Azija z Oceanijo
Afganistan je že leta v primežu spopadov. Foto: Reuters

Dodaj v

"Utrujeni smo od te vojne in prelivanja krvi" – Afganistanci na pohodu za mir

V več današnjih napadih umrlo najmanj 33 ljudi
11. junij 2018 ob 09:56,
zadnji poseg: 11. junij 2018 ob 12:20
Kabul - MMC RTV SLO, STA

Devetim protestnikom, ki so se maja odpravili na pohod za mir, se je pridružilo že več kot 40 pohodnikov. Cilj: ob koncu ramazana bodo afganistanskim voditeljem izročili svoje zahteve, med katerimi so prekinitev skoraj 17 let trajajočih spopadov, začetek mirovnih pogovorov in umik tujih enot. Medtem nasilje ne pojenja.

"Utrujeni smo od te vojne in prelivanja krvi. Obe strani bi morali začeti mirovne pogovore. Zahtevamo trajen in trden mir," je v Gazniju na jugovzhodu Afganistana, kamor je skupina prispela ob koncu tedna, dejal Zahir Ahmad Zindani, ki je oslepel pred nekaj leti v eksploziji, v kateri je umrla njegova sestra. Konec tedna je bila skupina pohodnikov od Kabula oddaljena približno 200 kilometrov.

Pohodnikom, ki so svojo misijo začeli v provinci Helmand na jugu države, ki velja za trdnjavo talibanov, so se ob začetku njihove akcije predvsem posmehovali, zdaj pa jim podpora javnosti vztrajno raste in se širi tudi prek družbenih omrežij. "Vsak vaš korak nam daje upanje, nadaljujte pohod, dokler ne bomo imeli miru," je tako med drugim na Facebooku objavil uporabnik Džamilurahman.

Šlo naj bi za prvo tovrstno akcijo v Afganistanu, ki je posledica sedečih protestov in glavnih stavk v prestolnici province Helmand Laškar Ga. Protesti v mestu so se začeli spontano po eksploziji avtomobila bombe 23. marca in nato spodbudili podobna gibanja po vsem v vojni razdejanem Afganistanu.

Napovedano premirje
Kot smo poročali pred dnevi, so talibani prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje z afganistansko vojsko ob koncu muslimanskega svetega meseca ramazana. Poudarili pa so, da bodo še naprej delovali proti tujim "okupatorskim silam" v Afganistanu.

Krvav ponedeljek: v več napadih najmanj 33 mrtvih
Kljub napovedi o bližnjem premirju pa se nasilje v Afganistanu nadaljuje. V današnjih napadih je umrlo najmanj 33 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih. Ena izmed eksplozij je odjeknila pred glavnim vhodom ministrstva za obnovo in razvoj podeželja v prestolnici Kabul, kjer se je razstrelil samomorilski napadalec. Pri tem je bilo po podatkih ministrstva za zdravje ubitih najmanj 12 ljudi, še 31 pa jih je bilo ranjenih. V drugem napadu v provinci Kunduz na severu države so talibani napadli nadzorno točko varnostnih sil, pri čemer je umrlo najmanj deset vojakov in pet policistov, na avtocesti v provinci Ganzi pa je vozilo s civilisti zapeljalo na obcestno mino, pri čemer je umrlo šest civilistov, še trije so bili ranjenih.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 11.06.2018 ob 10:06
Bravo, biti protestnik v takih državah terja pogum.
Regedit
# 11.06.2018 ob 12:30
Sorrento
Dejstvo je, da je afganski narod večinsko zelo konzervativno islamski in da se njihove vrednote skladajo z vrednotami talibanov.
Točno zato jih večina Afganistancev podpira in zato bodo na koncu zmagali talibani.
Narod si bo pisal sodbo sam. Tudi afganistanski.

