Mesto Minya, v katerem so skrajneži tako letos kot lani napadli avtobuse s Kopti in jih več ubili. Foto: Reuters
Mesto Minya, v katerem so skrajneži tako letos kot lani napadli avtobuse s Kopti in jih več ubili. Foto: Reuters
Minya
Koptski kristjani so v petek in soboto pokopali svojce in izrazili jezo na teroristične napadalce. Foto: Reuters
Minya
Egiptovske oblasti so na pogrebno slovesnost poslale več pripadnikov varnostnih sil, ki pa so jih žalujoči izžvižgali. Foto: Reuters

Egiptovsko notranje ministrstvo je pojasnilo, da so varnostne sile obkolile gorato območje v provinci Minya v osrednjem delu Egipta, kjer se je zgodil napad na avtobus. "Teroristi so začeli streljati na policiste, ki so odgovorili," navaja ministrstvo, pri čemer je umrlo 19 domnevnih napadalcev.

V operaciji, za katero ministrstvo ni navedlo, kdaj je potekala, so zasegli avtomatsko orožje. Ministrstvo je objavilo posnetke trupel in šotora, v katerem naj bi se skrivali skrajneži, ter pištole, puške in propagandni material skrajne skupine Islamska država (IS), poroča BBC.

Oboroženi napadalci so v provinci Minya v petek iz zasede napadli dva avtobusa s koptskimi kristjani na poti do bližnjega samostana svetega Mihaela in začeli streljati nanj. Pri tem so ubili sedem ljudi. Najmanj sedem ljudi je ranjenih, med njimi so tudi otroci. Odgovornost za napad je prevzel IS, ki je na skoraj istem mestu izvedel napad že lani, takrat je umrlo 28 koptskih kristjanov.

Kopti izrazili jezo na teroriste
V petek in soboto so potekale pogrebne slovesnosti za ubitimi Kopti, žalujoči pa so izrazili svojo žalost in jezo. "Križ bomo branili s svojimi dušami in krvjo," je bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP slišati med pogrebnimi sprevodi blizu samostana. "Kaj ti teroristi želijo? Si želijo, da sovražimo muslimane? Naj s seboj nosim pištolo, ko sem doma ali ko grem k molitvi? Če grem v cerkev, lahko namreč umrem," je za BBC dejal 23-letni Michael.

Papež pretresen po napadu
Papež Frančišek je danes sporočil, da je zaradi napada na koptske kristjane pretresen. "Izražam globoko bolečino po terorističnem napadu na koptsko cerkev v Egiptu," je dejal v govoru z okna apostolske palače na Trgu svetega Petra v Vatikanu. "Molim za žrtve, za romarje, ki so jih ubili samo zato, ker so kristjani," je dejal Frančišek, ki je Egipt obiskal lani.

Koptski papež Tavadros II. je medtem prejšnji mesec odstranil svoj račun na Facebooku in se s tem umaknil z družbenih omrežij.

Največja krščanska manjšina v Egiptu
Kopti predstavljajo deset odstotkov vsega prebivalstva Egipta in so največja krščanska manjšina v državi. V preteklih letih so bili večkrat tarča napadov IS-ja. Aprila lani so skrajneži v dveh bombnih napadih na koptske cerkve ubili več kot 40 ljudi, mesec pozneje pa so v provinci Minya ustrelili in ubili še 28 Koptov, ki so bili z avtobusom na poti v omenjeni samostan.

Egiptovska vojska je februarja letos začela večjo ofenzivo proti IS-ju na Sinajskem polotoku, kjer je skrajnežem od strmoglavljenja predsednika Mohameda Mursija leta 2013 uspelo ohraniti močno navzočnost. Vojska naj bi po lastnih navedbah v operaciji Sinaj 2018 odtlej ubila več kot 450 skrajnežev.