Azija z Oceanijo
Vladimir Putin, Ši Džinping
Državi sta sklenili več sporazumov, tudi sporazum o skupnem milijardo dolarjev vrednem industrijskem investicijskem skladu. Foto: Reuters
Vladimir Putin, Ši Džinping
Kitajski predsednik je ruskega označil za svojega najboljšega prijatelja. Foto: Reuters

Dodaj v

Ši in Putin za "multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov"

Državi sklenili več sporazumov
8. junij 2018 ob 16:50
Peking - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je prispel na tridnevni obisk na Kitajsko, kjer sta se s kitajskim kolegom Ši Džinpingom zavzela za krepitev sodelovanja na vseh področjih med Rusijo in Kitajsko.

"Ob naraščajočih nestabilnosti in negotovosti bosta strani še naprej razvijali sodelovanje na področju strateške varnosti in krepili intenziven dialog med zunanjima ministrstvoma in dvostransko koordinacijo na mednarodnem prizorišču," piše v izjavi, ki sta jo podpisala predsednika.

Ši je dejal, da sta "ne glede na nihanja v mednarodnih razmerah Rusija in Kitajska razvoj odnosov med državama vedno imeli za prioriteto". Po njegovih besedah sta državi vedno "odločno podpirali interese druga druge", razvijali trgovinske odnose in proaktivno sodelovali v mednarodnih odnosih.

Ob tem sta se zavzela za "multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov". Po Šijevih besedah bosta njuni državi podpirali tudi politično razreševanje konfliktov.

Putin je pozneje dejal, da sta imela "plodne pogovore". Odnose med državama je označil za prijateljske in sosedske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrazil je prepričanje, da bo trgovinska menjava med državama letos presegla 100 milijard dolarjev. Lani je znašala 90 milijard.

Med obiskom sta državi sklenili več sporazumov, tudi sporazum o skupnem milijardo dolarjev vrednem industrijskem investicijskem skladu.

Putinov "izjemen prispevek k socialistični modernizaciji"
Ši je v Veliki palači ljudstva Putinu kot prvemu podelil tudi red prijateljstva, ki je namenjen tistim tujim državljanom, ki so "izjemno prispevali k socialistični modernizaciji Kitajske". Ši je Putina označil za "dobrega in starega prijatelja kitajskega ljudstva" ter za njegovega "najboljšega in najintimnejšega prijatelja", poroča Reuters.

Predsednika obeh držav se bosta v soboto in nedeljo udeležila vrha Šanghajske skupine v kitajskem mestu Čingdao. Vrh skupine, v kateri je več azijskih držav, bo potekal v času, ko so voditelji skupine najrazvitejših držav sveta (G7) zbrani v Kanadi.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Hardworker
# 08.06.2018 ob 16:55
Dokler bodo ZDA totalitaristično ustrahovale, izsiljevale in grozile celotnemu svetu, do demokratizacije mednarodnih odnosov ne bo prišlo nikoli.
Ameriška svetovna politika pelje le še k vojnam in rušenju gospodarstev držav, ki se z ameriškim globalističnim totalitarizmom ne strinjajo,
kropotkin
# 08.06.2018 ob 18:47
"Trump pravi, da bi morali Rusijo znova povabiti k G7:"....... Države iz G7, sankcionirajo Rusijo in obenem želijo, da se jim znova pridruži... No brain, no tumor....
kropotkin
# 08.06.2018 ob 17:56
Jp...Putin in Xi imata zelo poseben odnos ( prijateljstvo, rojstni dan itd), ki se ne vidi mnogokrat med državniki, vendar je tisto, kar je res pomembno, da sta Rusija in Kitajska , kot se reče "naravna zaveznika"...... Pomeni, da so to zavezništva, ki se med seboj, predvsem ekonomsko dopolnjujejo....V to zavezništvo mnogi teoretiki prištevajo tudi Nemčijo, se pa bojim, da je anglo-saksonska naveza nikoli ne spustila z vajeti....
generacija56
# 08.06.2018 ob 17:30
Vsekakor srečanje centrov moči prihodnosti.
Zahod, lakaji ZDA, ki dvignejo roko, da vprašajo, ali jih Trump lahko izzvzame iz klečanja v kotu, je dekadenten.
Državniki sramotno ponižani.
Preko njih celotni narodi.
Nek G7, med katerimi se nahaja Kanada, je v posmeh pameti....
kropotkin
# 08.06.2018 ob 17:14
"Predsednika obeh držav se bosta v soboto in nedeljo udeležila vrha Šanghajske skupine v kitajskem mestu Čingdao. Vrh skupine, v kateri je več azijskih držav, bo potekal v času, ko so voditelji skupine najrazvitejših držav sveta (G7) zbrani v Kanadi." ...................... SCO - Shanghaiska skupina vs G7...... Kaj mislite, kje je bodočnost...
Sula
# 08.06.2018 ob 20:40
Na Kitajskem sta se srečala voditelja dveh najbogatejših držav, v Kanadi pa voditelji sedmih najbolj zadolženih...
Krisha
# 08.06.2018 ob 17:50
Kitajsko ruska kombinacija pred katero bo amerika in njeni vazali slej.ko prej pokleknila
WeeBay
# 08.06.2018 ob 17:20
Kot zanimivost. Trgovina med tema dvema državama je v zadnjih treh mesecih poskočila še za 26% in bi lahko konec leta dosegla želeno število 100 milijard dolarjev. Kitajska in Rusija skupaj sta praktično nepremagljivi.

