Prebivalci Makedonije albanske etničnosti predstavljajo okoli četrtino prebivalstva. Foto: EPA
Prebivalci Makedonije albanske etničnosti predstavljajo okoli četrtino prebivalstva. Foto: EPA

Zakon širi uradno rabo albanščine na celotno ozemlje države, v kateri etnični Albanci predstavljajo okoli četrtino od 2,1 milijona prebivalcev. Zakon naj bi tako lajšal komuniciranje v albanščini na občinah, v bolnišnicah in na sodiščih, poroča portal balkaninsight.com.

Po prejšnji zakonodaji je imela albanščina status uradnega jezika le na območjih, kjer predstavljajo Albanci več kot 20 odstotkov lokalnega prebivalstva.

Predsednik Ivanov: Zakon je protiustaven

Zakon, sprejet pred letom dni, je bil v objavo v Uradnem listu poslan brez podpisa predsednika Gjorga Ivanova, ki ga od sprejetja zakona zavrača, češ da je zakon protiustaven, poroča srbski portal b92.net.

Zakon je prvič 11. januarja, drugič pa 14. marca lani izglasovala parlamentarna večina Socialdemokratske zveze Makedonije in albanske koalicijske stranke DUI s podporo etnične albanske opozicije. Na glasovanjih niso bili prisotni poslanci in poslanke opozicijskega konservativnega VMRO-DPMNE-ja.

Predsednik Ivanov je obakrat zavrnil podpis zakona. VMRO-DPMNE je sporočil, da je objava omenjenega zakona v Uradnem listu brez podpisa predsednika države "kaznivo dejanje, ki ne zastara in za katerega je predvidena zaporna kazen".

Objava zakona v Uradnem listu bo po besedah podpredsednika vlade Bujarja Osmanija pomenila, da bo lahko predsednik parlamenta Džaferi seje parlamenta vodil v albanščini. Osmani in Džaferi sta člana stranke DUI.