ne vem no če tole drži.bolj ne. Poglej in preberi si kako je izgledal Afganistan in Afganistanci pred Talibani in pred vsemi okupacijami.Precej bolj odprta družba je bila to .itak sem pa že večkrt bral da so afganistanci čudoviti ljudje.Meni je hudo za ta narod
lahk
# 11.06.2018 ob 10:04
Neverjetno, kaj so naredile ZDA s pomočjo VB in NATA. 17 let trajajoče vojne!?!?! Ti bi tudi morali na sodišče v Haag, da bi odgovarjali za vse morije in škodo, ki so jo povzročile njihove odločitve. Sramota. Oni so krivci za migrantsko krizo in kaos, ki ga le ta prinaša v Evropo.
SamoRes
# 11.06.2018 ob 10:11
Povsod po svetu bi bil mir ali zgolj kratkotrajni konflikti, če se ne bi vmešavale ZDA.
Si predstavljate kaj bi bilo z njihovim gospodarstvom in orožarsko industrijo da ne bi povzročali vojn? Že z wc papirjem za vse njihove enote po svetu nekdo obrača milijarde. Kaj šele z vsem drugim?
SF-SN
# 11.06.2018 ob 17:14
@Sorrento
Bedarija, Afganistanci so bili pred ameriškim financiranjem talibanov in drugih ekstremistov najbolj sekularen narod v regiji
Chopin
# 11.06.2018 ob 16:46
Cestitke protestnikom in samo upamo da postane viralno gibanje in se pridruzijo milijoni ljudi. Se je ze zgodilo, da je ljudem v preteklosti prekipelo od politike strahu in vojn. Realno gledano se 90%+ ljudi strinja z njimi samo nimajo jajc, da bi se aktivno uprli nasilju. Aktivno mislim z besedami in glasno kritiko ter propagando miru, ki bi nato premagala propagando strahu in terorja ;).
Olorin
# 11.06.2018 ob 15:39
@HRAST60
"Bravo , odlično povedano !!!
Za ene so pa itak za vse krive ZDA...
Če bi lahko , bi ti dal 1000 +"

Ce si preberes se enkrat, bos opazil, da imajo glede danasnje situacije v Afganistanu tudi ZDA svoj delez masla na glavi.
Sorrento
# 11.06.2018 ob 11:04
Dejstvo je, da je afganski narod večinsko zelo konzervativno islamski in da se njihove vrednote skladajo z vrednotami talibanov.

Točno zato jih večina Afganistancev podpira in zato bodo na koncu zmagali talibani.

Narod si bo pisal sodbo sam. Tudi afganistanski.
Churchill W.
# 11.06.2018 ob 18:31
@Olorin
Saj ne pravim, da ga nimajo. Imajo pa ga mnogi, ne samo ZDA. In maslo ni od včeraj ampak je tam že tisoč let in več.

@SF-SN
Imaš prav - delno, pa ne glede mojega kratke spomina.
Mogoče bi bilo bolje, da bi napisal da je potrebno pogledati čas od sovjetske okupacije dalje, ne samo po njej. Afganistan je mogoče eno najbolj kompleksnih vojnih območij, kjer se kdo bo imel oblast ves čas menja. In kar je najbolj zanimivo - praktično je nekogaršnji zaveznik v roku nekaj let postal sovražnik. Primer: miuđahedini so bili zavezniki ZDA v času sovjetske okupacije, po odhodu sovjetov so desetletje kasneje preimenovali v talibane in postali sovražniki ZDA.

Kogar zanima, še kaj več kot samo iskanje glavnega krivca, ki je mogoče res v tem trenutku ZDA bo na temo Afganistana najdel toliko literature, da jo bo lahko bral do konca življenja. Mene pač zanima. Da pa bi pisal kdo komu kdaj in kje je pa preveč. Tako ali tako pa se 3/4 komentarjev sploh ne prebere in redki so tisti, ki želijo debatirati. Velika večina takoj ko rečeš, da niso za vse krive ZDA te takoj napade. Jaz se napadalnega komentiranja ne grem. Otroški vrtec pač ni zame. Podam mnenje, poskušam biti objektiven, tam kjer se le da gledati širšo sliko in ne iskati krivca samo pri eni strani. Za prepir sta vedno potrebna vsaj dva!

To kar se dogaja danes v Afganistanu in tudi Iraku pa nima več ničesar skupnega s tistim zaradi česar se je začela vojna. Danes je po večini to boj ene veje muslimanov proti drugi. Evropa je podobno doživljala v času reformacije 500 let nazaj - interni verski boj za prevlado. Največ smrti povzroči musliman nad drugače verujočim muslimanov.
SF-SN
# 11.06.2018 ob 17:16
@Churchill V.
Spet nekdo s kratkim spominom ali pa se je zgodovina države Afganistan začela šele 2001 z napadom ZDA.

Tudi ti nimaš zgleda dovolj dolgega zgodovinskega spomina.
Talibani se niso kar sami pojavili v Afganistanu
Churchill W.
# 11.06.2018 ob 14:16
@Sorrento
Dejstvo je, da je afganski narod večinsko zelo konzervativno islamski in da se njihove vrednote skladajo z vrednotami talibanov.

Spet nekdo s kratkim spominom ali pa se je zgodovina države Afganistan začela šele 2001 z napadom ZDA.
Takim svetujem naj si preberejo malce literature in dogajanja v času po koncu sovjetske okupacije in napadom ZDA na talibane. To je obdobje cca 30 let, ko se je aftanistan spremenil iz muslimanske države v državo ki so jo vodili verski fanatiki in je bilo edino pravo ki je veljalo šeriatsko pravo.
Sploh pa je Afganistan bojišče še iz časov pred našim štetjem. Ta dežela ni nikoli poznala miru. Zanimivo pa je da se je še vsak ki ji je želel zavladati slej kot prej podlegel. Pa naj bo to Aleksander Veliki, največji in najpogumnejši ter najokrutnejši (baje) bojevnik Džingiskan, vsemogočna Sovjetska Zveza, talibani, ZDA, ....

