Putin bo po vnovičnem prevzemu predsedniška položaja gostil voditelje držav v tihomorski regiji. Foto: EPA
Putin bo po vnovičnem prevzemu predsedniška položaja gostil voditelje držav v tihomorski regiji. Foto: EPA
Vladivostok
Rusija prvič gosti voditelje Apeca od ustanovitve gibanja leta 1989. Foto: EPA

Vrh gosti ruski predsednik Vladimir Putin, ki v pristaniškem mestu pričakuje 20 predsednikov vlad in držav v regiji, med njimi kitajskega predsednika Hu Džintaa, medtem ko bo namesto ameriškega predsednika Baracka Obame prišla državna sekretarka Hillary Clinton.

Ob začetku vrha je podpredsednik ruske vlade Igor Šuvalov napovedal okrepljeno delovanje Apeca v regiji. Po njegovih napovedih bi lahko Apec najpozneje v desetih letih postal najpomembnejši trgovski partner Rusije in bi na tem mestu izpodrinil Evropsko unijo, a bodo potrebna velika prizadevanja, da bi lahko to dosegli.

Udeležencem vrha je Putin zagotovil, da lahko računajo na Rusijo kot zanesljivo dobaviteljico energije in kot most do Evrope, kar lahko okrepi regionalno trgovino.

"Prva in glavna stvar, ki jo bomo naredili, je razvoj prometne infrastrukture," je obljubil Putin in rusko skupno trgovinsko območje s sosednjima Kazahstanom in Belorusijo označil za "odprto, neposredno cesto do Evrope za posle v tihomorski regiji".

Most med Azijo in Evropo
Potem ko je bila Evropa dolgo časa prvo območje za izvoz ruskega plina in nafte, se je to spremenilo in Moskva je okrepila izvoz v Azijo.

Ob tem ima Moskva ambiciozne načrte za razvoj železniških, cestnih, letalskih in pomorskih povezav na vzhodu države. Tako naj bi postala zanesljiva povezava med Azijo in Evropo.

Tokratno zasedanje Apeca velja za "vrh presežkov", s katerim želi Putin spodbuditi ambicije Rusije po prevzemu vodilne vloge v tej hitro rastoči regiji.

Prizorišče vrha bo spektakularno urejen otok in stroški priprave na srečanje so dosegli vrtoglavih 16,5 milijarde evrov, kar je občutno več kot so stale olimpijske igre v Londonu.

Denar so med drugim porabili za gradnjo velikanskega mostu med kopnim in bližnjim otokom, postavitev novega kongresnega centra in varnost, za katero bo skrbelo več kot 10.000 vojakov.