Azija z Oceanijo
(4)
Pretreseni svojci ob spoznanju, da so v naravni nesreči za vedno izgubili svoje ljubljene. Foto: Reuters
Ko bodo reševalci očistili ruševine, bodo na teh mestih pristojne oblasti oblikovale parke in športne površine. Foto: Reuters

Dodaj v

Indonezija: Ob 1.763 mrtvih konec iskanja preživelih, 5.000 pogrešanih

Na otok Sulavesi prihaja humanitarna pomoč nekoliko hitreje
7. oktober 2018 ob 11:18
Palu - MMC RTV SLO, Reuters

Indonezijski reševalci so deset dni po uničujočem potresu in cunamiju, v katerem je umrlo najmanj 1.763 ljudi, ustavili iskanje morebitnih preživelih.

"Evakuacija se končuje 11. oktobra," je sporočil tiskovni predstavnik z državne agencije za naravne nesreče Sutopo Purwo Nugroho. "Žrtve, ki jih nismo našli, so razglašene za pogrešane," je še dejal. Reševalci sicer ne bodo popolnoma ustavili reševalne akcije, v manjšem obsegu jo bodo še izvajali, na terenu pa ne bo več tako številnih enot in težkih strojev. Še vedno je pogrešanih najmanj 5.000 ljudi.

Indonezijski otok Sulavesi je 28. septembra stresel potres z močjo 7,5, sledil je cunami, z valovi, visokimi tudi do šest metrov. Ljudi, ki so bili ob prvih visokih valovih ob obali, je morje dobesedno potegnilo s seboj, močni sunki vode pa so uničili infrastrukturo, porušili zgradbe.

Posmrtni ostanki zakopani pod ruševinami
Zaradi močnih potresnih sunkov, ki so mu sledili popotresni sunki, se je na določenih delih okoli mesta Palu začel naravni proces likvefakcije ali utekočinjenja tal. Proces, ki nastane kot posledica močnega potresa; z vodo nasičena usedlina ob močnem tresenju tal izgubi svojo trdnost in začne reagirati kot tekočina, kar povzroči gmotno škodo na objektih.

Zaradi omenjenih pojavov so predvsem na južnem delu mesta Palu številni posmrtni ostanki žrtev ujeti med ruševinami ali pa so zakopani v blatu. Na Sulavesi že prihaja mednarodna humanitarna pomoč, evakuiranih pa je bilo najmanj 70.000 ljudi.

Humanitarna pomoč
Indonezijska vlada za reševanje in obnovo potrebuje predvsem letala, generatorje, šotore, oskrbo z vodo in medicinsko osebje. Na prizadeto območje je prišlo tudi več kot 82.000 pripadnikov vojske, civilnih organizacij in prostovoljcev.

Sutopo Purwo Nugroho je zatrdil, da bodo ruševine umaknili, izpraznjena mesta pa bodo spremenili v parke in športne površine. "Ne želimo, da se skupnost vrne na nevarna območja," je še dejal. Večino od 1.763 žrtev so našli v urbanem mestnem središču Palu, stanje v bolj oddaljenih vaseh še vedno ni znano.

Sulavesi je eden od petih večjih indonezijskih otokov, ki so izpostavljeni potresom in cunamijem. Leta 2004 je pod otokom Sumatro potres sprožil tako močan cunami v Indijskem oceanu, da so posledice čutili v 13 državah, v katerih je skupno umrlo 226.000 ljudi, od tega samo 120.000 v Indoneziji.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
vranek
# 07.10.2018 ob 14:20
Ubogi ljudje.
mike_casper
# 07.10.2018 ob 13:17
Ubogi ljudje!
merlinslo
# 07.10.2018 ob 14:47
Ubogi ljudje, vendar velik del krivde nosi geofizična agencija, ki je po upozorilu za cunami le tega umaknila 34min kasneje....
https://www.theguardian.com/world/2018/s
ep/30/indonesias-geophysics-agency-under-fire-for-lifting-tsunami-warning
merlinslo
# 07.10.2018 ob 14:21
brez skrbi, globalnega segrevanje je bilo konec leta 2008
Kazalo