Nekaterim fantom odrekajo vodo, saj velja prepričanje, da bodo brez nje postali močnejši. Foto: Reuters
Nekaterim fantom odrekajo vodo, saj velja prepričanje, da bodo brez nje postali močnejši. Foto: Reuters

"En novinec je naredil samomor, drugi pa je zgorel do smrti," je povedal predstavnik oddelka za tradicionalne zadeve v pokrajini Eastern Cape Mamkeli Ngam, ki je dodal, da vzrok požara v fantovi koči še preiskujejo.

Južnoafriško pleme Xhosa vsako leto pripravi dvotedenski obred za fante v najstniških letih, med katerim jih plemenski poglavarji obrežejo. Največ pripadnikov tega plemena živi v pokrajini Eastern Cape. Pleme Xhosa verjame, da fantje med tem obredom, med katerim se, pobarvani z belo barvo in zaviti v odeje, postijo v slamnatih kočah, postanejo moški. Med iniciacijo vsako leto ugotovijo več smrtnih primerov, bodisi zaradi ponesrečenega obrezovanja, nenamernih amputacij, infekcij ali dehidracije.

Obrezujejo mazači

Po navedbah strokovnjakov so v preteklosti obrezovanje izvajale izkušeni starešine, zdaj pa to po pogosto počnejo mazaški zdravniki za plačilo.

Policija preiskuje smrtne primere, ki so se vsi zgodili od začetka iniciacijskih obredov konec novembra. Lani so iz pokrajine Eastern Cape poročali o 14 smrtnih primerih.

"Zadeve gredo na slabše. Nekaterim fantom odrekajo vodo, saj velja prepričanje, da bodo postali močnejši, če ne dobijo vode," je povedal Ngam. Poleg tega kot gobe po dežju rastejo nezakoniti obredni tabori, čeprav je vlada izvedla več kampanj o varnem obrezovanju.