Želijo si miru pa sploh ne vedo kako mir izgleda, ker ne obstaja generacija, ki bi lahko mlajši prenesla opis miru in kako življenje v miru izgleda. Tista vmesna obdobja miru ali pa neoboroženih spopadov so tako kratka, da ni celotne generacije ki bi jih poznala.
sivi gandalf
# 11.06.2018 ob 10:03
mir?! amerika to ne bo dopustila
gesan
# 12.06.2018 ob 12:57
HRAST60
# 11.06.2018 ob 14:22
Churchill
Bravo , odlično povedano !!!
Za ene so pa itak za vse krive ZDA...
--------------------------------
za "druge" pa nič krivi, pa čeprav so že po defaultu azčetka svoje zgodovinske misije na novem kontitentu, bili kot najbolj hinavski klavci za lasten pohlep.

naj nadaljujem?
gesan
# 12.06.2018 ob 12:55
To so heroji!!!
Kapo dol!
Simon čolnič
# 12.06.2018 ob 10:28
Meni je zahteva po umiku tujih vojsk naivna, saj bi bilo / bo (?) to priznanje zmage talibanov – teh katerih ujetnik je poleg Afganistana v veliki meri tudi Pakistan. To bo dalo skrajnežem le še večji polet v njihovi skrajno nasilni radikalni islamizaciji obeh držav, kot tudi njihovim sevom - terorističnim skupinam v drugih državah.
Pred nekaj meseci se je po daljšem času iz VB spet oglasila Malala Jusafzaj in prav te tuje sile pozvala k odločnejšemu nastopu proti skrajnežem.
Samo lani so zaradi talibanskih groženj in nasilja, katerega žrtev je bila 2012 tudi sama, samo v Pakistanu zaprli preko 400 šol !
unitrode
# 11.06.2018 ob 15:28
Zakaj pa smo mi v Avganistan investirali preko 75 M € (naši vojaki)? Rezultat te investicije: vsak peti begunec pri nas je od tam. Kdo bo odgovarjal?
Churchill W.
# 11.06.2018 ob 14:06
"...talibani prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje z afganistansko vojsko ob koncu muslimanskega svetega meseca ramazana. Poudarili pa so, da bodo še naprej delovali proti tujim "okupatorskim silam" v Afganistanu."

Ena izmed eksplozij je odjeknila pred glavnim vhodom ministrstva za obnovo in razvoj podeželja v prestolnici Kabul, kjer se je razstrelil samomorilski napadalec.

Ja, ministrsvo ta obnovo in razvoj podeželja je pa res okupatorska sila. Okupirala bo podeželje in dovolila razvoj ter gojenje še česa drugega kot maka za nadaljno proizvodnjo. Za povrhu vsega pa lahko podeželske kmete še lahko nauči kako se obdeluje zemljo, da bo bolj rodovitna.

Grozna je ta okupacijska tuja sila, ki jo za Afganistan in talibane predstavlja ministrsvo ta obnovo in razvoj podeželja!
Regedit
# 11.06.2018 ob 12:35
https://www.boredpanda.com/afghanistan-1960-bill-podlich-photography/
SF-SN
# 11.06.2018 ob 23:59
@Churchill W.
A niso bili že takrat talibani, mudžahedini pa je skupni izraz za vso islamistično golazen, vred z Al-Kaido, ki so jo tudi podpirali ZDA&Co.

Drugače pa ima seveda današnje dogajanje v regiji še kako veze s tem, zakaj se je vojna začela.
Že 2003 so ZDA napadle Irak z ciljem, da čez nekaj let napadejo in podvržejo tudi Iran.
Versko nasilje je samo posledica zunanjega vmešavanja v države, načelu z vahabitsko primitivno Savdsko Arabijo. V Siriji ni sektaške vojne, drugače bi Assad že zdavnaj izgubil, saj je večina SAA ševedno Sunitov. Samo "uporniki" vseh 50 odtenkov črne izvajajo sektaške politike. V svojih vrstah nimajo niti enega pripadnika katerekoli manjšine. Sami Suniti
psychocandy7
# 11.06.2018 ob 11:24
respect- resnično.
v taglavnem se strinjam pa s @Sorrentovim zapisom. Žal.
HRAST60
# 11.06.2018 ob 14:22
Churchill
Bravo , odlično povedano !!!
Za ene so pa itak za vse krive ZDA...
Če bi lahko , bi ti dal 1000 +
Kazalo