Kitajsa in Rusija skupaj:

Število prebivalcev: 1550 milijonov
PPP: 30 T dolarjev
GDP: 14.5 T dolarjev
Vojaški proračun: 300 milijard dolarjev

Trump o tem govori že od samega začetka in je med kampanjo to neprestano ponavljal. Slabi odnosi med Rusijo in ZDA najbolj škodijo prav Američanom in tega se Trump še kako dobro zaveda. Dobri odnosi med Kitajsko in Rusijo so pravzaprav prava nočna mora za Američane zato Trump neprestano ponavlja da želi z Rusijo gospodarsko sodelovati (žal mu tega strici iz ozadja ne bodo pustili saj furajo svoj plač že od druge svetovne vojne naprej).

Xi in Putin sta res v neverjetno dobrih odnosih in sta neprestano v kontaktu. Že to da je Xi podelil priznanje za red prijateljstva pove ogromno. Čakajo nas neverjetno zanimivi časi kjer se bodo morali tudi Američani počasi začeti podrejati. Če seveda ne bodo prej naredi štale v Aziji.
blue_night
# 08.06.2018 ob 18:43
WeeBay
Trump neprestano ponavlja da želi z Rusijo gospodarsko sodelovati

Mislim, Trump niti ne ve, kje je Rusija.
generacija56
# 09.06.2018 ob 10:28
Pa dajmo že razbiti ta mit o ameriških univerzah....
Vse skupaj je parodija, Hollywood na izobraževalnem področju:

https://www.logicno.com/vijesti/politick
a-korektnost-je-na-zapadnim-sveucilistima-ukinula-slobodu-govora.html
Petar Karamazov
# 09.06.2018 ob 10:03
Folk rine na zahod, mladina na univerze v Ameriko..., samo Hravard ima štipendijski sklad višji od $20 milijard,
Pa kdo sploh rine v Rusijo???


Na mednarodno uveljavljenih univerzah kot je npr. Univerza Lomonosov študira veliko tujih ljudi, tudi mladih iz zahoda. Ja in veliko ameriških kmetov se je v zadnjih desetih letih naselilo v Rusijo, kjer so dobili zemljo praktično zastonj in po zadnjih sankcijah zahoda so gospodarsko samo še bolj uspešni. Nekateri izmed njih so se celo "denacionalizirali" ter sprejeli pravoslavno vero.
gitano
# 08.06.2018 ob 17:31
ZDA je treba brez vojne onemogočiti kot sionističnega biriča. Upam, da bo mednarodni skupnosti to uspelo.
božo1
# 08.06.2018 ob 20:51
porota
Res Kitajska dohiteva ZDA z enopartijskim kapitalizmom, težko bo pa presegla BDP od ZDA na prebivalca.

Tole najdeš, če malo pobrskaš po spletu. Morda ti to tudi kaj razjasni?!

-Največje gospodarstvo na svetu so ZDA, ki imajo javni dolg v višini 108,3 odstotka BDP, vsak Američan je dolžen 205.000 dolarjev!
23. januarja 2017
..........
-Javni dolg Kitajske kot drugega največjega gospodarstva je 43 odstotkov BDP, Med bolj srečnimi so Kitajci, saj imajo na prebivalca vsega 780 evrov dolga,
04. november 2016
zeuss-zeng
# 09.06.2018 ob 10:02
nikhrast
Ljuba teta, kakšne bereš tu, saj ne vem kaj sploh dobivate od Rusije.
Folk rine na zahod, mladina na univerze v Ameriko..., samo Hravard ima štipendijski sklad višji od $20 milijard,
--------------
v ZDA je tragedija glede študiranja popolna . Nedobudni bodoči diplomanti si najemajo kredite , ki jih večinoma ne morejo odplačati do konca življenja - seveda če ne dobijo po vezah res visoko plačano službo . amerika seveda ni tisto kar verjamejo naivni Slovenclji , ki v pohlepu po bogastvu rinejo čez lužo ....
generacija56
# 09.06.2018 ob 07:23
Pravkar se je pojavil fantastičen video o dekadenci zahoda.
Video vsebuje vse: https://youtu.be/iKcWu0tsiZM
janezi
# 13.06.2018 ob 21:06
-Največje gospodarstvo na svetu so ZDA, ki imajo javni dolg v višini 108,3 odstotka BDP, vsak Američan je dolžen 205.000 dolarjev!
23. januarja 2017
..........
-Javni dolg Kitajske kot drugega največjega gospodarstva je 43 odstotkov BDP, Med bolj srečnimi so Kitajci, saj imajo na prebivalca vsega 780 evrov dolga,
04. november 2016
----------------------------------
je tu med vami politiki kdo tudi malo matematika ? Kolišno ima plačo američan,kolikšno kitajec in koliko je katerih ?
janezi
# 13.06.2018 ob 21:01
Kot zanimivost. Trgovina med tema dvema državama je v zadnjih treh mesecih poskočila še za 26% in bi lahko konec leta dosegla želeno število 100 milijard dolarjev. Kitajska in Rusija skupaj sta praktično nepremagljivi.
----------------------------
dojće iber ales ?
HakmeD
# 09.06.2018 ob 00:23
Rusija v vzponu! Am. tone( pod težo lastnega predsednika)! Komu se priklučit?
WeeBay
# 08.06.2018 ob 18:55
Izredno zanimiv video med Xi-jem in Putinom ki sta res odlična prijatelja. Oba sta popolnoma sproščena.

