimo zrušiti režim. Režim je težava," je dejala protestnica.