LINK

Kitajska je kar se tiče hitrih vlakov res daleč na prvem mestu. 300 km na uro v sobi pa takšna tišina da bi lahko slišal brenčanje kakšne čebele. Kaj takega bomo imeli v Sloveniji tam leta 2070.
QUENDI
# 08.06.2018 ob 18:21
....ZDA in Zahodna demokracija pa žalostno zrejo v izložbo obilja.....
Kekec99
# 09.06.2018 ob 08:51
Politiki so uporabili besedno zvezo "evropski vlak" na katerega smo skoraj da pozabili vstopiti. Morda bi bilo bolje tisti vlak pustiti naj gre in vstopiti na rusko/kitajski vlak?
Skippy
# 10.06.2018 ob 11:40
v ZDA je tragedija glede študiranja popolna . Nedobudni bodoči diplomanti si najemajo kredite , ki jih večinoma ne morejo odplačati do konca življenja - seveda če ne dobijo po vezah res visoko plačano službo .

Vidiš, ker ti ne veš, kam gre tvoj denar. Ti tudi odplačuješ kredit za študij do konca življenja, preko višjih davkov.

@generacija56
kaj nam vedno lepite te balkanske medije? Ko je vse zgodovinsko povezano z Balkanom vedno bila laž.
Skippy
# 10.06.2018 ob 11:36
Kaj mislite, kje je bodočnost...

Živiš na Zahodu in hkrati navijaš, da je bodočnost nekje drugje. Kako nora izjava je to, da bi sebi in svojim otrokom želel slabše?
Skippy
# 10.06.2018 ob 11:35
O demokratizaciji mednarodnih odnosov razlagata dva diktatorja ... svet pa je toliko neumen, da ne vidi teh nesmislov.
DobriMož
# 08.06.2018 ob 18:40
Trump pravi, da bi morali Rusijo znova povabiti k G7:

Donald Trump calls for Russia to be reinstated into G7
porota
# 08.06.2018 ob 20:27
Res Kitajska dohiteva ZDA z enopartijskim kapitalizmom, težko bo pa presegla BDP od ZDA na prebivalca.

Ni prijetno če ZDA terorizirajo ostali svet, enako nebo prijetno če bo to počela Kitajska, kar počne že v južnokitajskem morju.
Zjesenic
# 09.06.2018 ob 01:27
Ha, ha , šala desetletja. Ona dva sta za demokracijo, ahahahahahahaaaaa. Ščijem, haha. Demokrata na potenco.
Heldarion
# 08.06.2018 ob 19:37
Za demokratizacijo mednarodnih odnosov se najprej demokratizirajta doma, genija.
nikhrast
# 08.06.2018 ob 22:12
Ljuba teta, kakšne bereš tu, saj ne vem kaj sploh dobivate od Rusije.
Folk rine na zahod, mladina na univerze v Ameriko..., samo Hravard ima štipendijski sklad višji od $20 milijard,
Pa kdo sploh rine v Rusijo??? No, s Kitajsko imamo vsaj ekonomske stike, Rusija je pa na potrošniški ravni nula.
Nimrod no.1
# 08.06.2018 ob 21:34
Ši in Putin za "multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov"

Hehehe

Dva despota o multipolarnosti in demokratizaciji. Boli, ko ima nekdo večjo gorjačo, anede.
fantom
# 08.06.2018 ob 17:51
Ši in Putin za "multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov"

Ši in Putin za demokratizacijo mednarodnih odnosov čedalje brutalnejših diktatur.
ednina
# 08.06.2018 ob 18:21
Prava dva sta se našla, da podpirata demokratizacijo. Če začneta v svojih državah, bo skoraj pol sveta bolj demokratičnega. Če imata res namene povišati stopnjo demokratičnosti, podpiram njuno odločitev.
Kazalo